Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του ΕΝΕΕΓΥΛ Φλώρινας στο Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα

Η διαχειριστική ομάδα του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκε την Τετάρτη 4 Μαΐου  2023, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον Φιλώτα, τους μαθητές/τριες του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου Φλώρινας, μαζί με τους/τις συνοδούς εκπαιδευτικούς του.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κέντρο αλλά και να πληροφορηθούν από τον πρόεδρο του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, Δρ. Φιλιππίδη Κώστα. Ο πρόεδρος του ΟΕΝΕΦ ανέπτυξε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους παρευρισκόμενους/νες σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την κλιματική κρίση, τη δίκαιη μετάβαση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και ποια τα επακόλουθά του στο περιβάλλον. Επιπρόσθετα, οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν ενημερωτικό βίντεο σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ ακολούθησε ένα βίντεο-animation για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Έπειτα, τα παιδιά αξιοποιώντας την μέθοδο του καταιγισμού ιδεών (brainstorming), ανέφεραν τρόπους που μπορεί ο άνθρωπος να αποτρέψει την κλιματική κρίση, καθώς και καλές πρακτικές που μπορεί να υιοθετήσει ο καθένας μεμονωμένα για να συμβάλλει στην προστασία του πλανήτη μας.

 

Μετά την παρουσίαση/εισαγωγή, ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου, όπου οι μαθητές/τριες ανακάλυψαν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.

 

Παράλληλα, οι μαθητές/τριες, αξιοποιώντας την ομαδοσυνεργατική μέθοδο μάθησης, είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν νέες γνώσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, μέσω ενός ευχάριστου επιδαπέδιου παιχνιδιού γνώσεων (φιδάκι). Μέσα από αυτό το παιχνίδι οι μαθητές/τριες γνώρισαν τους πιο κοινούς και απλούς τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος και έμαθαν  περισσότερα για την κλιματική αλλαγή και  τις πρωτοβουλίες που έχει  αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε τροχιά προς την πράσινη μετάβαση. Τον συντονισμό του παιχνιδιού, ανέλαβε η συνεργάτης του Κέντρου, Σιστάνη Παρασκευή.

 

Ευχαριστούμε θερμά τη διευθύντρια του ΕΝΕΕΓΥΛ κ. Κουρεμένου Ειρήνη, την κ. Τασσοπούλου Χριστίνα, όλους τους συνοδούς/εκπαιδευτικούς, καθώς και όλους τους μαθητές/τριες και για τη συμμετοχή, το ενδιαφέρον και ζήλο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.

 

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, αποτελεί αρωγό για ενημέρωση και ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

Το πρόγραμμα «Δημιουργία Εκπαιδευτικών Δράσεων Πράσινης Ανάπτυξης και Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» έχει ως σκοπό την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, απευθυνόμενο στη νεολαία των Δήμων Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Πρεσπών αλλά και του συνόλου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 

 

Οι Νέοι Μπροστά!

 

 

Δείτε παρακάτω το φωτογραφικό υλικό.