Ο ΟΕΝΕΦ στη 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»

Η 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα και ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2023. Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας συμμετείχε στις εργασίες της Επιτροπής ως τακτικό μέλος με δικαίωμα ψήφου και με εκπροσώπους τον Πρόεδρο του ΟΕΝΕΦ Δρ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης και τον Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και αντιπρόεδρο του ΟΕΝΕΦ, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου.

 

Επίσης, στη συνεδρίαση παρέστησαν εκπρόσωποι από αρμόδια Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμους, περιβαλλοντικούς κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κοινή πεποίθηση για την πορεία του Προγράμματος ΔΑΜ εντός του 2024 είναι η ανάγκη να αποτελέσει ορόσημο για να υλοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις που θα δώσουν νέα πνοή στο παραγωγικό μοντέλο των περιοχών και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

 

Στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Δίκαιης και Αναπτυξιακής Μετάβασης, ο κ. Σοφός προσκάλεσε νέους και νέες να περιγράψουν τα projects του προγράμματος που υλοποιούν, τα οποία χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος #EUTeens4Green, και έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση της συμμετοχής των νέων στη διαδικασία δίκαιης μετάβασης των περιοχών τους. 

 

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας συμμετείχε στη συνάντηση που συγκάλεσε ο κ. Αθανάσιος Σοφός, Program Manager της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πτολεμαΐδα, παρουσία της κ. Αλεξάνδρας Μαυρογονάτου, Διευθύντριας του Γραφείου του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Πελοπίδα Καλλίρη και της κ. Νίκης Ξενίδου, Στελεχών της Μονάδας Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG EMPL) καθώς και της κ. Όλγας Καρβελά, Εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

 

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΟΕΝΕΦ, Δρ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και αντιπρόεδρος του ΟΕΝΕΦ, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, καθώς και οι υπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος "Living Library Sessions: Kozani's Just Transition as an open book", που υλοποιήθηκε στην πόλη της Κοζάνης, Βασίλης Λιάνας και Στεφανία Ζούρκα, με φορέα υλοποίησης τον ΟΕΝΕΦ. Επιπλέον, στη συνάντηση έλαβαν μέρος τα στελέχη της Ομάδας Έργου του ΟΕΝΕΦ και συγκεκριμένα  ο Βασίλης Δουδούμης, ως μέλος της ομάδας υλοποίησης του προγράμματος «The Green Gate of Transition», η Παρασκευή Σιστάνη ως μέλος της Διαχειριστικής Ομάδας του προγράμματος «JUST4Youth», η Σοφία Μαβίδου, η Αλεξάνδρα Καραγκιοζίδου και η Μαρία Νομικού ως στελέχη της ομάδας έργου που υλοποιούν την εκστρατεία ενημέρωσης και πληροφόρησης σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Κλιματική Αλλαγή στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα. Τέλος, εκπροσωπώντας τον ΟΕΝΕΦ/ΕΚΕΤΑ,  ο Ευάγγελος Νομικός παρουσίασε το project “Path - Rural Innovation Accelerator Δυτικής Μακεδονίας”.

 

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν η Αρετή Φουργκατσιώτη και ο Παναγιώτης Ανδρικόπουλος εκπροσωπώντας τον οργανισμό νεολαίας Go Alive και αναλύοντας το project “Green out of the box” που υλοποιείται στο πλαίσιο του EUTeens4Green. Πολύ σημαντική υπήρξε και η παρέμβαση των τριών Facilitator του προγράμματος EUTeens4Green, κ. Κωνσταντίνου Στεργίου, κ. Βίβιαν Λαδά και κ. Κωνσταντίνας Τογκαρίδου, υπεύθυνοι για την υποστήριξη των 13 εγκεκριμένων projects.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία μεταξύ άλλων να ανταλλάξουν απόψεις τόσο για τη συμμετοχή των νέων στη διαδικασία της Δίκαιης Μετάβασης, όσο και για τον αντίκτυπο της υλοποίησης των ελληνικών προγραμμάτων που εγκρίθηκαν από το EUTeens4Green και τα οποία υλοποιήθηκαν στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας!

 

Το workshop έκλεισε δίνοντας ραντεβού για μια επόμενη συνάντηση, ευελπιστώντας να θέσουν τα θεμέλια για μια γόνιμη συνεργασία όλων των ομάδων και των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία!

 

#justtransition #activeyouths #OENEF #EUTeens4Green #ΔΑΜ #europeancommision 

 

Μείνετε συντονισμένες/οι!

 

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY

 

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56

 

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις, προσκλήσεις και νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή: 

https://shorturl.at/lyOR3

Οι Νέοι Μπροστά!

 

Δείτε παρακάτω φωτογραφικό υλικό: