Arktos - Archery in Ecotourism

Το προτεινόμενο Σχέδιο Αλληλεγγύης "Arktos - Archery in Ecotourism" δημιουργήθηκε με έρεισμα ότι η τοξοβολία αποτελεί μια ιστορική αθλητική δραστηριότητα, που εκτός από την αγωνιστική της διάσταση, προκρίνεται για δράσεις αναψυχής, εναλλακτικού τουρισμού και οικοτουρισμού. Είναι ένα άθλημα πνευματικό και συνάμα τεχνικό, που δεν κάνει διακρίσεις, απευθύνεται σε κάθε φύλο, ηλικία και σωματότυπο.

 

Η οικοτουριστική-παραδοσιακή τοξοβολία και η τοξοβολία πεδίου, μέσω του προτεινόμενου σχεδίου, έχει ως στόχο να δώσει διέξοδο, ευκαιρίες συμμετοχής και ενεργοποίησης των νέων των τοπικών κοινοτήτων της Φλώρινας, που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται να ερημώνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κοινότητα Λεπτοκαρυάς, η οποία αποτελεί το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος του σχεδίου μας και φιλοδοξούμε να φιλοξενήσει την πλειονότητα των δράσεων μας.

Η εν λόγω κοινότητα γειτνιάζει με τις κοινότητες Αμμοχωρίου, Φλαμπούρου, Περάσματος, Μεσονησίου, Αρμενοχωρίου και έχει απωλέσει τον νεανικό της χαρακτήρα, με τους μόνιμους κατοίκους να μην ξεπερνούν τους 20. Από την άλλη, οι ευκαιρίες των νέων των προαναφερόμενων κοινοτήτων για συμμετοχή σε δράσεις είναι ελάχιστες. Γι' αυτό και προτρέπουμε τους συμμετέχοντες/ουσες να επανεργοποιηθούν στις τοπικές τους κοινότητες, να γνωριστούν μεταξύ τους και να ανακαλύψουν νέους τρόπους δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου τους χρόνου, εκμεταλλευόμενοι/ες τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του φυσικού περιβάλλοντος των κοινοτήτων τους.

 

Το Σχέδιο υποστηρίζεται ως Έργο Αλληλεγγύης, από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

 

Φορέας υλοποίησης του Σχεδίου είναι ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας και η διάρκεια του είναι 12 μήνες, με έναρξη τον Σεπτέμβριο του 2022. 
Το Σχέδιο Αλληλεγγύης Arktos - Archery in Ecotourism του ΟΕΝΕΦ ξεκινά τις δράσεις του!

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) υλοποιεί ακόμα ένα Σχέδιο Αλληλεγγύης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης!

 

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 15:00, οι ενεργοί νέοι και νέες, εθελοντές/τριες, μέλη και φίλοι/ες του ΟΕΝΕΦ, θα συναντηθούν στο Youth Center του Ομίλου (7ης Νοεμβρίου 9, τηλ: 2385101446, email: info@oenef.eu) και θα μεταβούν στην κοινότητα Λεπτοκαρυών, όπου πρόκειται να προβούν σε δράση περιήγησης στη φύση και καλλωπισμό του χώρου, στον οποίο θα διεξάγονται τα εργαστήρια τοξοβολίας του Σχεδίου Arktos - Archery in Ecotourism. Η μετακίνηση θα γίνει δωρεάν, με την κινητή μονάδα (βανάκι) του Ομίλου.

 

Το εν λόγω Σχέδιο Αλληλεγγύης έχει ως στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου, κινητικά και πνευματικά. Αποτελεί ιδανικό μέσο αναψυχής σε ομάδες νέων ατόμων, που επιθυμούν να καλλιεργήσουν δεξιότητες χαμηλής έντασης, αλλά και να απασχοληθούν αναγνωρίζοντας το φυσικό περιβάλλον γύρω τους. Σε αυτό το πλαίσιο, προσφέρεται ως ένα εργαλείο ανάπτυξης κινητικών και πνευματικών δεξιοτήτων, όπου εμπλέκεται η αυτοσυγκέντρωση, η ευεξία και ψυχική ηρεμία. Παράλληλα, προσφέρει τη δυνατότητα διενέργειάς του στη φύση, με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα, σε συνδυασμό με δράσεις ευαισθητοποίησης για οικοτόπους, περιπατητικές διαδρομές, μονοπάτια, αναγνώριση και συλλογή βοτάνων και μανιταριών κ.α.

 

Οι θεματικές των δράσεων του Σχεδίου εστιάζουν σε θέματα περιβάλλοντος και τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης οικοτουριστικών δράσεων τοξοβολίας και περιήγησης στη φύση για νέους/εες του αστικού χώρου της περιοχής της Φλώρινας, που επιθυμούν να “αποδράσουν” από την καθημερινότητα και να γνωρίσουν τη φύση. 

 

Τα δωρεάν εργαστήρια του Σχεδίου θα υλοποιούνται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση με αναλυτικό πρόγραμμα. Συντονιστές του Σχεδίου θα είναι οι εθελοντές youthworkers του ΟΕΝΕΦ, Λαζ. Παπουτζής, Προπονητής τοξοβολίας Β’ Κατηγορίας ΓΓΑ, παιδαγωγός και πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και ο Σπ. Μπάκας, Εκπαιδευτής και Κριτής Τοξοβολίας. 

 

Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ, με προϋπόθεση να είστε εγγεγραμμένο μέλος/φίλος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας. Τα βήματα εγγραφής βρίσκονται ΕΔΩ.

 

Το Σχέδιο «Arktos - Archery in Ecotourism» είναι ένα Έργο Αλληλεγγύης, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και έχει ως φορέα υποστήριξης το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ).

 


Προετοιμασία & Καλλωπισμός χώρου


Εφαρμογή δράσεων: Τοξοβολία στη φύση


Εφαρμογή δράσεων: Τοξοβολία στη φύση


Εφαρμογή δράσεων: Τοξοβολία στη φύση


Εφαρμογή δράσεων: Τοξοβολία σε εσωτερικό χώρο, στην κοινότητα Λεπτοκαρυάς


Εφαρμογή δράσεων: Τοξοβολία σε εσωτερικό χώρο, στην κοινότητα Λεπτοκαρυάς


Εφαρμογή δράσεων: Τοξοβολία σε εξωτερικό χώρο, στην κοινότητα Λεπτοκαρυάς


Εφαρμογή δράσεων: Ακόμα μια δράση Τοξοβολίας στη φύση μετά από μια σύντομη αναζήτηση βοτάνων


Εφαρμογή δράσεων: Ακόμα μια δράση Τοξοβολίας στην κοινότητα Λεπτοκαρυάς


Εφαρμογή δράσεων: Συνεχίζονται οι δράσεις Τοξοβολίας στην κοινότητα Λεπτοκαρυάς