Οι Ενεργοί Νέοι Δυτικής Μακεδονίας σε Ανταλλαγή Νέων στη Γερμανία!

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ανταλλαγή Νέων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: "BALANCECADEMY 2024", στη Grosslohra της Γερμανίας, από  6 έως 15 Μαΐου 2024, του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον οργανισμό νεολαίας Next Level e.V.

 

Το πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων με τίτλο "BALANCECADEMY 2024" αποσκοπούσε στο να δημιουργήσει ένα ανοιχτό και γόνιμο περιβάλλον για τους συμμετέχοντες/ουσες ώστε να εξερευνήσουν διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης των καθημερινών προκλήσεων, τόσο για την ψυχική όσο και για την σωματική μας ευεξία. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα εστίασε στον αντίκτυπο της δραστηριότητας της υγιεινής διατροφή, της ξεκούρασης και στον προβληματισμό και αναστοχασμό της ευημερίας ως άτομα και ως ομάδα. 

 

Στο πρόγραμμα εφαρμόστηκαν μέθοδοι και στρατηγικές που παρείχαν χώρο στους συμμετέχοντες/ουσες να συνεισφέρουν και να εκφράσουν τις απόψεις και τις ιδέες τους, γύρω από τη θεματική του προγράμματος. Οι νέοι και νέες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα εύρος δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία, μαθήματα yoga, διαλογισμό, μαθήματα μαγειρικής, εξορμήσεις και περιήγηση σε κοντινή πόλη, παιχνίδια ρόλων, γνωριμιών και πολλές διασκεδαστικές υπαίριες δραστηριότητες. 

 

Οι νέες/νέοι, μέλη και εθελόντριες/ντές του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας που συμμετείχαν ενεργά στην ανταλλαγή νέων μας εξιστορούν τις εμπειρίες τους και τα συναισθήματα που βίωσαν:

 

Αθηνά, 20 χρονών 

Στο πρόγραμμα αυτό απέκτησα πολλές εμπειρίες, έκανα γνωριμίες με παιδιά άλλων χωρών, κάναμε πεζοπορία σε ένα πανέμορφο δάσος,  πήγαμε εκδρομή σε μια κοντινή πόλη, κάναμε μαθήματα yoga, διαλογισμό, μαγειρέψαμε, χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς της κάθε χώρας, είδαμε όλοι μαζί την Eurovision, παίξαμε παιχνίδια ρόλων,  γνωριμιών, είχαμε 3 βραδιές άναμμα φωτιάς και γενικότερα πολλές υπαίθριες δραστηριότητες. Μάθαμε πως να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής αλλά και πως να αντιμετωπίζουμε την πίεση και το άγχος που μας επιφέρει η καθημερινότητα με κάποιες αλλαγές στην  ρουτίνας μας. Όλο αυτό το ταξίδι θα το θυμάμαι για πάντα και θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όλους να πάνε να ζήσουν αυτήν την μοναδική εμπειρία. Ευχαριστώ θερμά τον ΟΕΝΕΦ για αυτή την ευκαιρία και εμπειρία!

 

Άλκηστη, 19 χρονών

Πριν από τρεις εβδομάδες υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα youth exchange στη Γερμανία, όπου είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω . Είναι αναμφίβολο το γεγονός ότι μέσω του προγράμματος αποκόμισα μια σειρά εμπειριών τις οποιες δεν θα μπροσούρα να τις χαρακτηρίσω αλλιώς παρά μόνο ωφέλιμες για εμένα προσωπικά. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούσαμε καθημερινά ομαδικές  δραστηριότητες σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του προγράμματος . Με αυτόν τον τρόπο , είχα την ευκαιρία να ενεργοποιηθω και  να κοινωνικοποιηθω κάνοντας νέες γνωριμίες αλλά και φιλίες . Επίσης , το θέμα του προγράμματος συσχετιζόταν με την εύρεση της ισορροπίας στη καθημερινότητα μας , ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διατροφή αλλά και κάνοντας ασκήσεις οι οποίες θα μας οδηγούσαν στη σωματική και ψυχική ηρεμια . Συνεπώς , είχα τη δυνατότητα να ξεφύγω από οποιαδήποτε αρνητική σκέψη παίρνοντας ξέγνοιαστες στιγμές . Τέλος , αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέσω του προγράμματος αποκομίσαμε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής  και τη κουλτούρα των ανθρώπων που κατάγονταν από άλλες χώρες αλλά και να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις για θέματα που αφορούν τους πάντες.

 

Μαρία, 19 χρονών

Το πρόγραμμα στην Γερμανία ήταν το πρώτο μου Erasmus+ και πραγματικά ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Συμμετέχοντας σε αυτό, ήρθαμε σε επαφή με άτομα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και μάθαμε για τις κουλτούρες τους. Ακόμη, σύμφωνα και με την θεματική του προγράμματος “balancecademy” δοκιμάσαμε πολλές δραστηριότητες όπως γιόγκα και πεζοπορια αλλά γνωρίσαμε και τα οφέλη του meditation σε συνδυασμό με τον σωστό τρόπο αναπνοής και της υγιεινής διατροφής. Συμπερασματικά ήταν κάτι πολύ όμορφο που θα το ξαναέκανα!

 

Οι Νέοι Μπροστά!

  

Ακολουθήστε μας στα Social Media:

 

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56 

 

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις, προσκλήσεις και νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή: 

https://shorturl.at/lyOR3  

 

Δείτε παρακάτω Φωτογραφικό Υλικό από την Ανταλλαγή Νέων: