Ενεργός Πολίτης - Ευρωπαίος Πολίτης, Φεβρουάριος 2020

1 Φεβρουαρίου 2020

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας με τους μαθητές του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020, έγινε επιπλέον αναφορά στα δικαιώματα του παιδιού, έπειτα από την υλοποίηση του σχετικού εργαστηρίου (1ο εργαστήριο - Νοέμβριος 2019), δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετέχουν βιωματικά και με διαδραστικό τρόπο στην εκμάθηση και κατανόηση των δικαιωμάτων του παιδιού, δημιουργώντας ένα κλίμα σεβασμού και συνεργασίας. Σκοπός της διδασκαλίας ήταν να θέσει το ζήτημα των δικαιωμάτων του παιδιού .


9 Φεβρουαρίου 2020

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες, είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν εννοιολογικούς χάρτες με σκοπό να οπτικοποιήσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη εικόνα των δικαιωμάτων, δίνοντας έναν τίτλο για κάθε θεματική. Ειδικότερα, μίλησαν και ενημερώθηκαν περαιτέρω για τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη και πιο συγκεκριμένα για τα δικαιώματα του Παιδιού (υλοποίηση σχετικού εργαστηρίου- 1ο εργαστήριο - Νοέμβριος 2019).

 

Η συνάντηση αυτή είχε επίσης ως στόχο την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με το τι έχει κάνει η Ε.Ε. για αυτούς σε καθημερινή βάση και πώς μέσα από τα εφόδια που τους παρέχει μπορούν πλέον να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι αυτό που αγαπούν, με βασικές θεματικές τη βιωσιμότητα, την κινητικότητα, τις δεξιότητες και επιχειρήσεις, τα ψηφιακά μέσα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τις σχετικές καμπάνιες της Ε.Ε. και τα αποτελέσματα αυτών. Πιο συγκεκριμένα, επιδιώξαμε να προωθήσουμε τα αποτελέσματα και τα οφέλη από την ευρωπαϊκή καμπάνια «EU&ME» και επιπλέον να ενημερώσουμε τους πολίτες και κυρίως τη νεολαία της ΠΔΜ, για την νέα επερχόμενη καμπάνια που πρόκειται να τρέξει μέσα στο 2020 «EUGOESRURAL» και τον αντίκτυπο που πρόκειται να έχει στη ζωή των κατοίκων των αγροτικών περιοχών της ΠΔΜ. 


16 Φεβρουαρίου 2020

Στη συνάντηση αυτή οι ομάδες εργασίας παρουσίασαν τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσαν σχετικά με το θέμα πάνω στο οποίο δούλεψαν. Παρουσιάστηκαν θεματικές όπως: τα δικαιώματα, του παιδιού, τα δικαιώματα της γυναίκας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, τα προσωπικά δεδομένα, το περιβάλλον και ο άνθρωπος.

 

Μέσω των παρουσιάσεων, δόθηκε η ευκαιρία στις νέες και νέους να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες, όπως δεξιότητες επικοινωνίας, παρουσίασης, ανάπτυξης δομημένου λόγου, κριτικής σκέψης, ομιλίας σε κοινό, συνεργασίας και ανάληψης ρίσκου. Βασικές δεξιότητες όλες, τόσο για την προσωπική όσο και για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους ζωή.   

 

17 Φεβρουαρίου 2020

Οι μαθητές /τριες  (Junior Ambassadors) του 2ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας συναντήθηκαν σήμερα 17/2/2020, με τους μαθητές/τριες του Ενιαίου Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Φλώρινας, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ενεργός Πολίτης - Ευρωπαίος Πολίτης". Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια πολύ σημαντική  εμπειρία για όλους.

 

Οι μαθητές /τριες είχαν την δυνατότητα να προσεγγίσουν, να ενημερωθούν και να προσλάβουν βιωματικά, γνώσεις, πληροφορίες, εικόνες που είναι πολύ σημαντικές και χρήσιμες ώστε να γνωρίσουν  καλύτερα την Ευρώπη, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης, το νόμισμα και τις σημαίες των κρατών μελών. Για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς  η επίσκεψη αυτή ήταν μεγάλη χαρά και μια θαυμάσια ευκαιρία να γνωριστούμε, αλλά και να συζητήσουμε για τις αξίες, τις προτεραιότητες, τους στόχους και τον ρόλο της ΕΕ και του Ενεργού Ευρωπαίου πολίτη αντίστοιχα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας ως Ευρωπαίοι Πολίτες.


19 Φεβρουαρίου 2020

Συμμετοχή στην εκπομπή της Ε.Ρ.Α Φλώρινας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου (13 Φεβρουαρίου), εργαστήριο 4ο - Φλεβάρης 2019, και παρουσίαση των δράσεων και των ρόλων του "Ενεργού Πολίτη - Ευρωπαίου Πολίτη". 

 

Η δημοσιογράφος της Ε.Ρ.Α. Φλώρινας, κα Σοφία Ζουζέλη, έδωσε την ευκαιρία σε μια ομάδα εκπροσώπων του προγράμματος να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να περιγράψουν τις δράσεις και τον ρόλο τους μέσα στο πρόγραμμα καθώς και να μιλήσουν για το πως επωφελούνται μέσα από αυτό, με άμεσο αποτέλεσμα να κινητοποιήσουν οι ίδιοι και άλλα νέα παιδιά να συμμετέχουν στις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας.