Εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου Λεχόβου και του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς στο Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα

Η διαχειριστική ομάδα του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκε την Τρίτη 16 Μαΐου 2023, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον Φιλώτα, τους μαθητές της Α’, Β’, Γ’ τάξης και συνοδούς εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Λεχόβου, καθώς και τους μαθητές της Γ΄ τάξης με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς. 

 

 Οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν από τον επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνο Στεργίου, σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς και για το ποιες είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τέλος, έγινε καταιγισμός ιδεών σχετικά με τους τρόπους που μπορεί ο άνθρωπος να αποτρέψει την κλιματική κρίση, καθώς και μια εποικοδομητική συζήτηση από την ολομέλεια των μαθητών/τριών σχετικά με τους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Μετά την παρουσίαση/εισαγωγή, ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου από τον επικεφαλής του ED Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνο Στεργίου, όπου οι μαθητές/τριες ανακάλυψαν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.

 

Παράλληλα, οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου Λεχόβου και του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω ενός ευχάριστου επιδαπέδιου παιχνιδιού γνώσεων. Μέσα από αυτό το παιχνίδι οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τους 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη, το πως αυτοί επηρεάζουν τη ζωή μας και τι μπορούμε να αλλάξουμε στην καθημερινότητά μας για να πετύχουμε τους παραπάνω στόχους μέχρι το 2030, όπως έχει ορίσει ο ΟΗΕ. Τον συντονισμό του επιδαπέδιου παιχνιδιού ανέλαβε η συνεργάτης του Κέντρου, Παρασκευή Σιστάνη.

 

Η συνάντηση με τους μαθητές/τριες του Γυμνασίου Λεχόβου και του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς είχε εξίσου αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα, μέσω εφαρμογής διαδικτυακού παιχνιδιού γνώσεων Kahoot, το οποίο ενθουσίασε τα παιδιά, με ερωτήματα εμπέδωσης που αφορούσαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,  τις πολιτικές και προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Τον συντονισμό του παιχνιδιού ανέλαβε ο επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον διευθυντή του  Γυμνασίου Λεχόβου, κ. Παπαστεργίου Αναστάσιο και τον διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς, κ. Τερζάκη Θεοκλή, καθώς και όλους τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες για τη συμμετοχή, ενδιαφέρον και ζήλο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.

 

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, έχει στόχο την ενημέρωση και την ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

Το πρόγραμμα «Δημιουργία Εκπαιδευτικών Δράσεων Πράσινης Ανάπτυξης και Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» έχει ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, με στόχο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 

 

Οι Νέοι Μπροστά!

 

 

Δείτε εδώ τη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/oenef

 

Ακολουθήστε μας στο Instagram: https://www.instagram.com/activeyouths/

 

Διεύθυνση: 7ης Νοεμβρίου 9 | Φλώρινα, 53100 

 

Email: info@oenef.eu

 

Τηλ: +30 2385 10 14 46

 

Δείτε παρακάτω το φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του Γυμνασίου Λεχόβου και του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα, στις 16/5/2023.