Δημιουργική Γραφή: ένα εργαλείο επικοινωνίας, αυτοέκφρασης και αλληλεγγύης

Το Σχέδιο Αλληλεγγύης "Δημιουργική Γραφή: ένα εργαλείο επικοινωνίας αυτο-έκφρασης και αλληλεγγύης", δημιουργήθηκε με έρεισμα πως η γραφή εισέρχεται όλο και πιο δυναμικά στο χώρο της προσωπικής ανάπτυξης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την προαγωγή της ψυχοσωματικής υγείας και την ενίσχυση της ψυχικής ευημερίας (wellbeing). Στηρίζεται στην πεποίθηση ότι μέσα από την καλλιτεχνική αυτό-έκφραση και τη δημιουργική διαδικασία, οι εμπλεκόμενοι ενθαρρύνονται να αντιμετωπίσουν συμπτώματα και τραυματικές εμπειρίες, συγκρούσεις και προβλήματα, να διαχειριστούν τη συμπεριφορά τους, να μειώσουν το στρες, να αυξήσουν την αυτοεκτίμηση, την αυτογνωσία, την ενσυναίσθηση και να αναπτύξουν γνωστικές ικανότητες και κοινωνικές δεξιότητες.

Στόχος είναι να βοηθηθούν τα άτομα να διερευνήσουν συναισθήματα και εμπειρίες, να αντιμετωπίσουν ψυχικές και σωματικές διαταραχές και να συγκροτήσουν την ταυτότητά τους. Το γράψιμο μπορεί να συνεισφέρει στην προσωπική ανάπτυξη και στην αυτογνωσία, καθώς ενεργοποιεί, ωθεί πέρα από την ευφυΐα και την καθημερινή προσοχή και κάνει τον εκπαιδευόμενο να σκέφτεται και να αντιλαμβάνεται καθαρότερα και διεξοδικότερα προοπτικές για τον εαυτό του και τους άλλους. 

 

Το Σχέδιο υποστηρίζεται ως Έργο Αλληλεγγύης, από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

 

Φορέας υλοποίησης του σχεδίου είναι ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας. Η διάρκεια του σχεδίου είναι 12 μήνες με έναρξη τον Μάρτιο του 2022. 

 Έναρξη εργαστηρίων για την "Δημιουργική Γραφή: ένα εργαλείο επικοινωνίας, αυτοέκφρασης και αλληλεγγύης"

Tο Σχέδιο Αλληλεγγύης «Δημιουργική Γραφή: ένα εργαλείο επικοινωνίας, αυτοέκφρασης και αλληλεγγύης» έχει ως στόχο να καταστήσει αντιληπτό το ρόλο της έκφρασης, της γραφής και του λόγου, διδάσκοντας αφηγηματικές τεχνικές, ποίηση, στιχουργική, μελοποίηση, μετάφραση, θεατρική γραφή, κινηματογραφική γραφή και σεναριογραφία.

 

Τα δωρεάν εργαστήρια που διοργανώνει ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας «Δημιουργική Γραφή: ένα εργαλείο επικοινωνίας, αυτοέκφρασης και αλληλεγγύης» απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας κυρίως 8-12 ετών.

Η θεματική που θα προσεγγιστεί στα εν λόγω εργαστήρια είναι: "Παραμύθια και πολιτισμοί: Δημιουργική αξιοποίηση των παραμυθιών".

Τα εργαστήρια θα υλοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, κάθε Κυριακή στις 13:00 και θα έχουν συνολική διάρκεια 1,5 ώρα.

Η ομάδα συγκροτείται από 15 παιδιά.

Η συνολική διάρκεια του εργαστηρίου είναι περίπου ένας μήνας (ανάλογα τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών).

Ημερομηνία εκκίνησης των εργαστηρίων: Κυριακή 06 Νοεμβρίου 2022, στις 13:00.

 

Τα εργαστήρια θα υλοποιούνται στο Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα (7ης Νοεμβρίου 9, 2385101446, info@oenef.eu) και όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται με τη τήρηση όλων των απαραίτητων προφυλάξεων και διατάξεων προστασίας κατά της πανδημίας COVID-19. Επιμορφωτές του εργαστηρίου είναι ο Παιδαγωγός και Επιστημονικός Συνεργάτης του ED Δυτικής Μακεδονίας, Άκης Δημητρίου, η Νηπιαγωγός, Ιωάννα Χατζή και η φιλόλογος, Κατερίνα Μάρου.

 

Η συμμετοχή των παιδιών είναι ΔΩΡΕΑΝ, με προϋπόθεση ο γονέας ή κηδεμόνας του παιδιού να είναι εγγεγραμμένο μέλος/φίλος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας. Τα βήματα εγγραφής βρίσκονται ΕΔΩ.

 

Το Σχέδιο «Δημιουργική Γραφή: ένα εργαλείο επικοινωνίας, αυτοέκφρασης και αλληλεγγύης» είναι ένα Έργο Αλληλεγγύης, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και φορέα υποστήριξης το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ).  

 


Εκπαιδευτικό εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής στο ΚΔΑΠ του Δήμου Φλώρινας.


Εκπαιδευτικό εργαστήριο συγγραφής και ανάγνωσης παιδικών παραμυθιών και παρουσίαση παιδικού παραμυθιού στο ΚΔΑΠ του Δήμου Φλώρινας.


Αξιοποιώντας διάφορα παραμύθια και χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό, γράψαμε τις δικές μας ιστορίες για το πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα και την Ιταλία!


Αξιοποιώντας διάφορα παραμύθια και χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό, γράψαμε τις δικές μας ιστορίες για το πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στη Γερμανία!


Αξιοποιώντας διάφορα παραμύθια και χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό, γράψαμε τις δικές μας ιστορίες για το πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στη Γαλλία!


Ζωγραφίσαμε διάφορα πολιτισμικά Χριστουγεννιάτικα στοιχεία από τις χώρες που "επισκεφτήκαμε". Στη συνέχεια, ηχογραφήσαμε το δικό μας πολιτισμικό audiobook παραμύθι "Τα ταξίδια της Ευρώπης".


Στο τελικό εργαστήριο, κατασκευάσαμε Χριστουγεννιάτικα στολίδια και ανταλλάξαμε ευχές για καλές γιορτές!


Το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι (audiobook) που δημιούργησαν και ηχογράφησαν τα παιδιά, με τίτλο: "Τα ταξίδια της Ευρώπης".


Βίντεο με τη γενικότερη αποτίμηση των εργαστηρίων του Σχεδίου Αλληλεγγύης: "Δημιουργική Γραφή: ένα εργαλείο επικοινωνίας, αυτοέκφρασης και αλληλεγγύης"