Οι νέοι και νέες του ΟΕΝΕΦ στο Tipperary της Ιρλανδίας!

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε στο δεύτερο σκέλος του ευρωπαϊκού σχεδίου ανταλλαγής νέων στην Ιρλανδία στο πλαίσιο του Erasmus+, με τίτλο: “High 5”, σε συνεργασία με τον Iρλανδικό οργανισμό νεολαίας Youth Work Ireland Tipperary, κατά το οποίο δόθηκε η δυνατότητα σε 21 νέες και νέους 14-17 ετών να βρεθούν στη περιοχή του Tipperary από τις 19 Αυγούστου έως τις 26 Αυγούστου 2023.

Μέσα από τη διεξαγωγή του προγράμματος ανταλλαγής νέων, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να αλληλεπιδράσουν με συνομηλίκους τους, να συμμετέχουν σε πληθώρα διαδραστικών, εναλλακτικών και διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων, ενώ στον κορμό του προγράμματος συμμετείχαν σε διάφορα workshops καθοδηγούμενα από επαγγελματίες youth workers του χώρου.

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης, με κύριο σκοπό την ανάπτυξη της ευγενούς άμιλλας και της σωματικής και ψυχικής καλλιέργειας των συμμετεχόντων. Το πρόγραμμα περιείχε αθλητικές δραστηριότητες όπως surfing, golf, canoe kayak, τοξοβολία, rock climbing και άλλα. Οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν σε αξιοθέατα της Ιρλανδίας παγκόσμιου βεληνεκούς όπως το Cliffs of Moher και το Rock of Cashel, ενώ από το πρόγραμμα δεν έλειψαν συναντήσεις-επιμορφώσεις που είχαν ως κεντρικά θέματα το life coaching, τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και άλλα θέματα που αφορούν στην ενεργό συμμετοχή των νέων. Σε όλα τα παραπάνω, τα παιδιά συνεργάστηκαν μεταξύ τους  δημιουργώντας δεσμούς φιλίας, αλληλεγγύης και κατακτώντας εμπειρίες μοναδικές και ανεπανάληπτες.

Την αποστολή συνόδεψαν ο εθελοντής youth worker Λάζαρος Παπουτζής, η Παρασκευή Σιστάνη και η Αλεξάνδρα Καραγκιοζίδου, εθελόντριες και μέλη της ομάδας του ΟΕΝΕΦ. Η συνεργασία με τον φορέα νεολαίας “Youth Work Ireland Tipperary” αποτελεί μια μακροχρόνια σταθερή συνεργασία του ΟΕΝΕΦ και θα συνεχιστεί, παρέχοντας ακόμη περισσότερες ευκαιρίες κινητικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης σε νέους και νέες, τόσο της Φλώρινας όσο και του Tipperary.

Νέοι και νέες οι οποίοι αποτελούν μέλη του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας και συμμετείχαν ενεργά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μας εξιστορούν τις εμπειρίες τους και τα συναισθήματα που αποκόμισαν μέσα από το πρόγραμμα:

Θέμης, 15 χρονών

Από τη Φλώρινα μέχρι και την Ιρλανδία ήταν ένα μοναδικό ταξίδι και εμπειρία ζωής για εμένα. Γνώρισα ανθρώπους που ξεκινήσαμε σαν ξένοι και καταλήξαμε να μιλάμε κάθε μέρα, είδα μέρη και έκανα πράγματα και δραστηριότητες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχα την δυνατότητα. Εκτιμώ πολύ την δουλειά των leaders τόσο των Ιρλανδών όσο και των Ελλήνων. Η κατανόηση του Λάζαρου, η φωνάρα της Αλεξάνδρας και τα απίστευτα αστεία της Βιβής θα μου μείνουν αξέχαστα.  Τέλος, ευχαριστούμε όσους βοήθησαν στην οργάνωση και εκτέλεση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ιωάννα, 14 χρονών

Το προγραμμα του Youth Exchange στη Ιρλανδία είναι από τις καλύτερες εμπειρίες που έχω ζήσει! Οι δραστηριότητες, οι εκδρομές, τα παιδιά, οι leaders ήταν όλα υπέροχα. Ευχαριστούμε τον ΟΕΝΕΦ και τον Ιρλανδικό φορέα για τη φιλοξενία και την ευκαιρία που μας έδωσαν να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα αυτό. Η χαρά και ο ενθουσιασμός που ήμασταν εκεί ήταν απερίγραπτος. Είναι απλά μια εμπειρία που θα ήθελα να ζήσω ξανά και ξανά. Θα μου λείψουν όλα κι όλοι!

Αγάπη, 15 χρονών

Ηταν όλα φανταστικά. Από τα παιδιά μέχρι τους leaders, από Φλώρινα μέχρι το Kilfinane. Ήμασταν μια φοβερή ομάδα και δεθήκαμε πολύ και με τους Έλληνες και με τους Ιρλανδούς. Οι δραστηριότητες, οι συνεδρίες μέχρι και ο ελεύθερος χρόνος μας ηταν ευχάριστος και εδώ και στην Ιρλανδία. Περάσαμε υπέροχα! Βγήκαμε απο το comfort zone μας και αυτό ήταν που μας έκανε να περνάμε καλά. Γίναμε φίλοι και θα συνεχίσουμε να είμαστε και εκτός του youth exchange. Βρήκαμε τρόπους να διασκεδάζουμε και να γελάμε με τα πιο απλα πράγματα, με μια αστεία λέξη. Ανυπομονώ να ξανασυμμετέχω σε προγράμματα του Erasmus στο μέλλον και πιστεύω πως δεν θα  υπάρχει κάποιος που δεν θα κρατήσει αυτές τις δύο εβδομάδες σαν  μια όμορφη ανάμνηση.

Στέφανος, 15 χρονών

Το youth exchange αυτό ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα, αλλά το λάτρεψα από το πρωί που έπρεπε να πάμε στο κτήριο του Αριστοτέλη μέχρι και την στιγμή που κατεβήκαμε από το λεωφορείο έχοντας γυρίσει από την Ιρλανδία στην Φλώρινα. Το αγάπησα όχι μόνο γιατί έμαθα αρκετά πράγματα αλλά και γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να συναναστραφώ με άλλα παιδιά της ηλικίας μου, είτε αυτά ήταν από άλλη, είτε από την δική μου χώρα.

Μείνετε συντονισμένοι/ες!

 

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56

 

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις μας, τις προσκλήσεις μας και τα νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή:

https://shorturl.at/lyOR3

 

 

#weareyouthwork #ΟιΝέοιΜπροστά #activeyouths #oenef #Tipperary #Ireland #YouthExchange #ErasmusPlus #Youthworkirelandtipperary #youthworkchangeslives

 

 

Οι Νέοι Μπροστά!