Οι νέοι και νέες του ΟΕΝΕΦ στο Limerick της Ιρλανδίας!

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων ΦλώριναςEurope Direct – Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε σε ακόμα ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στην Ιρλανδία στο πλαίσιο του Erasmus+, σε συνεργασία με τον οργανισμό νεολαίας “Limerick Youth Service”, κατά το οποίο δόθηκε η δυνατότητα σε 16 νέες και νέους 15-16 ετών να βρεθούν στη περιοχή του Limerick από τις 8 Ιουλίου έως τις 15 Ιουλίου 2023.

 

Μέσα από το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συνεργαστούν με συνομήλικούς τους, να συμμετέχουν σε μία ποικιλία διαδραστικών και διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων, ενώ στον κορμό του προγράμματος συμμετείχαν σε διάφορα workshops καθοδηγούμενα από επαγγελματίες youth workers. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες σχετικά με τη φωτογραφική τέχνη, τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους μέσω κινητών τηλεφώνων, αλλά και τη δημιουργία αφισών μέσω γκράφιτι και guerrilla art. Σε όλα τα παραπάνω, τα παιδιά δούλεψαν πάνω στην προώθηση κοινωνικών μηνυμάτων όπου αποδέκτες ήταν άλλοι συνομήλικοί τους, οι γονείς τους και η τοπική κοινωνία. Την αποστολή συνόδεψαν ο Μογλενίδης Χρήστος και η Χαλβατζή Σοφία, εθελοντές και μέλη του ΟΕΝΕΦ.

 

Νέοι και νέες οι οποίοι αποτελούν μέλη του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας και συμμετείχαν ενεργά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μας εξιστορούν τις εμπειρίες τους και τα συναισθήματα που βίωσαν:

 

Χρυσοβαλάντου, 15 ετών

 

Η απόφαση μου να πάρω μέρος σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις της ζωής μου. Μέσα από αυτό το “youth exchange” μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω νέα άτομα με διαφορετική κουλτούρα, συνήθειες και ενδιαφέροντα από εμένα. Τα workshops με βοήθησαν να ανοιχτώ περισσότερο προς τους άλλους και να συνεργάζομαι ευκολότερα. Οι leaders μας, ο κύριος Χρήστος και η Σοφία αλλά και οι leaders της Ιρλανδίας ήταν ευγενέστατοι και πολύ βοηθητικοί. Με ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορείς να ταξιδέψεις σε μια ξένη χώρα και να αποκτήσεις μοναδικές εμπειρίες που θα θυμάσαι για όλη σου την ζωή. Επίσης αυτή η διαδικασία με βοήθησε να εξασκήσω την αγγλική γλώσσα και να έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό μου. Σίγουρα στο μέλλον θα ήθελα να ξανασυμμετέχω σε τέτοια προγράμματα, ώστε να αποκτήσω όσες περισσότερες εμπειρίες μπορώ.

 

Αναστάσιος, 15 ετών

 

Άλλη μια εβδομάδα Erasmus+ τελείωσε, με πολλές γνωριμίες και γνώσεις. Έχοντας συμμετάσχει σε ακόμα μία ανταλλαγή νέων την προηγούμενη εβδομάδα όπου φιλοξενήσαμε μια ομάδα νεαρών Γάλλων, μέσα σε δύο εβδομάδες καταφέραμε να γνωρίσουμε περισσότερα από 20 νέα παιδιά και γίναμε φίλοι με τους περισσότερους από αυτούς. Η εβδομάδα στην Ιρλανδία ήταν πολύ εποικοδομητική, καθώς εξασκήσαμε την αγγλική γλώσσα και πήραμε πολλές καινούργιες γνώσεις ξέραμε πως να τους προσεγγίσουμε. Με τα παιδιά από την Ιρλανδία ήμασταν πολύ διαφορετικοί, αλλά ευτυχώς στην πορεία τα πήγαμε πολύ καλά και ανυπομονούμε να τους δούμε και τον Οκτώβριο. Η Ελληνική ομάδα μας ήταν εξαιρετική, πολύ υποστηρικτική και με πολύ χιούμορ, κάτι που μας έφερε ακόμα πιο κοντά. Προσωπικά νιώθω ευγνώμων που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία και με χαρά θα ήθελα να συμμετάσχω και σε άλλες παρόμοιες δράσεις.  

 

Μαίρη, 16 ετών

 

Το ταξίδι στην Ιρλανδία ήταν μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη. Μέσα από αυτό έμαθα πως να χρησιμοποιώ καλύτερα την αγγλική γλώσσα, μέσα από την συνεχή εξάσκηση που κάναμε. Έμαθα πολλά καινούργια πράγματα όπως η είναι η κουλτούρα, ο διαφορετικός τρόπος ζωής των ανθρώπων, το φαγητό, οι χοροί και άλλα. Όλα αυτά ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς, επειδή δεν είχαμε ποτέ πριν την ευκαιρία να τα ζήσουμε. Επιπλέον, διδάχτηκα τι πάει να πει συνεργασία, είτε με δικά μου άτομα είτε με άτομα από άλλη χώρα και ήταν κάτι πολύ ευχάριστο για εμένα. Ακόμα και από τις μικρές δυσκολίες που μπορεί να προέκυψαν, στο τέλος έληξαν όλα πολύ καλά και ευχαριστούμε θερμά τους Ιρλανδούς που μας καλωσόρισαν στο τόπο τους και μας υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκαλιές. Χαίρομαι που γνώρισα καινούργια άτομα και κατάφερα να έρθω κοντά με αυτά. Αν μου δινόταν ξανά η ευκαιρία σίγουρα θα το ξαναέκανα! 

 

Πλάτωνας, 15 ετών

 

Η εμπειρία μου με τους Ιρλανδούς ήταν ιδιαίτερη, επειδή χρησιμοποίησα για πρώτη φορά τα αγγλικά μου στο εξωτερικό. Επίσης, γνώρισα μια νέα κουλτούρα η οποία τελικά διέφερε πολύ από τη δική μου. Οι δραστηριότητες που κάναμε με τα παιδιά από την Ιρλανδία, με βοήθησαν να πάρω μια γεύση από το πολιτισμό τους και να καταλάβω το τρόπο που ζούνε και σκέφτονται. Η Ιρλανδία ήταν απίστευτη από τις γειτονιές μέχρι και τα τοπία της και μου φαίνεται σαν μια χώρα που θα ήθελα να μείνω στο μέλλον. Τη διαμονή μας προσωπικά τη λάτρεψα, επειδή είχαμε ο καθένας δικό του δωμάτιο, αλλά το σημαντικότερο ήταν πως ήμουν με τους φίλους μου, πράγμα που έκανε τη διαμονή και γενικά το ταξίδι πολύ πιο ευχάριστο. Προσωπικά θα ξαναπήγαινα στην Ιρλανδία ή σε μία άλλη ξένη χώρα, επειδή αυτές οι ευκαιρίες δεν πρέπει να χάνονται.

 

Θένια, 15 ετών

 

Στην Ιρλανδία πέρασα πάρα πολύ ωραία. Γνώρισα έναν καινούργιο πολιτισμό, μια άλλη κουλτούρα διαφορετική από τη δική μας και συναναστράφηκα με ανθρώπους με διαφορετική νοοτροπία. Γνώρισα πολλά παιδιά στην ίδια ηλικία με εμένα και με πολλούς από αυτούς βρήκα αρκετά κοινά και πιστεύω θα κρατήσουμε επαφές μέσω internet. Το μόνο που δεν μου άρεσε, είναι το φαγητό τους, το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει να τρώμε στην Ελλάδα. Αλλά ακόμα και έτσι, νιώσαμε πως βρισκόμαστε σε μια άλλη χώρα και ζήσαμε για λίγο όπως ζουν οι άνθρωποι εκεί. Πήγαμε σε πολλά εντυπωσιακά μέρη, όπως τους γκρεμούς του Moher, το John's castle, αλλά και σε μέρη για διασκέδαση, όπως το Waterpark. Γενικότερα ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία, την οποία θα ήθελα να ξαναζήσω και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

 

Ζωή, 15 ετών

 

Η εμπειρία μου από την Ιρλανδία μου άρεσε πάρα πολύ. Γνώρισα νέους ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα και διαφορετικά βιώματα. Η γνωριμία μου με άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας από Ελλάδα και Ιρλανδία ήταν πολύ σημαντική καθώς έμαθα να αποδέχομαι μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων και φυσικά τη διαφορετικότητα. Μέσα από τις συζητήσεις με τα παιδιά από την Ιρλανδία, συνειδητοποίησα ότι έχουμε αρκετά κοινά όπως τη μουσική που ακούμε, τα αθλήματα και κάποια από τα μαθήματα του σχολείου. Επίσης, πολύ ενδιαφέροντα βρήκα τα workshops φωτογραφίας, δημιουργίας ταινιών μέσω κινητού τηλεφώνου και graffiti, μέσα από τα οποία μάθαμε πως να διαχειριζόμαστε διάφορες εφαρμογές editing ή πως να βγάλουμε σωστές επαγγελματικές φωτογραφίες. Τα αξιοθέατα ήταν φαντάστηκα, το πιο εντυπωσιακό από όλα για εμένα ήταν οι γκρεμοί του Moher. Το μόνο που δεν με ενθουσίασε ήταν το φαγητό, το οποίο ήταν εντελώς διαφορετικό από το δικό μας ελληνικό φαγητό, παρόλα αυτά ήταν κάτι το οποίο θέλαμε να δοκιμάσουμε! Θα ήθελα πολύ να ξαναζήσω μια τέτοια εμπειρία και να επισκεφτώ διάφορες χώρες της Ευρώπης.

 

Παντελής, 16 χρονών 

 

Προσωπικά έχω κάνει πολλά ταξίδια στο παρελθόν αλλά το συγκεκριμένο ήταν κάτι το μοναδικό. Είχα την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσω παιδιά από την Ιρλανδία αλλά και παιδιά από τον τόπο μου με τα οποία δέθηκα από τη πρώτη μέρα. Στην ομάδα που θα πηγαίναμε στην Ιρλανδία, δεν γνώριζα κανέναν, αλλά πολύ γρήγορα στη πορεία τους έμαθα όλους. Η Ιρλανδία σαν χώρα μου φάνηκε πολύ όμορφη και καθαρή, όπως τη περίμενα, αλλά εντυπωσιάστηκα με το πόσο οι κάτοικοι της χώρας την αγαπάνε και τη φροντίζουν. Με τους Ιρλανδούς δεθήκαμε πολύ, παρόλο που είχαν μεγαλώσει με πολύ διαφορετικό τρόπο. Οι δραστηριότητες που κάναμε μέσα στο «Limerick youth service», ήταν διασκεδαστικές και ενδιαφέρουσες, όπως το εργαστήριο παραγωγής ταινιών στο οποίο γνωρίσαμε καλύτερα κάποια από τα παιδιά που συνεργαστήκαμε. Οι εξωτερικές δραστηριότητες, ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσες μιας και επισκεφτήκαμε ένα Waterpark και τους γκρεμούς του Moher. Οι γκρεμοί είχαν πραγματικά φανταστική θέα που μας έκοβε την ανάσα.

 

Μείνετε συντονισμένοι/ες! 

 

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56

 

 

 

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις μας, τις προσκλήσεις μας και τα νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή: 

https://shorturl.at/lyOR3

 

 

#weareyouthwork #ΟιΝέοιΜπροστά #activeyouths #LimerickYouthService #oenef #Limerick #Ireland #YouthExchange #ErasmusPlus #TheVACAYProject

 

 

 

Οι Νέοι Μπροστά!