Οι Ενεργοί Νέοι Φλώρινας και το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας στους Ψαράδες Πρεσπών

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας σε συνεργασία με το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας υλοποίησε το εκπαιδευτικό σχέδιο του Erasmus+ με τίτλο "DEAL II - Developing Entrepreneurial Abilities Laboratoty", από τις 24 μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2019, στην πόλη της Φλώρινας.

 

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου κοινωνικής επιχειρηματικότητας, οι εθελοντές και συνεργάτες του Ομίλου και του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με 30 νέους και νέες από 8 διαφορετικές χώρες και την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση - ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ "Φύση και Πολιτισμός" προέβησαν στον καθαρισμό μίας από τις πιο όμορφες παραλίες της Λίμνης Πρέσπας.

 

Ξεκινώντας από το χωριό Ψαράδες των Πρεσπών και με τη καθοδήγηση του κ. Νικόλαου Μαρμαρίδη, Προέδρου της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, οι εθελοντές ακολούθησαν ορεινό μονοπάτι το οποίο τους οδήγησε στο ασκηταριό της Μεταμόρφωσης, του 13ου αιώνα. Στην παραλία που βρίσκεται κάτω από το ασκηταριό, οι 30 εθελοντές μέσα σε 20 λεπτά σύλλεξαν περίπου 50 κιλά πλαστικών αποβλήτων, επιτυγχάνοντας τον καθαρισμό του 90% της παραλίας αυτής, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της υδάτινης μόλυνσης.

 

Αποτελεί δυστυχώς μια τραγική πραγματικότητα, το γεγονός πως εκατοντάδες πλαστικά μπουκάλια, από άλλες ακτές κατά μήκος της λίμνης, ξεβράζονται καθημερινά μολύνοντας το νερό και το έδαφος της περιοχής. Στη συνέχεια της επίσκεψης τους, οι νέοι και νέες  επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της οικοτουριστικής,  ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ "Φύση και Πολιτισμός" που έχει έδρα τον Άγιο Γερμανό,  με σκοπό να ενημερωθούν από τον κ. Νικόλαο Μαρμαρίδη για τη διαδικασία "κοψίματος" του πλαστικού, το οποίο μέσω μιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας, περνάει από τον σπαστήρα και εν συνεχεία λιώνεται με ειδικά μηχανήματα ώστε να μπει σε καλούπια για να πάρει την καινούρια του μορφή, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διαδικασία ανακύκλωσης και επεξεργασίας όλων των κατηγοριών πλαστικών αποβλήτων. Η καινούρια αυτή μορφή που προκύπτει, θα επιτρέψει να συγκεντρωθούν όσα περισσότερα υλικά απαιτούνται για να  κατασκευαστεί μία 100% ανακυκλώσιμη βάρκα στο πλαίσιο του προγράμματος “Η Βάρκα μας Η Ecoρελού”.

 

Οφείλουμε λοιπόν να συγχαρούμε όλους τους συμμετέχοντες αλλά κυρίως τους ντόπιους κατοίκους των Ψαράδων - χωριού της Μεγάλης Λίμνης των Πρεσπών καθώς και την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ "Φύση και Πολιτισμός" για την εξαίρετη πρωτοβουλία, έργο και δράσης τους,  με σκοπό την προώθηση του φυσικού πλούτου του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και την επιπλέον προστασία του περιβάλλοντος, με διάφορες μεθόδους ανακύκλωσης και επεξεργασίας αποβλήτων.   

 

Παρακάτω ακολουθεί το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό από τη δράση - καθαρισμό της Λίμνης των Πρεσπών, που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του επιχειρηματικού σχεδίου "DEAL II" και με τη συνεργασία της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. "Wildlife and Culture / Φύση και Πολιτισμός".