Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών/τριών του 2ου Γυμνασίου Αριδαίας στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα

 

Η διαχειριστική ομάδα του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον Φιλώτα, τους μαθητές της Γ’ τάξης καθώς και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, του 2ου Γυμνασίου Αριδαίας. Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κέντρο αλλά και να πληροφορηθούν από τον Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνο Στεργίου, σχετικά με το τί είναι οι ανανεώσιμες πηγές, τι είναι η κλιματική αλλαγή και ποιες οι συνέπειές της και παράλληλα να συζητήσουν  για τη Δίκαιη Μετάβαση, τι σημαίνει και πώς μπορούν οι νέοι και νέες να εμπλακούν σε αυτό το εγχείρημα. Στη συνέχεια,  τα παιδιά παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης, πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια καθώς και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τον πλανήτη μας.

Μετά την παρουσίαση/εισαγωγή, ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου, όπου οι μαθητές ανακάλυψαν και γνώρισαν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.

Παράλληλα, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, μέσω ενός επιδαπέδιου παιχνιδιού γνώσεων. Τον συντονισμό του επιδαπέδιου παιχνιδιού, ανέλαβε η συνεργάτης του Κέντρου, Ελένη Κωνσταντίνου. Μέσα από τις ερωτοπαντήσεις και το παιχνίδι, τα παιδιά κατάφεραν, σε σημαντικό βαθμό, να καταλάβουν πως οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη επηρεάζουν την ζωή μας και τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι/ίδιες καθημερινά για να βοηθήσουν στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης μέχρι το 2030.

Η ενημερωτική δράση έληξε με ένα ευχάριστο, διαδραστικό παιχνίδι, μέσω της εφαρμογής Kahoot, όπου οι μαθητές/μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, την κλιματική αλλαγή καθώς και τις συνέπειες που επιφέρουν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον. Νικητές υπήρξαν όλοι οι συμμετέχοντες καθώς μέσω της κριτικής τους σκέψης μπόρεσαν να απαντήσουν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το περιβάλλον.

Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές και συνοδούς/εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου Αριδαίας για τη συμμετοχή, ενδιαφέρον και ζήλο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, έχει στόχο την ενημέρωση και την ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα «Δημιουργία Εκπαιδευτικών Δράσεων Πράσινης Ανάπτυξης και Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» έχει ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, με στόχο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Οι Νέοι Μπροστά!