Ημέρα της Ευρώπης 2024 από την ομάδα EPAS του Μουσικού Λυκείου Καστοριάς - A Reminder Day

Η Ημέρα της Ευρώπης  εορτάστηκε στις 9 Μαΐου 2024 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αφιερωμένη στα επιτεύγματά της για την ενότητα και τη μακροπρόθεσμη ειρήνη, μνημονεύοντας την υπογραφή της Διακήρυξης Schuman, το 1950. Στην Ελλάδα  ήταν αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και εορτάστηκε  με  πλήθος δραστηριοτήτων  και με μεγάλη συμμετοχή, ιδίως νέων πολιτών.

 

Η Ομάδα EPAS (Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) του Μουσικού Λυκείου Καστοριάς συμμετείχε στους εορτασμούς με στόχο την υπενθύμιση, καθώς οι ευρωπαίοι πολίτες καλό θα ήταν να μη λησμονούν  όλα τα βήματα, τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της ΕΕ σε ζητήματα όπως η Δημοκρατία, η Ειρήνη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Περιβάλλον, η Ελευθερία, η Εργασία κλπ.

 

Τα μέλη της Ομάδας EPAS αναζήτησαν, προσάρμοσαν και προετοίμασαν έντυπο υλικό (αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια), που αφορούσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ευρωεκλογές, και σε πρώτη φάση ενημέρωσαν τους/τις μαθητές/τριες του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την Ημέρα της Ευρώπης, αλλά και για τη σημασία συμμετοχής των πολιτών στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Η δράση είχε πραγματικά στοιχεία γιορτής καθώς οι συμμετέχοντες/χουσες  έγραψαν μηνύματα πάνω σε μπαλόνια, αντάλλαξαν ευχές, κεράστηκαν μικρά εδέσματα.

 

Σε δεύτερη  φάση  τα μέλη της Ομάδας EPAS επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Καστοριάς, κ. Γ. Κορεντσίδη, με τον οποίο συζήτησαν για τη σημασία της ενεργής συμμετοχής των νέων  στις δημοκρατικές διαδικασίες και στη λήψη των αποφάσεων. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, κ. Δ. Σαββόπουλο και συζήτησαν για τα ευρωπαϊκά προγράμματα στην περιφέρεια Δ. Μακεδονίας αλλά και γενικότερα με ποιους τρόπους επηρεάζονται οι ζωές των πολίτων από τις αποφάσεις της ΕΕ.

 

Τέλος, τα μέλη της Ομάδας EPAS περιηγήθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης (Λαϊκή αγορά, εμπορικό κέντρο, Νότια παραλία), μοίρασαν ενημερωτικό υλικό σχετικό με τις Ευρωεκλογές και συνομίλησαν με τους Καστοριανούς και τις Καστοριανές που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη δράση.

 

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει στις δράσεις ενημέρωσης και παρέχει δωρεάν υποστηρικτικό υλικό  που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση και γνώση των νέων σε πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της ενδυνάμωσής τους ως Ευρωπαίους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό το Μουσικό Λύκειο Καστοριάς, Σχολείο Πρέσβης του ΕΚ, αποτελεί πολλαπλασιαστή και αρωγό στην προσπάθειά μας να γνωρίσουμε καλύτερα την Ευρώπη και να χτίσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μέλλον. 

 

Για τα μέλη της Ομάδας ήταν πραγματικά …A Day to remember…!!