Εμείς στη θέση Ευρωβουλευτών

Το Σχέδιο Αλληλεγγύης "Εμείς στη θέση Ευρωβουλευτών", δημιουργήθηκε με στόχο να βοηθήσει τους συμμετέχοντες/ουσες να κατανοήσουν τις περίπλοκες νομικές διαδικασίες της νομοθετικής διαδικασίας με απλοποιημένο και κατανοητό τρόπο.

 

Η παροχή ευκαιριών στη νεολαία της περιοχής της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας ευρύτερα, αποτελεί προτεραιότητα που προάγει τη νεανική αλληλεγγύη. Η παροχή εκπαιδευτικών εργαστηρίων και δραστηριοτήτων για νέους/ες είναι ένα μέσο βοήθειας ορισμένων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ παράλληλα προωθεί τη συνεργασία.

 

Αυτό το σχέδιο σκοπεύει να προσφέρει ένα φόρουμ για τους συμμετέχοντες/ουσες για να συζητήσουν το θέμα της διεύρυνσης του γνωστικού τους πεδίου σε σχέση με ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή θεσμική δομή. Βασική προτεραιότητα είναι να εμφυσήσουμε την ιδέα ότι

υπεύθυνος ευρωπαίος πολίτης είναι αυτός που ενημερώνεται, ασκεί, συμμετέχει και ερευνά θέματα, πολιτικές και λειτουργίες που είναι σημαντικά για αυτόν, ανεξάρτητα από το εάν σχετίζονται ή όχι με το αντικείμενο μελέτης. Οι συμμετεχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που προάγουν την αλληλεγγύη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Το Σχέδιο στοχεύει στην αύξηση της συμμετοχής των νέων και των οργανώσεων σε υψηλής ποιότητας δραστηριότητες αλληλεγγύης. Στοχεύει επίσης στην αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων και στην ενίσχυση των κοινοτήτων.


Η ομάδα-στόχος του Σχεδίου αποτελείται από συμμετέχοντες/ουσες ηλικίας 17 έως 30 ετών που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και ζουν στη Φλώρινα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Οι δικαιούχοι θα είναι σε θέση να αναπτύξουν τις ατομικές και κοινωνικές τους δεξιότητες ως αποτέλεσμα αυτού του Σχεδίου.

Η προσομοίωση είναι ένα κρίσιμο εργαλείο στην εκπαίδευση και την κοινωνική πρόνοια για την προώθηση δεξιοτήτων που αποκτώνται εκτός του πλαισίου της επίσημης μάθησης.

 

Κατά την υλοποίηση του έργου, οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη και να μάθουν νέες δεξιότητες. Θα είναι σε θέση να βελτιώσουν τις δεξιότητες αυτοέκφρασης και επικοινωνίας τους, καθώς επίσης τις κοινωνικές τους δεξιότητες και την ανάπτυξη κοινωνικής ευθύνης, πρωτοβουλίας και αυτοπεποίθησης. Αυτό θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για την καλύτερη κατανόηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος από την πλευρά τους, καθώς και την πρακτική εφαρμογή των γνώσεών τους στην καθημερινή τους ζωή.

 

Επιπρόσθετα θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο αντιμετώπισης διαφορετικών μαθησιακών καταστάσεων και τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές μάθησης και θα μάθουν πώς να εργάζονται σε ομάδες αλλά και να διαχειρίζονται τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά και σοφά. Αυτό θα τονώσει την αυτοεκτίμησή τους και μπορεί να είναι το πρώτο στάδιο στην απόκτηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που θα τους οδηγήσει αργότερα, φυσικά πιο ομαλά, στην αγορά εργασίας. Θα είναι έτσι σε θέση να εντοπίσουν και να αναδείξουν νέα στοιχεία στην τοπική κοινωνία, καθώς και να αναπτύξουν μεταγνωστικές δεξιότητες και νέες ικανότητες μάθησης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της συνείδησης ενός ενεργού και υπεύθυνου πολίτη.

 

Η καθημερινή αλληλεπίδραση με τους νέους/ες του κύκλου τους ή αυτούς που σπουδάζουν στην πόλη τους μπορεί να τους μετατρέψει σε πολλαπλασιαστές.

 

Η δράση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.
Πρόσκληση συμμετοχής στο Σχέδιο Αλληλεγγύης  "Εμείς στη Θέση Ευρωβουλευτών"

Θα ήθελες για 2 ημέρες να μπεις στη θέση ενός Ευρωβουλευτή;  

 

Η νέα δράση του  Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας "Εμείς στη Θέση Ευρωβουλευτών", σου δίνει ακριβώς αυτή δυνατότητα!

 

Μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη προσομοίωση της Υποεπιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI) θα μπορέσεις να εκπροσωπήσεις ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. και παράλληλα μια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις!  

 

 📅Η προσομοίωση θα πραγματοποιηθεί 9 και 10 Δεκεμβρίου 2023 στη Φλώρινα. 

 

Σου ακούγεται ενδιαφέρον;

Δήλωσε τη συμμετοχή σου στη φόρμα που θα βρεις στο σύνδεσμο παρακάτω:

🔗  https://forms.gle/Am24FoKhy6jQjBSS6 

 

ℹ  Το project είναι Σχέδιο Αλληλεγγύης, με φορέα υλοποίησης τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας και υποστηρίζεται από Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Η δράση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

 

ℹ   Διάβασε περισσότερα:

🔗 https://www.oenef.eu/callweasmeps/

 

#WeAsMEPS #ActiveYouths #EuropeanSolidarityCorps #EU

Ακολούθως μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα και την αφίσα της προσομοίωσης για το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και το επίσημο δελτίο τύπου της προσομοίωσης, μπορείτε να βρείτε εδώ


Οι νέοι και οι νέες “Ευρωβουλευτές” της Δυτικής Μακεδονίας συνεδρίασαν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Προσομοίωση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του ΟΕΝΕΦ

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Αλληλεγγύης - Προσομοίωση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Εμείς στη θέση Ευρωβουλευτών» που διοργάνωσε ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕ Φλώρινας, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023.  Στη δράση συμμετείχαν ενεργά 50 νέες και νέοι από τη Δυτική Μακεδονία οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους ως «ευρωβουλευτές», τις θέσεις τους για ζητήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να κάνουν debate και να καταλήξουν σε μια κοινή θέση.

 

Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι νέοι και νέες συμμετέχοντες/ουσες, μπήκαν στη θέση των Ευρωβουλευτών και κλήθηκαν να συζητήσουν και να τοποθετηθούν σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το επίπεδο προστασίας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τους ειδικά διαμορφωμένους κανόνες διαδικασίας της συζήτησης στην Υπο-Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Η δράση χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και το Ίδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο από το Ελεύθερο Βήμα Φλώρινας που περιλαμβάνει τους χαιρετισμούς των επισήμων και να βρέιτε φωτογραφικά στιγμιότυπα ακολούθως.