Ο ΟΕΝΕΦ - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και η Ε.ΚΑΤ.Ο. Φλώρινας συμμετείχαν στο Τελικό Συνέδριο του EUTEENS4GREEN

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 το Τελικό Συνέδριο του προγράμματος EUTeens4Green στις Βρυξέλλες. Το πρόγραμμα EUTeens4Green αποτέλεσε μια μοναδική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέους και νέες που ζουν σε περιοχές υπό μετάβαση, προκειμένου να έχουν ενεργή συμμετοχή και να υλοποιήσουν τις ιδέες τους στην κοινότητά τους. 

 

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα επέτρεψε σε περισσότερους/ες από 250 νέους και νέες σε 41 περιφέρειες να υλοποιήσουν 70 έργα σε 19 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νέες και νέοι που συμμετείχαν στα έργα του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν  για τους τρόπους ενίσχυσης της συμμετοχής των νέων στη χάραξη πολιτικής, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας νέων ευκαιριών, προκειμένου να συνδιαμορφώσουν το μέλλον τους εν μέσω πράσινης μετάβασης. Τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τα 70 έργα οδήγησαν στη δημιουργία ενός συνόλου προτάσεων πολιτικής με γνώμονα και επίκεντρο τη διασφάλιση της συνοχής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεκριμένα ότι η δίκαιη μετάβαση θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να συμπεριλαμβάνει τους νέους και τις νέες.

 

Στη Δυτική Μακεδονία, ο Όμιλος Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υλοποίησε το project “Living Library Sessions: Kozani’s Just Transition as an Open Book” με Υπεύθυνους Υλοποίησης τα μέλη του, Βασίλειο Λιάνα (Team Leader)  και την Στεφανία Ζούρκα (Team Member - Supporting role). Επιπλέον, μέλη του ΟΕΝΕΦ, με Υπεύθυνη υλοποίησης την Ερμιόνη Χρυσικού (Team Leader) διαχειρίστηκαν το έργο “Just4Youth”. Στη τελετή λήξης συμμετείχε ακόμη ο Άγγελος Αϊβαλιώτης (Team Member) του έργου “The Green Gate of Transition” με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Ε.ΚΑΤ.Ο. Φλώρινας. Ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος του ΟΕΝΕΦ, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου ήταν ένας από τους τρεις συντονιστές (Local Facilitator) των ελληνικών προγραμμάτων του EUTeens4Green, υποστηρίζοντας τις ομάδες νέων στην επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων τους. 

 

Στο Τελικό Συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό η κ. Elisa Ferreira, Επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, ενώ κεντρική ομιλία πραγματοποίησε και η κ. Dubravka Šuica, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνη για θέματα Δημοκρατίας Δημογραφικού. Ακολούθησαν δύο πάνελ συζήτησης με ομιλητές αξιωματούχους της ΕΕ,  που επικεντρώθηκαν στην υποστήριξη των νέων σχετικά με τη συμμετοχή τους στις δράσεις Δίκαιης Μετάβασης. Συγκεκριμένα, στο πρώτο πάνελ συζήτησης, με κεντρική θεματική το ρόλο των νέων στη χάραξη πολιτικής για το περιβάλλον και το κλίμα σε επίπεδο ΕΕ, δόθηκε η ευκαιρία παρακολούθησης για τις ενδιαφέρουσες ομιλίες της κ. Elina Bardram, Γενική Διεύθυνση για την Κλιματική Δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG CLIMA), της κ. Veronica Manfredi, Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ENVI), του κ. Lukasz Trembaczowksi, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σιλεσίας στην Πολωνία, καθώς και του κ. Δημήτριου Πτωχού, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Ακολούθησε ένας δεύτερος κύκλος ομιλιών με επίκεντρο το πώς οι νέες και οι νέοι μπορούν να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους, τη συμπερίληψη στη χάραξη πολιτικής και τη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να διαμορφώσουν την Πράσινη και Δίκαιη Μετάβαση. Η κ. Sofia Alves, Γενική Διεύθυνση  Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  (DG REGIO), η κ. Margaret Batesson-Missen, Γενικής Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI) και η κ. Karen Vandeweghe, Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG EAC).

 

Στο συνέδριο, το πρόγραμμα του ΟΕΝΕΦ “Living Library Sessions” επιλέχθηκε να εκπροσωπηθεί και στις ομιλίες που απηύθυναν οι νέοι και οι νέες του συνεδρίου στην ολομέλεια. Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Λιάνας είχε την ευκαιρία να τονίσει τον αντίκτυπο που έχουν οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενδυνάμωση των νέων, καθώς και να υπογραμμίσει ότι το κλειδί μιας Δίκαιης Μετάβασης είναι η ανάγκη συνεργασίας των φορέων και η δύναμη της πρωτοβουλίας για να συνδιαμορφωθεί το μέλλον της μετάβασης στη Δυτικής Μακεδονία. Μια από τις όμορφες στιγμές του συνεδρίου ήταν  η βράβευση του προγράμματος “The Green Gate of Transition” για τη συμμετοχή του  στον Διαγωνισμό Φωτογραφίας (Media Contest) του Συνεδρίου, στην κατηγορία καλύτερου βίντεο. Το βραβείο παρέλαβε το μέλος και εθελοντής του ΟΕΝΕΦ, Άγγελος Αϊβαλιώτης.

 

Η επιστροφή στη Δυτική Μακεδονία φέρνει νέες ιδέες και μεγαλύτερη διάθεση για δημιουργία. Έχοντας γνωρίσει νέους και νέες από όλες τις περιοχές υπό μετάβαση στην ΕΕ, έχοντας αλληλεπιδράσει και συνομιλήσει για τις προκλήσεις, η αποστολή του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας επέστρεψε με εμπειρία, έμπνευση για νέες δράσεις, έχοντας αποκομίσει ως συμπέρασμα πως η συνεργασία, η όρεξη για πρωτοβουλία και η δράση και η ενδυνάμωση μέσα από τη συμμετοχή είναι η αρχή για κάθε επιτυχία. 

 

Στις επόμενες δράσεις που έρχονται…

 

Μείνετε συντονισμένες/οι!

 

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY 

 

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56 

 

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις, προσκλήσεις και νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή: https://shorturl.at/lyOR3