Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον Φιλώτα υποδέχτηκε τους μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Υδρούσας Φλώρινας!

Η διαχειριστική ομάδα του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) υποδέχτηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, 42 μαθήτριες/τές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Υδρούσας, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον Φιλώτα.

 

Ο Πρόεδρος του ΟΕΝΕΦ, κ. Φιλιππίδης Κώστας καλωσόρισε και συνεχάρη τους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, ανέλυσε τις δράσεις του Ομίλου και παρότρυνε τους νέους για συμμετοχή. Στη συνέχεια, ο κ. Φιλιππίδης παρείχε βασικές πληροφορίες στους μικρούς μαθητές/τριες για τις δυνατότητες της καθαρής ενέργειας, η οποία παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές, για πώς λειτουργεί ένα φωτοβολταϊκό ή μία ανεμογεννήτρια, για το πώς κινούνται τα αυτοκίνητα με υδρογόνο κα. Ο Πρόεδρος του ΟΕΝΕΦ, τόνισε στους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, πως η εκπαίδευση για τις ΑΠΕ και η ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας, αποκτά επιπρόσθετη αξία, την ώρα που η Δυτική Μακεδονία περνά στην μεταλιγνιτική εποχή. 

 

Επιπροσθέτως, κατά την επίσκεψή τους στο Κέντρο, οι μαθητές και μαθήτριες ενημερώθηκαν από τον συνεργάτη του ΟΕΝΕΦ και Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, κ. Παρασκευόπουλο Κώστα, για τη μείωση της μονοδιάστατης οικονομικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που σήμερα στηρίζεται κυρίως στην εκμετάλλευση του λιγνίτη για την ηλεκτροπαραγωγή. Παράλληλα, ανακάλυψαν και θαύμασαν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών αποθήκευσης, ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης (που λειτουργούν με αιολική ή αιολική ενέργεια αλλά και με υδρογόνο), σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.  

 

Με το πέρας της εκπαιδευτικής επίσκεψης, ο Προέδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, κ. Φιλιππίδης Κώστας, παρέθεσε συνέντευξη, στο τηλεοπτικό κανάλι ΕΡΤ, στην εκπομπή ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ, στη δημοσιογράφο Ζουζέλη Σοφία. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο κ. Φιλιππίδης αναφέρθηκε στην καινοτόμα πρόταση του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, η οποία χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, με στόχο την εκπαίδευση για την πράσινη οικονομία και ενέργεια. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος, βιώνουμε την μετάβαση και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πληροφόρηση των κατοίκων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα των νέων μαθητών και φοιτητών, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν τι σημαίνει πράσινη μετάβαση, τι είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τι μπορούμε όλοι μας να κάνουμε για έχουμε ένα καθαρότερο περιβάλλον. 

 

Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Υδρούσας και όλους τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες για την άψογη συνεργασία και τον ζήλο που επέδειξαν.

 

Ακολούθως παρατίθεται το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ3, για το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τις δράσεις και λειτουργία του, καθώς και για την εκπαιδευτική επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Υδρούσας.

 

Οι Νέοι Μπροστά!