Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών/τριών του Γυμνασίου Μελίτης στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα

Η διαχειριστική ομάδα του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκε την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον Φιλώτα, τους μαθητές/τριες της Β’ και Γ’ τάξης καθώς και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, του Γυμνασίου Μελίτης. Οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κέντρο, αλλά και να πληροφορηθούν από τον Πρόεδρο του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ), Κωνσταντίνο Φιλιππίδη, σχετικά με το τί είναι οι ανανεώσιμες πηγές, τι είναι η κλιματική αλλαγή και ποιες οι συνέπειές της και παράλληλα να συζητήσουν για τη Δίκαιη Μετάβαση, τι σημαίνει και πώς μπορούν οι νέοι και νέες να εμπλακούν σε αυτό το εγχείρημα. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό βίντεο σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης, πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια καθώς και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τον πλανήτη μας.

Μετά την παρουσίαση/εισαγωγή, ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου, όπου οι μαθητές/τριες ανακάλυψαν και γνώρισαν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.

Παράλληλα, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να παίξουν
ένα ευχάριστο, διαδραστικό παιχνίδι, μέσω της εφαρμογής Kahoot, όπου κατάφεραν να αποκομίσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, την κλιματική αλλαγή καθώς και τις συνέπειες που επιφέρουν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον. Νικητές υπήρξαν όλοι οι συμμετέχοντες/ουσες, καθώς μέσω της κριτικής τους σκέψης μπόρεσαν να απαντήσουν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το περιβάλλον. Τον συντονισμό του παιχνιδιού, ανέλαβε ο συνεργάτης του Κέντρου, Στέργιος Αδάμ.

Ευχαριστούμε θερμά τους συνοδούς/εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Μελίτης, Ιωάννα Χρυσοχοΐδου, Ειρήνη Κωνσταντινίδου και Άννα Καραντζούλη καθώς και όλους τους μαθητές/τριες για τη συμμετοχή, ενδιαφέρον και ζήλο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το
Πράσινο Ταμείο και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, έχει στόχο την ενημέρωση και την ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα «Δημιουργία Εκπαιδευτικών Δράσεων Πράσινης Ανάπτυξης και Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» έχει ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, με στόχο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 

 

Οι Νέοι Μπροστά!

 

Δείτε παρακάτω το φωτογραφικό υλικό!