Δίκαιη Μετάβαση και Νεολαία στη Δυτική Μακεδονία


Η Δυτική Μακεδονία ανήκει στις περιοχές της ΕΕ με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Η περιοχή αυτή αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πολυετούς και μονόπλευρης εστίασης στη λιγνιτική δραστηριότητα, σε αντίθεση και σε βάρος όλων των άλλων, αλλά και της αδράνειας των προηγούμενων ετών στην προετοιμασία ενός νέου, ισορροπημένου και βιώσιμου, αναπτυξιακού προτύπου.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το έτος 2028, με τρόπο συντεταγμένο και υπεύθυνο, με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την αξιοποίηση του υψηλής τεχνογνωσίας ανθρωπίνου δυναμικού των περιοχών αυτών να αποτελούν μέγιστη προτεραιότητα.

 

Για τη διαδικασία της δίκαιης μετάβασης έχουν τεθεί τρεις πολιτικές προτεραιότητες - άξονες:

  • την προάσπιση της απασχόλησης, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες,
  • την αντιστάθμιση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης, διατηρώντας και ενισχύοντας τον κοινωνικό ιστό και
  • τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτάρκειας των περιοχών μετάβασης και της χώρας ευρύτερα, αναπτύσσοντας παράλληλα την τοπική οικονομία.

Η συμμετοχή της Δυτικής Μακεδονίας στο μεγάλο, δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα της μετάβασης σε μία πράσινη Περιφέρεια, δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορους τις νέες και τους νέους, τα μέλη και τους εθελοντές των Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας. Η νέα εποχή για την οικονομία και την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας δεν μπορεί να χαραχθεί χωρίς την ενεργή συμμετοχή των νέων της περιοχής, γιατί το μέλλον πρέπει να χτιστεί στις βάσεις της διεθνούς εμπειρίας αλλά πολύ περισσότερο να στηριχθεί στα θεμέλια μιας σύγχρονης, ελπιδοφόρας νεανικής ματιάς.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία της μετάβασης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.


Πρωτοβουλίες και καινοτόμες δράσεις νέων που υλοποιήθηκαν με τη στήριξη του ΟΕΝΕΦ στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία


Ενδυνάμωση της Νεολαίας για ένα πιο "πράσινο" αύριο!

Κυκλοφόρησε το επεισόδιο 7 του Podcast: "On Climate And Law" - Ο ρόλος της Νεολαίας στη Δίκαιη Μετάβαση

 

Στο επεισόδιο μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Δρ. Κωνσταντίνου Στεργίου, Αντιπρόεδρο των Ενεργοί Νέοι ΟΕΝΕΦ - Active Youths OENEF και Επικεφαλής του Europe Direct Western Macedonia - Δυτικής Μακεδονίας, που στηρίζει άμεσα τις πρωτοβουλίες των νέων στην περιοχή της Δίκαιης Μετάβασης και αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ του διαλόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των τοπικών κοινωνιών για καίρια ζητήματα.

 

Στο ίδιο επεισόδιο μπορείτε να παρακολουθήσετε και την ομιλία της Ioanna Theodosiou, συνεργάτιδα πολιτικής του The Green Tank, που ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι πόροι για την ενίσχυση του ρόλου της νεολαίας στις περιοχές Δίκαιης Μετάβασης στην Ελλάδα.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Συντονιστείτε στο επεισόδιο 7 του Environmental Law coffee break.

 

Καθώς η Ελλάδα απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είναι ζωτικής σημασίας να ενδυναμωθεί η νέα γενιά με βιώσιμες ευκαιρίες απασχόλησης. Ας ενισχύσουμε τις φωνές των νέων και ας εργαστούμε μαζί για ένα φωτεινότερο, πιο πράσινο μέλλον!

 

#JustTransition #YouthEmpowerment #GreenFuture #Ελλάδα


Διάκριση του ΟΕΝΕΦ στα δίκτυα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι Ενεργοί Νέοι εκπροσωπούνται από μέλη τους σε σημαντικά δίκτυα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο των δράσεων και των προγραμμάτων που υλοποιεί στον τομέα της Δίκαιης Μετάβασης, της ενδυνάμωσης της συμμετοχής των  νέων σε αυτή καθώς και στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της προώθησης των πολιτικών της ΕΕ για το κλίμα και το περιβάλλον. 

 

O πρόεδρος του ΟΕΝΕΦ, Δρ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, καθώς και το ενεργό μέλος του ΟΕΝΕΦ, Ευάγγελος Νομικός αποτελούν εμπειρογνώμονες της βάσης δεδομένων JTPeers Experts, στη βάση της υψηλής τους εξειδίκευσης και εμπειρίας τους για την ενδυνάμωση των νέων και της συμμετοχής τους στη διαδικασία της Δίκαιης Μετάβασης, της εξειδίκευσής τους στους τομείς της νεανικής επιχειρηματικότητας, στην εκπαίδευση, καθώς και στη συνεισφορά τους στην έρευνα. 

 

Ο Βασίλειος Λιάνας και η Στεφανία Ζούρκα, ενεργά μέλη και εθελοντές του ΟΕΝΕΦ, με ενεργό δράση στον τομέα της ενδυνάμωσης της συμμετοχής των νέων στη Δίκαιη Μετάβαση επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Πρεσβευτές του Συμφώνου για το Κλίμα (Climate Pact Ambassadors) για την Ελλάδα.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις βραβεύσεις των μελών του ΟΕΝΕΦ σχετικά με τη Δίκαιη Μετάβαση μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.


Ντοκιμαντέρ για τη «Δίκαιη Μετάβαση και συμμετοχή των νέων στις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας»

Το μίνι ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δίκαιη Μετάβαση και συμμετοχή των νέων στις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας», υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Life ETX και της εκστρατείας Human Stories σε συνεργασία του Green Tank και του Carbon Market Watch. Στόχος της εκστρατείας είναι να παρουσιάσει τα κοινωνικά οφέλη από τους πόρους του ΣΕΔΕ σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ-27 καθώς και τι μέτρα χρειάζεται να ληφθούν ώστε οι κλιματικοί πόροι να έχουν ορατό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.

 

Στην ιστορία από την Ελλάδα, μέλη του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας που σήμερα ζουν και εργάζονται στην Κοζάνη και τη Φλώρινα, αφηγούνται πώς ο Όμιλος αξιοποιεί τους πόρους του ΣΕΔΕ για δράσεις για τη νεολαία. Συγκεκριμένα, τα ιδρυτικά μέλη του Ομίλου, Κώστας Φιλιππίδης και Κωστής Στεργίου, συζητούν για τα εμβληματικά έργα του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που λειτουργεί από τον Νοέμβριο 2022 στον Δήμο Αμυνταίου και του Κέντρου Νεολαίας, Έρευνας και Καινοτομίας που κατασκευάζεται σήμερα στη Φλώρινα. Και τα δύο αυτά έργα υποστηρίχθηκαν από τους εθνικούς πόρους που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα από το ΣΕΔΕ, απαντώντας στις ανάγκες της τοπικής νεολαίας για ενημέρωση σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για εκπαιδευτικά προγράμματα, για σύνδεση με την αγορά εργασίας αλλά και για κινητικότητα και ανταλλαγή με νέους και νέες από άλλες χώρες.

 

Η Ραφαηλία Γεωργία Στιούκη, μέλος του Ομίλου, εντοπίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι νέες της περιοχής και περιγράφει πώς η συμμετοχή της σε δράσεις για τη νεολαία έχει συμβάλει στην ενδυνάμωσή της για έναν πιο ενεργό ρόλο στη Δίκαιη Μετάβαση με δικές της ιδέες και προτάσεις.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.


Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, έχει στόχο την ενημέρωση και την ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Αντικείμενο του αποτελεί η δημιουργία πολυδιάστατων εκπαιδευτικών δράσεων, με βασικό άξονα την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών/τριών και ομάδων πολιτών σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Λειτουργεί σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και υποδέχεται μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς αλλά και πολίτες γενικότερα, κατόπιν πρότερης συνεννόησης. 

 

Το πρόγραμμα «Δημιουργία Εκπαιδευτικών Δράσεων Πράσινης Ανάπτυξης και Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» έχει στόχο την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, με στόχο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Aντικείμενο του προγράμματος είναι η δημιουργία πολυδιάστατων εκπαιδευτικών δράσεων με χωροθέτηση και ανάπτυξη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην περιφέρεια του Δήμου Αμυνταίου, με τρόπο που να συμβάλει στην αναβάθμιση της εν λόγω περιοχής, με βασικό άξονα την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ομάδων πολιτών σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σκοπό τη μείωση της μονοδιάστατης οικονομικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, που σήμερα στηρίζεται κυρίως στην εκμετάλλευση του λιγνίτη για την ηλεκτροπαραγωγή.

 

Το Κέντρο λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2022. 

 

Περισσότερες πληροφορίες για Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.


EUTEENS4GREEN

Τα πρόσφατα κλιματικά κινήματα που αφορούν τη δράση για το κλίμα έδειξαν τη μαζική κινητοποίηση της νεολαίας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής σε πλανητικό επίπεδο. Οι νέοι έχουν επηρεαστεί βαθιά από την υγειονομική κρίση και τις οικονομικές επιπτώσεις της και ταυτόχρονα έχουν εκτεθεί σε μία γενικευμένη ατμόσφαιρα αβεβαιότητας. Το μέλλον τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα πολιτικής που λαμβάνονται τώρα. Την ίδια στιγμή όμως έχουν μείνει εκτός λήψης αποφάσεων οι οποίες  επηρεάζουν το μέλλον τους για πάρα πολύ καιρό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε τη σημασία της συμμετοχής των νέων στον πολιτικό διάλογο, ιδίως στην πράσινη μετάβαση.

 

Το έργο EUTEENS4GREEN ξεκίνησε ως απάντηση στις ανάγκες της τρέχουσας κατάστασης. Προσφέρει μια ευκαιρία στους/ις νέους/ες να γίνουν φορείς της αλλαγής, ενώ προτείνει δράσεις που θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας πράσινης ανάκαμψης στην περιοχή τους και ως εκ τούτου να συμβάλουν στη χρηστή διακυβέρνηση της πολιτικής συνοχής.

 

Το έργο είναι μια πρόσκληση προς δράση που επιτρέπει στους/ις νέους/ες να αναπτυχθούν τοπικά και συμβάλλει στην ενδυνάμωση των δυνατοτήτων της νέας γενιάς όσον αφορά τη συμμετοχή και την κινητοποίησή της στην κοινωνία. Το γεωγραφικό εύρος της δράσης καλύπτει περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της μετάβασης από τον άνθρακα και στοχεύει στην μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών.

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023, ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος των Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, συμμετείχε στο podcast, με τίτλο: “The EU Teens 4 Green”. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα και ποιες είναι μερικές από τις καλές πρακτικές για την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, με έμφαση στη νεολαία.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.

Οι Ενεργοί Νέοι Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουν στο έργο του EUTEENS4GREEN με 2 πρότζεκτ, τα οποία είναι πρωτοβουλίες μελών - εθελοντρών/τριων του ΟΕΝΕΦ και υλοποιήθηκαν σε 2 πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, τη Φλώρινα και την Κοζάνη.

Just 4 Youth in Western Macedonia

 

Το παρόν Σχέδιο εντάσσεται στο πρόγραμμα "EUTeens4Green" και στοχεύει σε δύο βασικούς πυλώνες:

  • Πρόσβαση στην πληροφόρηση των νέων τεχνολογιών που προτείνονται για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, αφήνοντας τις παλιές μεθόδους παραγωγής λιγνίτη και 
  • Tη συμμετοχή της νεολαίας στη διαδικασία της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Όλα τα παραπάνω θα υλοποιηθούν με την ταυτόχρονη επικοινωνία, επαφή και μεταφορά της γνώσης με τις τοπικές, εθνικές και Ευρωπαϊκές αρχές.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.

Living Library Sessions “Kozani’s Just Transition as an open book”

 

Το παρόν Σχέδιο εντάσσεται στο πρόγραμμα "EUTeens4Green", το οποίο προσφέρει μια ευκαιρία στους νέους και νέες να αναλάβουν δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη Μετάβαση σε μια "πράσινη" οικονομία. Τα εργαστήρια στοχεύουν να φέρουν τον άνθρωπο σε πρώτη προτεραιότητα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο παράγοντα ως μέσο για να τονίσουμε τη συμμετοχή που θα πρέπει να έχουν οι νέοι/νέες στη Δίκαιη Μετάβαση, μία μεταβατική διαδικασία που θα αντιμετωπίσει η Κοζάνη.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.

Οι δράσεις χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUTeens4Green και υποστηρίζονται από τους Ενεργούς Νέους Δυτικής Μακεδονίας.


1ο Συνέδριο - Forum Νεολαίας με τίτλο: «Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης - Μεταλιγνιτική Εποχή και Ανάπτυξη -  Διάλογος, Καινοτομία και Δράσεις»

Το πρώτο βήμα που μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική δράση της νεολαίας ήταν το 1ο Συνέδριο - Forum της νεολαίας της Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε από 7 έως 9 Οκτωβρίου 2022 με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 νέων της Περιφέρειας μας. 

 

Το 1ο Συνέδριο - Forum Νεολαίας με τίτλο: «Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης - Μεταλιγνιτική Εποχή και Ανάπτυξη -  Διάλογος, Καινοτομία και Δράσεις» σκόπευε να αποτυπώσει τη διάθεση για μία σύγχρονη, επιστημονική και καινοτόμα παρέμβαση των νέων στο τοπίο των εξελίξεων της απολιγνιτοποίησης. Παράλληλα, επιδίωξε να περιγράψει τους λόγους της φυγής των νέων από τον τόπο τους, την τεράστια συρρίκνωση της αγοράς εργασίας στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και να δοκιμάσει να προτείνει λύσεις με μια διαφορετική και καινοτόμα οπτική. Το Συνέδριο υποστηρίχθηκε από το Πρόγραμμα Erasmus+ (Βασική Δράση 3 (KA3/ΒΔ3)): Ενίσχυση σε θέματα μεταρρυθμίσεων πολιτικής) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), και στις δραστηριότητες του συμμετείχαν νέοι και νέες 16-35 ετών, που ζουν, εργάζονται, σπουδάζουν και γενικά δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

Περισσότεροι από 250 νέες και νέοι συμμετείχαν ενεργά σε ένα πλούσιο πλέγμα δράσεων, όπου είχαν τη δυνατότητα να συνδιαλεχθούν με καταξιωμένους ομιλητές, να ακούσουν επιστημονικές αναλύσεις και να εμπλακούν σε ειδικά διαμορφωμένες δραστηριότητες` μη τυπικής μάθησης και διαδραστικές εφαρμογές σχετικά με τα ζητήματα της απολιγνιτοποίησης και της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας.

  • Διαβάστε το αναλυτικό Δελτίο Τύπου στην επίσημη ιστοσελίδα μας: εδώ
  • Δείτε όλο το φωτογραφικό υλικό του Συνεδρίου: εδώ
  • Δείτε όλα τα βίντεο από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου και τις ομιλίες των εισηγητών/τριών: εδώ

Τα αποτελέσματα των εργασιών του Συνεδρίου διαμοιράστηκαν σε όλη την τοπική κοινωνία και σε όλους τους φορείς λήψης αποφάσεων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Τελική Έκθεση - Concept Note, το τελικό στάδιο του έργου, περιέχει τις προτάσεις που έκαναν οι νέοι για μια ομαλότερη διαδικασία Μετάβασης και είναι μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής των προτεραιοτήτων τους για την επόμενη μέρα μετά το πέρας της αυτής. Η Τελική Έκθεση αποτελεί τη βάση για να τεθούν τα θεμέλια για μια μακρά συνεργασία μεταξύ των αυτοδιοικητικών αρχών και των νέων, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της διαδικασίας ανοιχτού διαλόγου και της ενεργούς συμμετοχής τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αναφορικά με τις προκλήσεις που προκύπτουν.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το 1ο Συνέδριο - Forum Νεολαίας μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

  

Ηλεκτρονική διαβούλευση με νέους από τη Δυτική Μακεδονία - «Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης»

Στις 22 Νοεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 25 νέοι και νέες από διάφορες Π.Ε. της Δυτικής Μακεδονίας και συζητήθηκαν τρεις θεματικές: Νέοι και Εργασία, Νέοι και Περιβάλλον, Νέοι και Εκπαίδευση.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.

1η Συνάντηση Εργασίας του Σχεδίου «Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης - Μεταλιγνιτική Εποχή και Ανάπτυξη - Διάλογος, Καινοτομία και Δράσεις»

Στις 4 - 6 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε προπαρασκευαστική συνάντηση με συνολικά 30 νέες και νέους από 16 έως 30 ετών, από όλη την ΠΔΜ για συνεργασία και διάχυση της πληροφόρησης σχετικά με το Φόρουμ στις τοπικές κοινωνίες των συμμετεχόντων.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.

Επιτυχής ολοκλήρωση του 1ου Συνεδρίου - Forum Νεολαίας Δυτικής Μακεδονίας

Στις 7 - 9 Οκτωβρίου 2022, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Συνέδριο - Forum Νεολαίας με τίτλο: «Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης - Μεταλιγνιτική Εποχή και Ανάπτυξη -  Διάλογος, Καινοτομία και Δράσεις»  με περισσότερους από 150 νέους και νέες συμμετέχοντες/ουσες ηλικίας 16 έως 30 ετών και συνολικά παραπάνω από 250 πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.


Μπορείτε να παρακολουθήσετε συνεντεύξεις σχετικά με το Συνέδριο - Forum για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ΕΔΩ.


Ο ΟΕΝΕΦ Μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (2021-2027)

Η δυναμική παρέμβαση των νέων της Δυτικής Μακεδονίας, αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι Ενεργοί Νέοι Δυτικής Μακεδονίας αποτελούν, ως φορέας, Μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (2021-2027), όπως προκύπτει στο Άρθρο 1 της υπ΄αριθμ. 84408 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΦΕΚ 4757/τ.Β’/09.09.2022) με δικαίωμα ψήφου.

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα η 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027. Οι Ενεργοί Νέοι Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχαν στις εργασίες της Επιτροπής ως φορέας και τακτικό μέλος με δικαίωμα ψήφου έχοντας ως εκπροσώπους τον Πρόεδρο του ΟΕΝΕΦ Δρ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης και τον Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και αντιπρόεδρο του ΟΕΝΕΦ, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.


Κέντρο Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας

Το Κέντρο Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας είναι ένα σύγχρονο, εκπαιδευτικό και συνεργατικό κέντρο, με υπηρεσίες φιλοξενίας και δυνατότητα υποδοχής νεανικών δραστηριοτήτων διεθνούς επιπέδου και υψηλών προδιαγραφών. 

 

Το όραμα μας είναι, το Κέντρο Νεολαίας των Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας να αποτελέσει το πρώτο Ευρωπαϊκό Κέντρο Νεολαίας (European Youth Center) στην Ελλάδα και το πιο σύγχρονο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη με Διαπίστευση Ποιότητας (Quality Label) από το Συμβούλιο της Ευρώπης.


Το έργο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και το ΣΔΑΜ και αποτελεί μια καινοτόμο και πρωτόγνωρη δράση που θα στηρίξει την νεολαία του τόπου μας!


Ο Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, ομιλητής σε Σεμινάριο του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Ρουμανία

Ο πρόεδρος των Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης συμμετείχε ως ομιλητής στο Σεμινάριο που διοργάνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης, με τίτλο: «Growing youth work in Eastern and Southeast Europe: knowledge, realities and ideas for the future», το οποίο διεξήχθη 29 - 30 Νοεμβρίου 2023, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.


Ο Κώστας Φιλιππίδης ομιλητής στο European Week of Regions and Cities 2023

Ο Πρόεδρος των Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης συμμετείχε ως ομιλητής στo closing session της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των πόλεων και των περιφερειών, την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 στις Βρυξέλλες, εκπροσωπώντας τους Ενεργούς Νέους Δυτικής Μακεδονίας.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.

Συνέντευξη του Προέδρου του ΟΕΝΕΦ, Κωνσταντίνου Φιλιππίδη στην ΕΡΤ Φλώρινας

Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 ο πρόεδρος των Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, παραχώρησε συνέντευξη στην Θωμαή Αδάμου και την ΕΡΤ Φλώρινας σχετικά με την ιστορία του ομίλου, τα προγράμματα ανταλλαγής νέων, το 1ο Συνέδριο - Forum Νεολαίας με τίτλο: «Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης - Μεταλιγνιτική Εποχή και Ανάπτυξη -  Διάλογος, Καινοτομία και Δράσεις» και δίνει έμφαση στο «Κέντρο Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας».

 

Περισσότερα ΕΔΩ.

Η νεολαία της Δυτικής Μακεδονίας δυναμώνει τη φωνή της για τη Δίκαιη Μετάβαση

Το Green Tank και οι Ενεργοί Νέοι Δυτικής Μακεδονίας συνδιοργάνωσαν το «Εργαστήριο Ενδυνάμωσης Νέων για τη Δίκαιη Μετάβαση». Το Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στις 26 - 28 Μαΐου 2023 στη Φλώρινα με τη συμμετοχή μιας μικρής ομάδας νέων 19 έως 32 ετών, οι οποίοι/ες εργάστηκαν πάνω στη διατύπωση των δικών τους αιτημάτων και προτάσεων για το μέλλον που οραματίζονται.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.Ο ΟΕΝΕΦ διοργάνωσε τη δράση Exchange EU με εκπροσώπους λιγνιτικών περιοχών από Τσεχία και Εσθονία

Το πρόγραμμα ExchangeEU, πραγματοποιήθηκε στις 18 - 20 Απριλίου 2023, στη Φλώρινα. Οι ομάδες που συμμετείχαν απαρτίζονταν από εκπροσώπους τοπικών και περιφερειακών φορέων από την Τσεχία και την Εσθονία (Ida-Virumaa και Moravia-Silesia) και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο στόχος ήταν η δημιουργία μιας ενδοευρωπαϊκής ανταλλαγής για την αντιμετώπιση των αναγκών των επαγγελματιών στις περιφέρειες άνθρακα.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.

Επίσκεψη του Ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη στο Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας

Οι Ενεργοί Νέοι Δυτικής Μακεδονίας συνάντησαν τον Ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη θέτοντας ερωτήματα και προβληματισμούς, προκειμένου να διεξαχθεί ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος, αλλά και για τα κίνητρα προκειμένου να κινητοποιηθούν, ώστε να συμμετέχουν στη δράση για το κλίμα και να οικοδομήσουν μια πιο "πράσινη" Ευρώπη.

 

 

Περισσότερα ΕΔΩ.

Ο Πρόεδρος των Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας στις Βρυξέλλες!

Ο Πρόεδρος των Ενεργών Νέων Δυτικής ΜακεδονίαςΔρ. Φιλιππίδης Κώστας, βρέθηκε στις Βρυξέλλες στις 30 Νοεμβρίου 2022 και συμμετείχε σε κλειστή συνεδρίαση εκπροσώπων ευρωπαϊκών φορέων της κοινωνίας των πολιτών και οργανώσεων. Το θέμα της συζήτησης ήταν “Discussing about climate and transition, drawing a greener, sustainable and progressive future”.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση με τους Ενεργούς Νέους Δυτικής Μακεδονίας

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης συνάντησε τη διαχειριστική ομάδα των Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας για να συζητήσουν για το Σχέδιο Αναπτυξιακής Μετάβασης.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.

Συμμετοχή του προέδρου των Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας, Κώστα Φιλιππίδη, στο 5th Just Transition Platform Meeting

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) και η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας (DG ENER), διοργάνωσαν το 5th Just Transition Platform Meeting, Coal Regions in Transition virtual week and Carbon-intensive regions seminars, από τις 10 - 12 Μαΐου 2022, στις Βρυξέλλες. Ο Δρ. Κώστας Φιλιππίδης συμμετείχε στο πάνελ κεντρικών ομιλητών με θέμα: “Ο ρόλος της Δίκαιης Μετάβασης σε καιρούς κρίσης”.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.

Διαδικτυακό σεμινάριο νεολαίας “Ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία - Οι Νέοι σε δράση”

Το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, πραγματοποίησε διαδικτυακό σεμινάριο σχετικά με θέματα όπως την ενεργό συμμετοχή των νέων για την τόνωση της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Μετάβασης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και σε γενικότερο πλαίσιο, στην οικοδόμηση της Ευρώπης.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.Οι Ενεργοί Νέοι Δυτικής Μακεδονίας σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία, αντιπροσωπεία των Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας παρευρέθηκε στην Κοζάνη (Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας), την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 για να συζητήσουν την πορεία της μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.

Συνάντηση του Προέδρου των Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ο Πρόεδρος των Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κώστας Φιλιππίδης, συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκο Παπαθανάση, στο Αμύνταιο στις 10 Νοεμβρίου 2021 για να αναλύσουν την στρατηγική σε ζητήματα που αφορούν τη στήριξη της νεολαίας στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και την εφαρμογή Ευρωπαϊκών πολιτικών και δράσεων, με επίκεντρο τις νέες και τους νέους.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.

Συνάντηση του Προέδρου των Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας με την Ευρωπαία Επίτροπο Elisa Ferreira

Οι Ενεργοί Νέοι Δυτικής Μακεδονίας συνάντησαν την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021 στην Κοζάνη για να συζητήσουν ζητήματα που προκύπτουν από την απολιγνιτοποίηση και την προοπτική του σχεδίου της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.“Πράσινη Επιχειρηματικότητα και Bιώσιμη Aνάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία”: Ο Πρόεδρος του ΣΔΑΜ απαντά στους πολίτες

Στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης-φόρουμ με τίτλο “Πράσινη Επιχειρηματικότητα και Bιώσιμη Aνάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία” τέθηκαν ερωτήματα που αφορούν το μείζον ζήτημα για τη Δυτική Μακεδονία που σχετίζεται με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Στο συγκεκριμένο θέμα τα ερωτήματα των πολιτών τέθηκαν υπόψιν του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ κ. Κωστή Μουσουρούλη, ο οποίος έδωσε απαντήσεις.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.

Διαδικτυακή εκδήλωση: Βιώσιμη ανάπτυξη και Πράσινη Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία

Οι Ενεργοί Νέοι Δυτικής Μακεδονίας διοργάνωσαν ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση/φόρουμ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Πράσινη Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία, την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.

Just Transition Platform Meeting – Coal Regions in Transition Virtual Week

Το διεθνές συνέδριο "Just Transition Platform Meeting – Coal Regions in Transition Virtual Week" υλοποιήθηκε μέσα από μια σειρά από διαδικτυακές συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 16-19 Νοεμβρίου 2020. Οι Ενεργοί Νέοι Δυτικής Μακεδονίας παρακολούθησαν όλες τις εξελίξεις και συμμετείχαν ενεργά στον ευρύτερο διάλογο για ένα καθαρότερο περιβάλλον και μια ισόρροπη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.Συμμετοχή των Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας στη διαδικτυακή εκδήλωση "Youth for a Just Transition"

Οι Ενεργοί Νέοι Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχαν στις 22 Οκτωβρίου 2020, στο διαδικτυακό Φόρουμ, "Youth for a Just Transition", που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Περιφερειών (DR REGIO) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα τη Νεολαία και τη Δίκαιη Μετάβαση.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.

Επιχειρηματικό Διαδικτυακό Φόρουμ: «Δυτική Μακεδονία-Μεγαλόπολη: Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες»

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020 διοργανώθηκε  με μεγάλη επιτυχία το διαδικτυακό φόρουμ «Δυτική Μακεδονία-Μεγαλόπολη: Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες» από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και τη Συντονιστική Επιτροπή για το Σχέδιο Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ).

 

Περισσότερα ΕΔΩ.

Τηλεδιάσκεψη του EDIC Δυτικής Μακεδονίας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Συντονισμού για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και οι Ενεργοί Νέοι Δυτικής Μακεδονίας συνδιοργάνωσαν τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, τον κ. Κωστή Μουσουρούλη, τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 για το τι είναι το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, πως θα χρηματοδοτηθεί και τι θα γίνει στην Ελλάδα με τις λιγνιτικές περιοχές.

 

Περισσότερα ΕΔΩ.