Συμμετοχή του ΟΕΝΕΦ σε Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τις επιχειρηματικές δεξιότητες στα Σκόπια!


Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας συμμετείχε σε εκπαιδευτικό σεμινάριο (TCA Seminar) για τις επιχειρηματικές δεξιότητες, με τίτλο: “YOUTH@WORK Seminar: EntreComp Seminar: developing entrepreneurial competences on Youth Work”. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο διοργανώθηκε από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού Erasmus+ και European Solidarity Corps της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας και έλαβε χώρα στις 24 με 28 Απριλίου 2023 στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας

 

Στόχος του σεμιναρίου ήταν να ενημερωθούν οι νέοι/ες ηλικίας κυρίως 18-35 για τις επιχειρηματικές δεξιότητες που απαιτούνται στη σύγχρονη κοινωνία και να υλοποιήσουν μέσω διάφορων workshops καινοτόμες ιδέες για την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να εργαστούν ομαδικά με άτομα από ξένες χώρες και να υλοποιήσουν εξ αρχής μία καινοτόμα ιδέα κοινωνικής επιχείρησης που έχει αντίκτυπο τόσο στις χώρες τους, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέοι ανέπτυξαν επιχειρηματικές δεξιότητες που θεωρούνται ως soft skills και καλλιέργησαν δεξιότητες που είναι χρήσιμες τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, δημιουργώντας ευκαιρίες για είσοδο στην αγορά εργασίας με περισσότερα εφόδια.

 

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας εκπροσωπήθηκε από τον συνεργάτη του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Άκη Δημητρίου και τους εθελοντές, Ηλιάνα Παλιάρη και Χρήστο Ραχωβίτσα. Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης που ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας προσέφερε αυτή την ευκαιρία στα μέλη μας, καθώς και τους διοργανωτές για την εμπειρία.

 

Παρακάτω, ακολουθούν οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων/ουσών που εκπροσώπησαν τον ΟΕΝΕΦ και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό από τις εργασίες του σεμιναρίου:

 

Άκης Δημητρίου, 25 ετών, Φλώρινα 

Η ευκαιρία που μας δόθηκε να ταξιδέψουμε μέχρι τa Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας για το πρόγραμμα “Youth@Work EntreComp Seminar: developing entrepreneurial competences in Youth Work”ήταν μοναδική! Το πρόγραμμα ήταν εμπλουτισμένο με διάφορες δράσεις και workshops που συμπεριλάμβανε την ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας σχετικά με τις επιχειρηματικές δεξιότητες που θα πρέπει να έχουμε ως εργαζόμενοι με νέους και ήταν πάντα εναρμονισμένα λαμβάνοντας υπόψη τα ενδιαφέροντά μας, χωρίς να αφήνουν κανέναν απ’ έξω. Γνώρισα πολλά νέα άτομα διαφορετικής ηλικίας, μπορέσαμε να υλοποιήσουμε από κοινού διάφορα projects σχετικά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και συνέβαλλα με τον τρόπο μου σε ιδέες και λύσεις, καθώς μέσω της ομαδικής εργασίας μπορέσαμε να φέρουμε εις πέρας κάθε task και δραστηριότητα του προγράμματος. Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα υλοποιήθηκαν workshops σχετικά με τις επιχειρηματικές δεξιότητες και μπορέσαμε να εργαστούμε ανά ομάδες. Επίσης, υπήρχαν και παιχνίδια μη τυπικής μάθησης για γνωριμία και επαφή μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς όλοι μας προερχόμασταν από διαφορετικά (πολιτισμικά) περιβάλλοντα. Εξελίχθηκα προσωπικά, καθώς είχα την κατάλληλη ευκαιρία να συνομιλήσω και να ανταλλάξω πληροφορίες/εμπειρίες με άτομα από διαφορετικό πολιτισμικό προφίλ και να υλοποιήσουμε από κοινού τις καινοτόμες ιδέες μας το πεδίο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αναπτύσσοντας επιχειρηματικές δεξιότητες (entrepreneurial competences) που προηγουμένως δεν τις γνώριζα. Ευχαριστώ θερμά την Εθνική μονάδα συντονισμού του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καθώς και τον φορέα αποστολής μου τον ΟΕΝΕΦ, αλλά και όλους τους διοργανωτές και trainers για αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα ενημερωτική συνάντηση”.

 

Ηλιάνα Παλιάρη, 29 ετών, Φλώρινα

Το ταξίδι μου στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας για το πρόγραμμα “Youth@Work EntreComp Seminar: developing entrepreneurial competences in Youth Work”ήταν μοναδικό! Ανέπτυξα τις επιχειρηματικές μου δεξιότητες, κατανόησα το concept του Entrecomp το οποίο και σχεδιάζω να εφαρμόσω στην εργασία μου. Οι trainers ήταν άρτια καταρτισμένοι με γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο. Το προγραμμα είχε συνοχή ροή δημιουργικότητα και κράτησε το ενδιαφέρον μου για όλη την διάρκεια του project. Υπήρχαν παιχνίδια μη τυπικής μάθησης για γνωριμία και επαφή μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς όλοι μας προερχόμασταν από διαφορετικά (πολιτισμικά) περιβάλλοντα. Το κλίμα ήταν ομαδικό και ένιωσα ότι ήμουν ευπρόσδεκτη κάθε λεπτό του προγράμματος. Έκανα πολλούς νέους φίλους και δημιούργησα ένα νέο δίκτυο γνωριμιών και συνεργασιών. Γνώρισα άτομα διαφορετικού πολιτισμικού προφίλ και κατάφερα να διευρύνω τους ορίζοντές μου αναφορικά με την κατανόηση του κόσμου και το πως ο κόσμος λειτουργεί. Ευχαριστώ θερμά την Εθνική μονάδα συντονισμού του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καθώς και τον φορέα αποστολής μου τον ΟΕΝΕΦ, αλλά και όλους τους διοργανωτές και trainers για αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα ενημερωτική συνάντηση”.

 

Χρήστος Ραχωβίτσας, 31 ετών, Φλώρινα

Το ταξίδι μου στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας για το πρόγραμμα “Youth@Work EntreComp Seminar: developing entrepreneurial competences in Youth Work” ήταν φανταστικό! Μέσα από το σεμινάριο είχα την ευκαιρία να γνωρίσω σπουδαία άτομα και να κάνω καινούργιους φίλους. Κατανόησα την έννοια του Entrecomp και σχεδιάζω να διαβάσω περαιτέρω σχετικό υλικό. Κατάφερα να αναπτύξω τις επιχειρηματικές μου δεξιότητες. Οι trainers γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο του Entrecomp. Με τις γνωριμίες μου θα προκύψουν καινούργιες συνεργασίες. Κατά την ξενάγηση στην πόλη των Σκοπίων κατάφερα να έρθω σε επαφή με έναν νέο πολιτισμό και είδα για πρώτη φορά την πόλη. Επίσης είχα την ευκαιρία να εξασκήσω περαιτέρω τα Skills μου στις παρουσιάσεις αλλά και τα Αγγλικά μου. Μέσα από την διαδικασία και τις γνώσεις που έλαβα θα βοηθήσω τους νέους της πόλης μου να κατανοήσουν καλύτερα την έννοια της επιχειρηματικότητας. Ευχαριστώ θερμά την Εθνική μονάδα συντονισμού του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καθώς και τον φορέα αποστολής μου τον ΟΕΝΕΦ, αλλά και όλους τους διοργανωτές και trainers για αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα ενημερωτική συνάντηση”.

Παρακολουθείστε ένα σύντομο βίντεο σχετικά με το πρόγραμμα: