Οι νέοι και οι νέες του ΟΕΝΕΦ στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας!

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον φορέα νεολαίας ‘’Ringsend and Irishtown Youth Service” από το Δουβλίνο, ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων στο πλαίσιο του Erasmus+, με τίτλο: “Active for youth mental health” στην πόλη του Δουβλίνου, από τις 16 έως τις 23 Αυγούστου 2023

 

Το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων (youth exchange) δημιουργήθηκε για να φέρει κοντά νέους και νέες από Ελλάδα και Ιρλανδία, δίνοντας ευκαιρίες στους νέους που ήρθαν σε επαφή στο πρώτο σκέλος του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα, να γνωριστούν πιο ουσιαστικά και να να μιλήσουν ανοιχτά και ειλικρινά τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική τους υγεία. Οι 21 Έλληνες/-ίδες και 22 Ιρλανδοί νέοι και νέες, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις  σχετικά με την υγεία και την ευημερία, συνεργάστηκαν με στόχο να ολοκληρώσουν πληθώρα φυσικών και εναλλακτικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχαν. Το πρόγραμμα διήρκησε 7 ημέρες και περιλάμβανε συνεχή διάδραση των νέων προκειμένου συλλογικά να δημιουργήσουν μια εργαλειοθήκη, η οποία συνδυάζει απλούς τρόπους και μεθόδους μη-τυπικής μάθησης για την υποστήριξη της υγείας και της ευημερίας. 

 

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο youth exchange περιελάμβαναν: περιηγήσεις στην πόλη του Δουβλίνου για την ανάδειξη των αξιοθέατων και μνημείων-ορόσημων για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ιρλανδίας, αθλητικές δραστηριότητες όπως τα παραδοσιακά αθλήματα της χώρας υποδοχής (ράγκμπι και ποδόσφαιρο), έτσι ώστε τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά, διαπολιτισμικές βραδιές για την ανταλλαγή στοιχείων πολιτισμού και κουλτούρας και καθημερινές συναντήσεις στο χώρο του youth centre του φορέα υποδοχής, στοχεύοντας στην ουσιαστική επικοινωνία όλων των συμμετεχόντων/-ούσων. Οι νέοι και νέες αφιέρωσαν μια ολόκληρη μέρα στο Emerald Park για ψυχαγωγικές δραστηριότητες, σε ένα από τα μεγαλύτερα λούνα παρκ της χώρας και την τελευταία ημέρα επισκέφθηκαν τα Howth Cliffs με το φαντασμαγορικό τοπίο τους.   

 

Η συνεργασία με τον φορέα νεολαίας “Ringsend and Irishtown Youth Service” αποτελεί μια διαχρονικά σταθερή συνεργασία του ΟΕΝΕΦ και θα συνεχιστεί παρέχοντας ακόμη περισσότερες ευκαιρίες κινητικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης σε νέους και νέες της Φλώρινας και του Δουβλίνου. 

Οι νέοι και νέες που εκπροσώπησαν τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, μας μιλούν για τις εμπειρίες και γνώσεις που αποκόμισαν, συμμετέχοντας στο εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

 

Χρήστος, 17 ετών 

 

Η εμπειρία μου από το πρόγραμμα Youth Exchange στην Ιρλανδία, θεωρώ πως ήταν μοναδική. Από την πρώτη κιόλας ημέρα που συμμετείχα στα workshops και στις δραστηριότητες, κατάλαβα πως όλοι οι συμμετέχοντες - και πολύ περισσότερο οι εξαιρετικοί συνοδοί μας - είχαν ως μοναδικό τους στόχο τη δημιουργία ενός πολυπολιτισμικού, φιλικού μα και συνάμα ανοικτού περιβάλλοντος προς όλους. Μέσα λοιπόν από την ανταλλαγή απόψεων, την ανταλλαγή ιδεών καθώς και την επαφή με μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα, μπόρεσα να διευρύνω τους ορίζοντές μου και να κάνω νέες φιλίες. Με το συναίσθημα της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας να διέπει τους νέους/-ες, συμμετείχαμε επιτυχώς στις δραστηριότητες και λύσαμε τα προβλήματα που "συναντήσαμε", όλοι μαζί. Οι επισκέψεις σε τοπικούς οργανισμούς και στις κοινότητες του Δουβλίνου, μας έδωσαν την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας. Αυτή η εμπειρία έχει διαμορφώσει την αντίληψή μου για τον κόσμο καθώς μου έχει δώσει την αυτοπεποίθηση να προσπαθώ για τη στροφή της κοινωνίας προς το καλύτερο.

 

Μαρία, 17 ετών

 

Το πρόγραμμα ήταν μια μοναδική εμπειρία. Είχαμε την δυνατότητα να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα και τρόπο σκέψης από τον δικό μας, κάτι που μας βοήθησε να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας. Μέσα από τις δραστηριότητες καταφέραμε να συνεργαστούμε άριστα μεταξύ μας. Επίσης είχαμε την δυνατότητα να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό και να μάθουμε περισσότερα πράγματα για μια άλλη χώρα καθώς και για τους κατοίκους της. Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους από εμάς και μέσω από αυτό είδαμε και το πώς είναι οι ρυθμοί ζωής και η κατάσταση στο εξωτερικό, σε μια χώρα πιο εκσυγχρονισμένη από την δική μας. Ταυτόχρονα περάσαμε πολύ ωραία με τα παιδιά και κάναμε νέες γνωριμίες και νέους φίλους.

 

Άντα, 17 ετών

 

Οι εμπειρίες που κέρδισα στο Youth Exchange στην Ιρλανδία είναι ανεπανάληπτες.. Γνωρίζοντας ανθρώπους από άλλη χώρα με έκανε να καταλάβω πόσο ίδιοι αλλά ταυτόχρονα και πόσο διαφορετικοί είμαστε. Γνωρίζοντας άλλους συνομηλίκους, κουλτούρες, βλέποντας μέρη με τόση ομορφιά με έκανε να καταλάβω ένα κομμάτι του εαυτού μου καλύτερα. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία.

 

Νίκος, 18 ετών

 

Ήταν πρώτη φορά που συμμετείχα σε Youth Exchange που πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό και η εμπειρία μου ήταν ξεχωριστή, διότι γνώρισα έναν διαφορετικό πολιτισμό και νέους ανθρώπους. Οι δραστηριότητες που πήρα μέρος ήταν χρήσιμες για να γνωρίσω τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και να αναπτύξω μια σχέση οικειότητας μαζί τους. Η συνεργασία μας ήταν εξαιρετική και η υποδοχή των παιδιών από την Ιρλανδία ήταν θερμή και βοήθησε στην ένταξη μου στο κλίμα του προγράμματος. Η συνολική μου εμπειρία ήταν ιδιαίτερα ευεργετική κυρίως εξαιτίας της σχέσης οικειότητας που απέκτησα με τους συμμετέχοντες του προγράμματος και ευελπιστώ ότι θα έχω την ευκαιρία να πάρω μέρος και σε περισσότερα παρεμφερές προγράμματα”. 

 

Μείνετε συντονισμένοι/ες!

  

Active youths: https://shorturl.at/chjpY

 

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56

 

 

Οι Νέοι Μπροστά!