O ΟΕΝΕΦ - EDIC Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε στη διαδικτυακή εκδήλωση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης & του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ) Deutsch-Griechische Versammlung (DGV) και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ διοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση την Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021, στις 11:00 π.μ., με τίτλο: «Δεξιότητες & Επανακατάρτιση - Οι προκλήσεις της μεταλιγνιτικής εποχής. Χτίζοντας τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη μετάβαση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας». Η συζήτηση επικεντρώθηκε και αφορούσε την πρόκληση των δεξιοτήτων και της επανακατάρτισης για μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία, εξαιτίας και της διακοπής λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και τη Γερμανία, εκπρόσωποι της κοινωνίας πολιτών και των εργαζομένων καθώς και πρωτοβουλιών που μπορούν να αποτελέσουν θετικά, πρακτικά παραδείγματα για την επόμενη μέρα της Δυτικής Μακεδονίας, στοχεύοντας στην εμβάθυνση της συζήτησης γύρω από μία από τις πιο κρίσιμες πτυχές της ενεργειακής μετάβασης.

 

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας - ΟΕΝΕΦ, κ. Φιλιππίδης Κώστας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεοδουλίδης Θεόδωρος, ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας κα Καλλιόπη Κυριακίδου και η Managing Director, FIAP Projekt κ. Silke Steinberg, αναφέρθηκαν στο τι θα σημάνει η διακοπή της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία για τους χιλιάδες εργαζόμενους, των οποίων οι θέσεις εργασίας θα πληγούν, πώς μπορούν να αποτραπούν σφοδρές κοινωνικές συνέπειες για μία περιοχή που έχει ζήσει για δεκαετίες με το λιγνίτη στο επίκεντρο του παραγωγικού της μοντέλου, με ποιους τρόπους μπορεί να επιταχυνθεί η στοχευμένη επανακατάρτιση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων με συμμετοχικό και συμπεριληπτικό τρόπο, που θα μπορούν να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι, ποιες δραστηριότητες μπορούν να καταστήσουν την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή δίκαιη και πιο πράσινη.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος, ΕΡΤ, ΤΑ ΝΕΑ, κ. Γιώργος Παππάς.

 

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΟΕΝΕΦ, Κώστας Φιλιππίδης, αναφέρθηκε στο πώς αντιμετωπίζει και πως θα πρέπει να αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία την πρόκληση της μεταλιγνιτικής μετάβασης και ποιοι είναι οι προβληματισμοί της νεολαίας. Ακόμη, επεσήμανε το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής ισορροπίας ειδικότερα στην περίπτωση των νέων ανθρώπων και σε ζητήματα νεανικής ανεργίας που μαστίζει την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και οδηγεί στην φυγή των νέων (brain drain) σε άλλες περιφέρειες και χώρες. Υπάρχουν όμως, πολλές προοπτικές και πολλές ευκαιρίες μέσα στη διαδικασία της μετάβασης που πρέπει να αξιοποιηθούν.

 

Ακολούθως, πληροφόρησε τους συμμετέχοντες για τα μείζονα ζητήματα που θέτει σε προτεραιότητα ο ΟΕΝΕΦ όπως είναι η Δημοκρατία, η καταπολέμηση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της ανεργίας και η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. Επιπλέον ενημέρωσε για τις δυνατότητες πολύπλευρης πληροφόρησης σε Ευρωπαϊκά ζητήματα που παρέχει το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας - Western Macedonia και τις ευκαιρίες κινητικότητας και εκπαιδευτικών δράσεων που προσφέρει ο ΟΕΝΕΦ μέσω του Erasmus+ σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Η κοινωνία των Πολιτών κατέχει σημαντική θέση στην εποχή της μετάβασης, σε συνεργασία με όλους τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να δώσουμε στους νέους του τόπου μας τις ευκαιρίες για τα εργαλεία για την αναστροφή του brain drain σε brain gain”. 

 

Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη βασική περιφερειακή πρωτοβουλία του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, τη διεξαγωγή του 1ου Συνεδρίου - Φόρουμ Νεολαίας "Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης”, που πρόκειται να διεξαχθεί το Φθινόπωρο του 2021.

Παρακολουθήστε απόσμασμα της ομιλίας του Προέδρου του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, Κώστα Φιλιππίδη, από τη συμμετοχή του στη διαδικτυακή εκδήλωση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης & του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ.