Με εκπρόσωπο την Ερμιόνη Χρυσικού συμμετείχε ο Όμιλος Ενεργών Νέων στην επετειακή εκδήλωση στις Βρυξέλλες για τα 35 χρόνια Erasmus+

Η Ερμιόνη Χρυσικού, μέλος του ΔΣ του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας - ΟΕΝΕΦ και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ομίλου, συμμετείχε, ως προσκεκλημένη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στην τελευταία εορταστική εκδήλωση για την 35η επέτειο του Erasmus+, εκπροσωπώντας τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 14 Δεκεμβρίου 2022, στον πολυχώρο εκδηλώσεων The Egg, στην καρδιά των Βρυξελλών.

 

Η Ερμιόνη, ενεργή νέα και εθελόντρια του ΟΕΝΕΦ, καταθέτει τη δική της εμπειρία:

"Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για εμένα, μια τεράστια γιορτή γεμάτη ανθρώπους από όλον τον κόσμο με μοναδικό κοινό την αγάπη τους για το πρόγραμμα Erasmus+. Άνθρωποι μεγαλύτεροι σε ηλικία, έφηβοι, φοιτητές, δάσκαλοι, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, όλοι εκεί να γιορτάσουν όπως είπαν ένα πρόγραμμα που νιώθουν ότι είναι δικό τους! Για άλλη μια φορά ένιωσα την ζεστασιά και το οικογενειακό κλίμα που χαρίζει αυτό το πρόγραμμα και νιώθω τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω σε μια τόσο μεγάλη και λαμπερή γιορτή!"

 

Η εκδήλωση είχε υβριδική μορφή και φιλοξένησε περίπου 300 προσκεκλημένους. Το Erasmus έχει γίνει μέρος της κοινής γλώσσας όλων των νέων που αναζητούν αλλού, νέες εμπειρίες, νέες ευκαιρίες. Το πρόγραμμα διαρθρώνεται γύρω από 4 προτεραιότητες: κοινωνική ένταξη, βιωσιμότητα, ψηφιακή μετάβαση και συμμετοχή των νέων στη δημοκρατία.

 

Από τη δημιουργία του το 1987, το Erasmus+ έχει προσφέρει ευκαιρίες για σπουδές, κατάρτιση, εργασία και εθελοντισμό στο εξωτερικό σε σχεδόν 13 εκατομμύρια άτομα. Τα επόμενα χρόνια το Erasmus+ θα συνεχίσει να δίνει τη δυνατότητα μάθησης και συμμετοχής σε διακρατικά έργα σε περισσότερους ανθρώπους. 

 

Η εν λόγω εκδήλωση αποτέλεσε μία ευκαιρία να ακουστούν από πρώτο χέρι οι εμπειρίες των συμμετεχόντων, να μοιράσουν τις εντυπώσεις τους και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ιστορία και το μέλλον του προγράμματος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, και η επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κα Μαρίγια Γκαμπριέλ, καθώς και η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Ζαμπίνε Φερχάγεν, και ο Τσέχος υπουργός Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Βλάντιμιρ Μπάλας.

 

Οι ιδρυτές του προγράμματος, οι δικαιούχοι και τα μέλη του προσωπικού που εργάζονται σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο για το Erasmus+ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, σε διάφορες συνεδρίες και εργαστήρια αφιερωμένα στις προτεραιότητες του Erasmus+, τις ορθές πρακτικές και την ιστορία του προγράμματος. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με έκθεση φωτογραφίας νέων δικαιούχων της ταξιδιωτικής κάρτας DiscoverEU και καλλιτεχνική παράσταση.

 

Η εορταστική εκδήλωση για την 35η επέτειο του Erasmus+ αποτέλεσε επίσης την ευκαιρία να παρουσιαστεί η ετήσια έκθεση του Erasmus+ για το 2021, η οποία παρείχε πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των δράσεων που δρομολογήθηκαν. Η έκθεση δείχνει ότι μόλις το 2021, παρά το δύσκολο παγκόσμιο πλαίσιο, το Erasmus+ στήριξε περίπου 19.000 έργα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 70.000 οργανισμών, παρέχοντας ευκαιρίες σε περισσότερους από 648.000 εκπαιδευόμενους, προσωπικό και νέους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 65.000 ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες για την πραγματοποίηση δραστηριότητας κινητικότητας. Αυτό καταδεικνύει τη συνεχή αφοσίωση του προγράμματος στον εμπλουτισμό της καθημερινής ζωής των πολιτών στην Ευρώπη και πέραν αυτής, καθώς και τη γοητεία που ασκεί σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό συμμετεχόντων.

 

Το 2023, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, το πρόγραμμα θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι οι φωνές των νέων ακούγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέραν αυτής, ιδίως μέσω της αύξησης των δραστηριοτήτων για τη νεολαία που χρηματοδοτούνται μέσω του Erasmus+. Εκτός από την ενθάρρυνση έργων σε διάφορους εκπαιδευτικούς τομείς που αποσκοπούν στη στήριξη της πράσινης μετάβασης, το πρόγραμμα εξακολουθεί να επιδιώκει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέσω της προώθησης βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνων συμπεριφορών.

 

Ταυτόχρονα, τα έργα και οι δραστηριότητες θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τη δέσμευση της ΕΕ για αναβάθμιση των δεξιοτήτων και επανειδίκευση, παρέχοντας έτσι πολύτιμη συμβολή στο σχέδιο για την ανακήρυξη του 2023 ως Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων.