Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Αετού και του Δημοτικού Σχολείου Λεβαίας στο Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα

Η διαχειριστική ομάδα του  Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκε την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον Φιλώτα, τους μαθητές της τάξης Ε’ και ΣΤ’ και συνοδούς εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Αετού, καθώς και τους μαθητές και συνοδούς εκπαιδευτικούς, του Δημοτικού Λεβαίας.

 

Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κέντρο, αλλά και να πληροφορηθούν από τον Πρόεδρο του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, Δρ. Φιλιππίδη Κωνσταντίνο, σχετικά με τον ορισμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις μορφές αυτών, την αποθήκευση ενέργειας, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την κλιματική αλλαγή, τις αιτίες αλλά και τις συνέπειες που αυτή επιφέρει στο περιβάλλον. Επιπρόσθετα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της οικονομίας που εκπέμπουν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου, τις αιτίες που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή αλλά και στην πορεία των εκπομπών μέχρι και σήμερα. Τέλος, αναπτύχθηκε μια εποικοδομητική συζήτηση που αφορούσε στα μέσα, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος προκειμένου να ενστερνιστεί έναν τρόπο ζωής και σκέψης πιο φιλικό προς το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας παράλληλα οικολογικά υλικά.

 

Στη συνέχεια, προβλήθηκαν εκπαιδευτικά βίντεο που αφορούσαν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στον αντίκτυπο της αλλά και στους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας για τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Πραγματοποιήθηκε brainstorming/ καταιγισμός ιδεών σχετικά με τους τρόπους που μπορεί ο άνθρωπος να αποτρέψει την κλιματική κρίση, καθώς και μια εποικοδομητική συζήτηση από την ολομέλεια των μαθητών/τριών σχετικά με τους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Μετά την παρουσίαση/εισαγωγή, ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου από τον Πρόεδρο του Ομίλου, όπου οι μαθητές/τριες ανακάλυψαν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.

 

Παράλληλα, οι μικροί/ες μαθητές/τριες των δύο δημοτικών σχολείων δραστηριοποιήθηκαν σε θέματα που άπτονται κλιματικής αλλαγής, μέσω ενός ελκυστικού επιδαπέδιου παιχνιδιού γνώσεων (φιδάκι). Τον συντονισμό του παιχνιδιού ανέλαβε η συνεργάτης του Κέντρου, Κωνσταντίνου Ελένη. Μέσα από το συγκεκριμένο παιχνίδι οι μαθητές/τριες, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν κοινότυπους τρόπους που μπορούν να εφαρμόσουν σε καθημερινή βάση και ελλοχεύουν μεγάλη παιδευτική σημασία τόσο για την προστασία του πλανήτη όσο και για εμάς τους ίδιους.

 

Ευχαριστούμε θερμά τους συνοδούς/εκπαιδευτικούς και συγκεκριμένα τον κ. Ολίδη Γιώργο, διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Αετού καθώς και τον κ. Μπιτσακάκη Δημήτρη, διευθυντή  του Δημοτικού Σχολείου Λεβαίας, καθώς και όλους τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες, για τη συνεργασία, ενδιαφέρον και ζήλο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.

 

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, αποτελεί αρωγό για ενημέρωση και ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

Το πρόγραμμα «Δημιουργία Εκπαιδευτικών Δράσεων Πράσινης Ανάπτυξης και Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» έχει ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, με στόχο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 

                                                                                                                                                                                Οι Νέοι Μπροστά!

 

Μείνετε συντονισμένες/οι:

 

Δείτε εδώ τη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/oenef

 

Ακολουθήστε μας στο Instagram: https://www.instagram.com/activeyouths/

 

Δείτε παρακάτω το φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Αετού και του Δημοτικού Σχολείου Λεβαίας  στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα, στις 8/6/23.