Συνέντευξη του Δρ. Κωνσταντίνου Φιλιππίδη στην εκπομπή στον "Παλμό της Μέρας" στο Ράδιο Λέχοβο, με τον Πέτρο Βούζα

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής ΜακεδονίαςΔρ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή στον "Παλμό της Μέρας" με τον Πέτρο Βούζα,  στο Ράδιο Λέχοβο 97.1, τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024.

 

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του αναφέρθηκε  στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, στον ρόλο του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ) σε ότι αφορά στην ενημέρωση των νέων για τις Ευρωεκλογές και στο πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχουν οι πολίτες, ιδιαίτερα οι νέοι και νέες. Ειδικότερα, ανέλυσε τις δράσεις και τον σκοπό του Σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24), μία πρωτοβουλία του ΟΕΝΕΦ, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί καμπάνια ευαισθητοποίησης των νέων που για πρώτη φορά συμμετέχουν και ψηφίζουν στις Ευρωεκλογές,  ώστε να αντιληφθούν την αξία της συμμετοχής και πώς μέσα από τη ψήφο τους μπορούν να διαμορφώσουν  οι ίδιες/ίδιοι το μέλλον τους. Επιπλέον επεσήμανε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο στην καθημερινή ζωή των πολιτών, μέσα από τις πρωτοβουλίες, δράσεις και τα προγράμματά της με κοινωνικό και τοπικό αντίκτυπο (Erasmus+, ESC) αλλά και ως ο θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

 

«Σε μια χώρα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά για αυτό και η καμπάνια αυτή εστιάζει στην ενημέρωση (δια ζώσης ή διαδικτυακή) σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε  πανεπιστημιακά τμήματα της ΠΔΜ, προκειμένου να ενημερωθούν οι νέες/νέοι για την πρόκληση των Ευρωεκλογών αλλά και να αυξηθεί η δημοκρατική συμμετοχή στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας».

 

Έπειτα, ο Πρόεδρος του ΟΕΝΕΦ έκανε αναφορά στην καινοτόμα πρωτοβουλία του ΟΕΝΕΦ, το Κέντρο Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας, για την εξασφάλιση ενός σύγχρονου περιβάλλοντος με απώτερο σκοπό την παροχή ευκαιριών για τη νεολαία, καθώς θα αποτελέσει ένα κέντρο με υπηρεσίες φιλοξενίας και δυνατότητα υποδοχής νεανικών δραστηριοτήτων διεθνούς επιπέδου και υψηλών προδιαγραφών. Στη συνέχεια, μίλησε για τη δυνατότητα αμειβόμενης πρακτικής άσκησης που παρέχει ο ΟΕΝΕΦ ως πιστοποιημένος φορέας του συστήματος Κόμβος πρακτικής άσκησης ΑΤΛΑΣ, αλλά και για όλες τις ευκαιρίες κινητικότητας μέσω του Erasmus+ που προσφέρει σε νέες και νέους, ενισχύοντας την εξωστρέφεια,  καθώς συμμετέχει σε διεθνές δίκτυο οργανισμών.  Επεσήμανε ακόμη τον πολύ σημαντικό ρόλο του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον Φιλώτα, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, ως προς την ενημέρωση και την ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Τέλος, τόνισε ότι ο ΟΕΝΕΦ συμμετέχει στην ομάδα εργασίας στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Δίκαιης Μετάβασης  ως μοναδικός φορέας από την Ελλάδα και θα έχει ρόλο κεντρικό στα ζητήματα που αφορούν ιδιαίτερα την κοινωνία, τη νεολαία και τις ίσες ευκαιρίες, έτσι ώστε η μετάβαση να είναι δίκαιη για όλους. Για τα επόμενα 3 χρόνια ο ΟΕΝΕΦ θα αποτελεί τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα μίλησε για την 1η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Δίκαιης Μετάβασης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 18/4.

 

Οι Νέοι Μπροστά!

 

Μείνετε συντονισμένες/οι!

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY 

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56 

 

 

Μπες και εσύ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις, προσκλήσεις και νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή: https://shorturl.at/lyOR3 

 

Για να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη: