Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά!

Τα στελέχη της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, επισκέφθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, με στόχο την ενημέρωση φοιτητών/τριών στο πλαίσιο του σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24)”.

 

Το σχέδιο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα ενημερωμένο Ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα, προκειμένου να αυξηθεί η δημοκρατική συμμετοχή στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, μια από τις πιο ευρωσκεπτικιστικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του σχεδίου μέσα από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις/δράσεις είναι να προσεγγίσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους (17-22 χρονών) να αντιληφθούν την ιδιαίτερη αξία που φέρει η συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές του 2024 αλλά και να κατανοήσουν εις βάθος τον ρόλο και τις δημοκρατικές αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο Αμφιθέατρο 1, στην περιοχή Φούρκα, στην Καστοριά. Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ενημέρωσε τους/ις φοιτητές/τριες για τις προτεραιότητες και τη σημαντικότητα του Σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24)”.

 

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης μαζί με την επιστημονική συνεργάτιδα του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Ελένη Κωνσταντίνου, παρουσίασαν τα σημεία ενδιαφέροντος για την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.

 

Η δομή της εκδήλωσης βασίστηκε σε:

 

α) εισήγηση σχετικά με την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξελικτική της πορεία. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ, στα θεσμικά όργανα που την απαρτίζουν καθώς και στα οφέλη που απολαμβάνει ένας Ευρωπαίος πολίτης. Ακόμη, οι φοιτητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, μια μοναδική στιγμή κατά την οποία μπορούμε όλοι να αποφασίσουμε συλλογικά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, οι φοιτητές/τριες κλήθηκαν να εγγραφούν στην διαδικτυακή πλατφόρμα “mazi.eu”, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση ενός συνεχούς διαλόγου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Ευρωπαίων πολιτών της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.

 

β) σε ένα διαδραστικό διαδικτυακό παιχνίδι Kahoot, στο οποίο οι φοιτητές/τριες είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ευρωπαϊκές εκλογές. Οι νικητές/τριες επιβραβεύτηκαν με αναμνηστικά δώρα και έντυπο ενημερωτικό υλικό από τον ΟΕΝΕΦ.

 

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Αναστασία Γιαννακοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την κ. Μαρία Ματσιώλα, Επίκουρη Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα στο Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την άψογη συνεργασία και φιλοξενία τους καθώς και όλους/όλες τους/τις φοιτητές/τριες για το ενδιαφέρον και συμβολή τους στην επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης.

 

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τομέα της επικοινωνίας.

 

Μείνετε συντονισμένες/οι!

 

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56

 

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις, προσκλήσεις και νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή: https://shorturl.at/lyOR3

 

Οι Νέοι Μπροστά!

 

#activeyouths #OENEF #EDWesternMacedonia #YEEEs24 #EuropeanElections #EU #useyourvote #DemocracyInAction #DontLetOthersChooseForYou

 

Δείτε στιγμιότυπα και φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, για την ευαισθητοποίηση των νέων για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο του Σχεδίου  “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24)”.