Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας στην Ιρλανδία για το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο "Employment in Disability best practice across Europe"


Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας - ΟΕΝΕΦ συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια σε διεθνή δίκτυα οργανισμών νεολαίας και στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και συνεχίζει να προσφέρει ευκαιρίες για εκπαιδευτικά προγράμματα. Αυτή τη φορά, σε συνεργασία με τον Ιρλανδικό φορέα νεολαίας "Youth Work Ireland - Tipperary”, υλοποίησε εκπαιδευτικό σεμινάριο (training course), με τίτλο: "Employment in Disability best practice across Europe". Το Σχέδιο έλαβε χώρα στο Thurles του Tipperary της Ιρλανδίας, από τις 4 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Σεπτεμβρίου 2022. Στην ελληνική αποστολή συμμετείχε η Ραφαηλία Γεωργιάδου, ο Αλέξανδρος Ροσενλής, ο Στέφανος Ιωαννίδης και η Νίκη Στεργιανοπούλου, ενεργοί εθελοντές και μέλη του ΟΕΝΕΦ.

 

Το πρόγραμμα "Employment in Disability best practice across Europe" δημιουργήθηκε για να φέρει κοντά άτομα από 5 ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Ιταλία, Εσθονία, Λιθουανία και Ελλάδα), που εργάζονται με νέους με αναπηρίες και συμβάλλουν στην ενεργοποίησή τους στο εργασιακό περιβάλλον. Οι νέες και οι νέοι που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν καλές πρακτικές, να δημιουργήσουν ένα δίκτυο μάθησης, να συμμετέχουν σε μια σειρά δραστηριοτήτων επαγγελματικής ανάπτυξης και να αναπτύξουν μελλοντικές συνεργασίες. 

 

Η πρώτη επαφή πραγματοποιήθηκε στο Semple Studium, όπου οι συμμετέχοντες/ουσες ήρθαν σε επαφή με αθλήματα της Ιρλανδίας, όπως το Gaelic football και το hurling. Η αθλητική εμπειρία των συμμετεχόντων συνεχίστηκε στο γήπεδο του Golf, όπου ένας εξειδικευμένος Gold coach για τυφλούς, τους παρείχε τη βιωματική εμπειρία από την μεριά ενός τυφλού ατόμου. Επίσης, κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν πολύ ενδιαφέροντα workshops, σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση, τη συμπερίληψη στο εργασιακό περιβάλλον, τα εργαλεία αξιολόγησης και ανταλλάχθηκαν καλές πρακτικές. 

 

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες/ουσες μέσα από δραστηριότητες βιωματικής και μη τυπικής μάθησης, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την εκτελεστική λειτουργία στη Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και την κατανόηση των χαρακτηριστικών της, με την Heather Blackmore, ADHD- Coaching. Πολύ σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι οι νέοι/νέες φιλοξενήθηκαν και στο Πανεπιστήμιο του Limerik και ενημερώθηκαν για την υποστηρικτική τεχνολογία και τη χρήση της. Τέλος, επισκέφθηκαν το YouthCenter του Cushel Tipperary και συζήτησαν για τους στόχους της αειφορικής ανάπτυξης και την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας. Το training course έκλεισε με μία διαπολιτισμική και μοναδική βραδιά, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες/ουσες να βιώσουν την εμπειρία της ιρλανδικής Pub, όπου απόλαυσαν τη βραδιά με πολύ χορό και μουσική από τοπικούς καλλιτέχνες.

 

Μείνετε συντονισμένοι/ες για τις επόμενες δράσεις μας!

 

#activeyouths #oenef

 

Facebook: https://www.facebook.com/oenef

Instagram: https://www.instagram.com/activeyouths/

 Οι Νέοι Μπροστά!