Ο ΟΕΝΕΦ επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές”

Τα στελέχη της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, επισκέφθηκαν την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023, την Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την ενημέρωση φοιτητών/τριών στο πλαίσιο του σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24)”.

 

Το σχέδιο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα ενημερωμένο Ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα, προκειμένου να αυξηθεί η δημοκρατική συμμετοχή στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, μια από τις πιο ευρωσκεπτικιστικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του σχεδίου μέσα από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις είναι να προσεγγίσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους (17-22 χρονών) να αντιληφθούν την ιδιαίτερη αξία που φέρει η συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές του 2024 αλλά και να κατανοήσουν εις βάθος τον ρόλο και τις δημοκρατικές αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η εκπαιδευτική επίσκεψη διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο Πανεπιστημιούπολης Κοίλων “Σπύρος Αρσένης”. Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε η Καθηγήτρια και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών, κ. Ελένη Τσακιρίδου. Η κ. Τσακιρίδου, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και την καίρια σημασία της συμμετοχής των νέων στις εκλογές καθώς με αυτόν τον τρόπο καθορίζουν το μέλλον και τις ζωές τους. Η ανάπτυξη και καλλιέργεια της πολιτικής συνείδησης είναι μια διαδικασία που θα βοηθήσει τους νέους να γνωρίσουν τη δύναμη της ψήφου τους και να αντιληφθούν ότι συμμετέχοντας στις εκλογικές διαδικασίες μπορούν να γίνουν μέρος της αλλαγής αλλά και συνδιαμορφωτές των εξελίξεων συμβάλλοντας στην ευρύτερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό συστήνοντας στους/ις φοιτητές/τριες να είναι ενεργοί πολίτες παίρνοντας μέρος στα κοινά και έδωσε ευχές για τις γιορτές των Χριστουγέννων και για την καινούργια χρονιά. Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ενημέρωσε τους/ις φοιτητές/τριες για τις προτεραιότητες και τη σημαντικότητα του σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24)”.

 

Η δομή του προγράμματος βασίστηκε σε:

 

α) εισήγηση σχετικά με την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξελικτική της πορεία. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ, στα θεσμικά όργανα που την απαρτίζουν καθώς και στα οφέλη που απολαμβάνει ένας Ευρωπαίος πολίτης. Παράλληλα, οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να εγγραφούν στην διαδικτυακή πλατφόρμα “mazi.eu”, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση ενός συνεχούς διαλόγου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Ευρωπαίων πολιτών της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.

 

β) σε ένα διαδραστικό διαδικτυακό παιχνίδι Kahoot, στο οποίο οι φοιτητές/τριες είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ευρωπαϊκές εκλογές. Οι νικητές/τριες επιβραβεύτηκαν με αναμνηστικά δώρα και έντυπο υλικό από τον ΟΕΝΕΦ.

 

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική επίσκεψη καθώς και για τη συνεργασία και τον ζήλο που επέδειξαν. Επιπλέον, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την Καθηγήτρια και Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών κ. Ελένη Τσακιρίδου για τη φιλοξενία και την άριστη συνεργασία.

 

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τομέα της επικοινωνίας.

 

Μείνετε συντονισμένες/οι!

 

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56

 

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις, προσκλήσεις και νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή:

https://shorturl.at/lyOR3

 

Οι Νέοι Μπροστά!

 

#activeyouths #OENEF #EDWesternMacedonia #YEEEs24 #EuropeanElections #EU

 

Δείτε παρακάτω φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την επίσκεψη: