Οι Ενεργοί Νέοι του ΟΕΝΕΦ σε Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Erasmus+ στη Βόρεια Μακεδονία!


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το δεύτερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, με τίτλο: “Road Map of Social Entreprises", στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας, από τις 25 Μαΐου έως και 31 Μαΐου 2023. Στο παραπάνω πρόγραμμα συμμετείχε ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας με μία ομάδα νέων εθελοντών και εθελοντριών, σε συνεργασία με τον φορέα νεολαίας “Youth Alliance - Krusevo”. 

 

Το "Road Map of Social Entreprises" δημιουργήθηκε για να φέρει κοντά άτομα από 8 χώρες (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία). Κύριος σκοπός αυτού του προγράμματος ήταν οι νέοι/νέες να ενημερωθούν για ζητήματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος αυτού του δεύτερου training course ήταν να δημιουργηθεί ένα ανθεκτικό εργαλείο, ένας διαδραστικός και διαδικτυακός χάρτης (MAP), αλλά και μία ιστοσελίδα και εφαρμογή για δυνατότητες δικτύωσης και ανταλλαγής γνώσεων σχετικά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα κοινωνικών επιχειρήσεων και εργαλεία που υποστηρίζουν τη διατομεακή συνεργασία.  

 

Το πρόγραμμα διήρκησε επτά ημέρες και περιελάμβανε δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης και διαπολιτισμικές βραδιές, με στόχο να αναδείξουν οι συμμετέχοντες/ουσες στοιχεία από τον δικό τους πολιτισμό. Μέσα από τη συμμετοχικότητα, τη συνεργασία και τη συμπερίληψη, οι συμμετέχοντες/ουσες κατάφεραν να αποκομίσουν εμπειρίες και αξέχαστες στιγμές. 

 

Οι νέοι και νέες που εκπροσώπησαν τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, μας μιλούν για τις εμπειρίες και γνώσεις που αποκόμισαν, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό σεμινάριο. Παρακάτω παρατίθενται οι δηλώσεις των συμμετεχόντων/ουσών του ΟΕΝΕΦ με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό.

 

Νικολέτα Θεοδωρίδου

Η ευκαιρία που μας δόθηκε να ταξιδέψουμε στα Σκόπια με το πρόγραμμα “Road Map to Social Enterprises” ήταν όπως σε κάθε φορά άλλωστε μοναδική. Άλλο ένα πρόγραμμα που έδωσε έμφαση σε ένα επίκαιρο και σημαντικό θέμα για τη χώρα μας, αυτό της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, άφησε πολλά ερωτήματα και πολύ διάθεση για περισσότερη έρευνα. Το πρόγραμμα ήταν άρτιο με εξαιρετικούς συνεργάτες, φιλόξενους και ευδιάθετους. Οι μέρες κύλησαν σε κλίμα θετικό και ομαδικό, ανταλλάχθηκαν ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις για το μέλλον. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας για άλλη μια ευκαιρία για την εξέλιξη και πρόοδο μου”.

 

Θωμαή Τερζή

"Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχα μου έδωσε την ευκαιρία, όχι μόνο να έρθω σε επαφή με νέους ανθρώπους και μια νέα κουλτούρα, αλλά και τη δυνατότητα να εξερευνήσω μια πόλη, να γίνω μέρος της για λίγο, καθώς και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι ένα θέμα που καλό θα ήταν να υπάρχει περισσότερο στις ζωές μας, εφόσον έχει μεγάλο αντίκτυπο σε αυτές και να διαδίδεται μέρα με τη μέρα. Ήταν μια μοναδική εμπειρία την οποία θα ήθελα να ξαναζήσω! Μέσω αυτής απέκτησα και εξοικειώθηκα με δεξιότητες τις οποίες αγνοούσα, συνάντησα αξιόλογους επαγγελματίες από διάφορες χώρες και κατάφερα να βγω κερδισμένη στο έπακρο. Ευχαριστώ πολύ τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω στο project και ιδιαίτερα τον Άκη, συνεργάτη του Κέντρου, που ήταν εξαιρετικά πρόθυμος να βοηθήσει σε ό,τι χρειάστηκα! Cheers to the next one (hopefully)!".

 

Κωνσταντίνος Σμιξιώτης

Το πρόγραμμα στα Σκόπια ήρθε σαν μια όαση στην πραγματικότητά μου. Μέσω αυτού, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με κάτι που με ενδιέφερε και μου άρεσε πάρα πολύ. Εκτός αυτού, είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω σε ένα καινούργιο μέρος που δεν είχα ξαναεπισκεφτεί στο παρελθόν και εκεί να δω καινούργια πράγματα και να γνωρίσω υπέροχους καινούργιους ανθρώπους. Μπορώ να πω με βεβαιότητα πως ήταν μια ασύλληπτα μοναδική εμπειρία, την οποία άδραξα με το παραπάνω. Ευελπιστώ ότι το μέλλον θα μου επιφυλάσσει πολλές παρόμοιες συμμετοχές σε τέτοια προγράμματα”.

 

Μείνετε συντονισμένοι/ες για τις επόμενες δράσεις μας!

 

#weareyouthwork #οιΝέοιΜπροστά  #activeyouths  

 

Δείτε εδώ τη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/oenef

Ακολουθήστε μας στο Instagram: https://www.instagram.com/activeyouths/

 

Οι Νέοι Μπροστά!