Μαθητές/τριες του 2ου Γυμνασίου Μουδανιών στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα

Τα στελέχη της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκαν 40 μαθητές/τριες της  Α' τάξης του 2ου Γυμνασίου Μουδανιών την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον Φιλώτα.

Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κέντρο, αλλά και να πληροφορηθούν από τον Πρόεδρο του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνο Φιλιππίδη, σχετικά με το πώς ορίζεται η κλιματική αλλαγή, ποιες οι επιπτώσεις της, που οφείλεται, ποια τα αέρια του θερμοκηπίου, ποιοι τομείς της οικονομίας και ποιες χώρες είναι περισσότερο υπεύθυνες για την κρίσιμη κατάσταση που ήδη βιώνουμε. Έγινε αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μορφές αυτών, την αποθήκευση ενέργειας και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία των εκπομπών μέχρι και σήμερα. Επιπλέον οι μαθητές/τριες και συνοδοί εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τη Συμφωνία του Παρισιού, την πρώτη οικουμενική κλιματική συμφωνία με απώτερο στόχο τη συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας αλλά και τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή πολιτική με αποκορύφωμα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Τέλος εξετάσαμε τι έκανε/κάνει η παγκόσμια κοινότητα, η Ευρώπη και ειδικά η Ελλάδα για την κλιματική κρίση και επισημάνθηκε η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης με την απολιγνιτοποίηση και, ως συνέπειά της, η πρόκληση της Δίκαιης Μετάβασης που ως Δυτικο-μακεδόνες μας αφορά άμεσα. 

Μετά την παρουσίαση/εισαγωγή, ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου, όπου οι μαθητές/τριες ανακάλυψαν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.

Τέλος, οι μαθητές/τριες του 2ου Γυμνασίου Μουδανιών έπαιξαν το διαδικτυακό παιχνίδι Kahoot! απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πράσινη και δίκαιη μετάβαση και την κλιματική κρίση, υπό τον συντονισμό της συνεργάτη του Κέντρου, Ελένη Κωνσταντίνου. Με το πέρας της εκπαιδευτικής επίσκεψης, μοιράστηκαν δώρα στις νικήτριες ομάδες με έντυπο ενημερωτικό υλικό και εκδόσεις από τα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Χρήστο Κατσαρό, υποδιευθυντή του 2ου Γυμνασίου Μουδανιών καθώς και τη συνοδό εκπαιδευτικό κ. Σταυρούλα Γιάγκου, για την άψογη συνεργασία, αλλά και όλους/όλες τους/τις μαθητές/τριες για το ενδιαφέρον και ζήλο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, αποτελεί αρωγό για ενημέρωση και ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος "Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις 2023" έχει ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, με στόχο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Οι Νέοι Μπροστά!

 

Μείνετε συντονισμένες/οι!

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY 

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56 

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις, προσκλήσεις και νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή: https://shorturl.at/lyOR3