Ο ΟΕΝΕΦ φορέας υποστήριξης σε Σχέδιο Εθελοντισμού στη Σουηδία!

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας συμμετέχει ως φορέας υποστήριξης σε Σχέδιο Εθελοντισμού με τίτλο: "Creative Leisure and Cultural Diversity 2021-2022" που αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου του Sundsvall της Σουηδίας. Το παραπάνω Σχέδιο Εθελοντισμού έχει διάρκεια 12 μήνες και υλοποιείται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps).

 

Στο εν λόγω Σχέδιο Εθελοντισμού, συμμετέχει η εθελόντρια και ενεργό μέλος του ΟΕΝΕΦ, Νεφέλη Αντώνογλου, η οποία παρακάτω μας εκμυστηρεύεται το πώς βιώνει την εμπειρία της μέσα από το Σχέδιο Εθελοντισμού.

 

"Λέγομαι Νεφέλη Αντώνογλου και είμαι εθελόντρια στο Sundsvall της Σουηδίας. Θα βρίσκομαι εδώ συνολικά για δώδεκα μήνες. Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχω λέγεται Creative Leisure and Cultural Diversity 2021-2022 και αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου του Sundsvall. Ο στόχος του προγράμματος είναι για εμάς τους εθελοντές να προωθήσουμε τη δημιουργική απασχόληση σε νέους και παιδιά με ή χωρίς ειδικές ανάγκες, καθώς και να μοιραστούμε τις πολιτισμικές μας διαφορές-ιδιαιτερότητες, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον σεβασμού, αλληλεγγύης και αδελφικότητας μεταξύ μας.

 

 

Αυτή η αποστολή μας χωρίζεται και πραγματοποιείται σε δύο μέρη/τοποθεσίες.

 

1) Unga Magasinet: Καφετέρια για νέους 15-25 ετών. Καθήκοντα: Λειτουργία του καφέ και βασικός καθαρισμός, παρασκευή απλών ροφημάτων, φιλική διάθεση και προώθηση του προγράμματος European Solidarity Corps.

 

Από όλα αυτά, το πιο σημαντικό είναι να μοιραστούμε την κουλτούρα μας με τους επισκέπτες του καφέ. Οι νέοι έρχονται εδώ για να γνωριστούν με άτομα κοινών ενδιαφερόντων, να δημιουργήσουν φίλους και να παίξουν ομαδικά επιτραπέζια που απαιτούν τη συμμετοχή και τη συνεργασία πολλών παικτών.

 

Η πλειοψηφία των επισκεπτών αποτελείται από μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς, καθώς και από άτομα της κοινότητας LGBTQ+: Για την άνεση και την ασφάλεια της τελευταίας ομάδας, κάθε Δευτέρα οργανώνονται τα λεγόμενα LGBTQ Nights, κατά τη διάρκεια των οποίων αυστηρά μόνο άτομα της κοινότητας ή σύμμαχοι μπορούν να προσέλθουν. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται τις Δευτέρες είτε αφορούν την κοινότητα (ευαισθητοποίηση για προβλήματα και λειτουργία ομάδων υποστήριξης), είτε έχουν δημιουργική φύση π.χ. Drag Make-Up Workshop και Drag Show, παρασκευή vegan μενού μαζί με τους επισκέπτες κ.α).

 

 

LGBTQ+ Nights: Στιγμιότυπο από το Drag Show ‘Life is a Drag’.

Τώρα, όσον αφορά τις υπόλοιπες μέρες, αυτές είναι ανοιχτές για όλους. Όπως προείπα οι περισσότεροι επισκέπτες είναι μετανάστες, οπότε είναι πάντα ενδιαφέρον να μιλάς μαζί τους. Έχουν ζήσει πολλές εμπειρίες και δύσκολες καταστάσεις που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε, οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα έχουν μείνει στην Ελλάδα για μερικούς μήνες, ως αναγκαίο στάδιο πριν την έλευση τους στη Σουηδία. Μέσω της συζήτησης, λοιπόν, έχω μάθει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή αυτών των ανθρώπων, όπως το ότι, ενώ έχουν ενσωματωθεί στη σουηδική κοινωνία, δεν παύουν να διατηρούν την κουλτούρα και τις συνήθειες που ακολουθούσαν πίσω στη πατρίδα τους. Τα τελευταία χρόνια, η σουηδική κοινωνία έχει μετατραπεί σε ένα πολυεθνικό καζάνι το οποίο μόνο θετικά έχει να προσφέρει πολιτισμικά. Αυτό το βλέπω καθημερινά μέσα από την αλληλεπίδραση των δύο πλευρών. Ένα απλό παράδειγμα; Το παιχνίδι που κάνει απόλυτη θραύση στο καφέ είναι το γνωστό σε όλους μας τάβλι ή backgammon, το οποίο έφεραν μαζί τους άτομα από το Αφγανιστάν και το οποίο διδάσκουν στους Σουηδούς φίλους τους!

 

To Unga Magasinet βρίσκεται δίπλα από το μεγαλύτερο μουσείο-βιβλιοθήκη της πόλης Kulturmagasinet, στο κέντρο του Sundsvall.

2) Fritid För Alla (Ελεύθερος χρόνος για όλους):

 

Είναι το πιο σημαντικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα του δήμου που αφορά νέους (13-23 ετών) με ειδικές ανάγκες. Πραγματοποιείται σε όλα τα κέντρα νεότητας του Sundsvall. Εγώ προσωπικά δουλεύω στο κέντρο της συνοικίας Skönsmon. Αυτός ο χώρος είναι πλήρως εξοπλισμένος με όλα όσα μπορεί να θέλει ένα παιδί: γυμναστήριο ιδανικό για floor hockey, τεράστια συλλογή καλλιτεχνικών εργαλείων, κονσόλες τελευταίας τεχνολογίας με τα πιο καινούργια βιντεοπαιχνίδια και ένα προσωπικό που αντιμετωπίζει τα παιδιά με σεβασμό, φροντίζοντας να οργανώνει διαφορετικά δρώμενα κάθε εβδομάδα.

 

Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων και ως συνοδός, έχω κι εγώ ζήσει πολύ όμορφες εμπειρίες. Από την πρώτη βδομάδα κιόλας παρακολούθησα για πρώτη φορά από κοντά έναν αυθεντικό αγώνα hockey μαζί με αλλά 6.000 άτομα (τότε τα μέτρα κατά του κορονοϊού ήταν ακόμη πιο ελαστικά, να φανταστείτε ότι ήμουν η μόνη που φορούσε μάσκα μέσα στο κλειστό στάδιο!). Έκτοτε έχω πάει για ski με τα παιδιά, για bowling, για laser tag… Πριν από 3 μέρες μάλιστα είχαμε πάει και για ψάρεμα στον πάγο. Δεν πιάσαμε τίποτα αλλά δεν πειράζει, είχε πολύ πλάκα έτσι κι αλλιώς!

Μέσα σε αυτό το δραστήριο κλίμα, έχουμε το καθήκον κι εμείς οι εθελοντές να απασχολούμε τα παιδιά δημιουργικά και να οργανώνουμε παρόμοια projects. Η έμπνευση μπορεί να προέλθει από το ο,τιδήποτε, ενώ είναι πάντα πολύ ενδιαφέρουσα και η οργανωτική διαδικασία παρά το γλωσσικό εμπόδιο που υπάρχει ανάμεσα σε εμάς και κάποια παιδιά που δεν μιλάνε αγγλικά!

Skönsmons Fritidsgård, όπως βλέπετε η αγάπη και η ανεκτικότητα είναι το κύριο θέμα της διακόσμησης.

Ακόμη όμως και για αυτό το πρόβλημα έχει μεριμνήσει ο δήμος του Sundsvall. Tα πρωινά, κάθε μέρα, μαθαίνουμε σουηδικά μέσω μαθημάτων με το πρόγραμμα Swedish for Immigrants (SFI). Οι ώρες που είμαστε στο σχολειο, συνυπολογίζονται με τις ώρες εργασίας μας (35-40 ώρες την εβδομάδα) κι έτσι έχουμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα που δεν μας κουράζει. Επιπλέον, έχουμε απεριόριστες δωρεάν μετακινήσεις μέσα στη πόλη με το λεωφορείο, καθώς και μια σουηδική, προπληρωμένη κάρτα sim για να μπορούμε να επικοινωνούμε με τους συνεργάτες μας.

 

Nackstavägen, η γειτονιά μας. Βρίσκεται στην εξωτερική, νότια πλευρά της πόλης. Οι κάτοικοι είναι μετανάστες στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Τώρα, όσον αφορά την διαβίωσή μου με τους άλλους εθελοντές, την Τζοάνα από την Πολωνία και τον Μιγκέλ από την Ισπανία, αυτή κυλάει αρμονικά. Ζούμε όλοι μαζί σε ένα μεγάλο διαμέρισμα που διαθέτει όλες τις ανέσεις και επιπλέον, το πολύ σημαντικό: ιδιωτικούς χώρους. Ο καθένας έχει το δωμάτιο του, το δικό του γραφείο, καθώς και το δικό του ποδήλατο. Εκτός αυτού, ο καθένας διαθέτει και δωρεάν συνδρομή σε γυμναστήριο ή σε κολυμβητήριο της επιλογής του, κι αυτό γιατί η οργάνωση μας θέλει να βρισκόμαστε σε καλή φυσική και ψυχολογική κατάσταση. Ούσα μακριά από τη πατρίδα μας, οι μέντορες μας και οι συνάδελφοί μας είναι έξτρα υποστηρικτικοί, και κατανοητικοί. Η ψυχική υγεία στη Σουηδία δεν είναι θέμα ταμπού, κι έτσι μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα για τα συναισθήματα μας και τις ανησυχίες μας!

 

 

Επίσης, συμμετείχαμε σε διαπολιτισμικό δείπνο (Intercultural Dinner) στο Unga Magasinet. Επισκέπτες και εργαζόμενοι του καφέ, καταγόμενοι από διάφορα μέρη του κόσμου, μοιράστηκαν τα παραδοσιακά φαγητά της πατρίδας τους σε μια έκθεση πολιτισμού και 'γευσιγνωσίας'! Οι χώρες που συμμετείχαν ήταν η Ισπανία, η Σομαλία, η Κένυα, το Αφγανιστάν, η Πολωνία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ελλάδα. Φυσικά το όλο event πραγματοποιήθηκε με τη φροντίδα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Έπειτα, μας δόθηκε η ευκαιρία για ψάρεμα έξω από την πόλη Timrå. Το σημείο είναι πολύ δημοφιλές. Εκείνη τη μέρα έβρεχε, οπότε πολλοί δεν έπιασαν ούτε έναν αρκτοσαλβελίνο. Έπειτα, ακολούθησε η συνάντηση εθελοντών του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στη Στοκχόλμη. Όλοι οι εθελοντές έρχονται από διάφορα μέρη της Ευρώπης, αλλά και από την Τουρκία, τη Γεωργία κ.α. Όλοι τους εκτίουν την εθελοντική τους θητεία σε πόλεις ή χωριά ή και δάση της Σουηδίας, κυρίως νότια. Η συνάντηση κράτησε 5 μέρες. Γνωριστήκαμε μεταξύ μας, παίξαμε παιχνίδια, μάθαμε καινούργια πράγματα για τη σουηδική κουλτούρα, το Youthpass και περιπλανηθήκαμε στους δρόμους της Στοκχόλμης. Η συνάντηση πραγματοποιείται κανονικά κάθε εξάμηνο, αλλά αυτή τη φορά λόγω των νέων περιορισμών, θα γίνει διαδικτυακά, δυστυχώς.

 

Εν τέλει, είμαι πραγματικά ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε, νιώθω τυχερή που βρίσκομαι εδώ και που μπορώ να είμαι ο καλύτερος μου εαυτός για εμένα, αλλά και για τους συνανθρώπους μου! Ο εθελοντισμός είναι κάτι υπέροχο που πρέπει να το κάνει ο καθένας, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Είναι μια μοναδική εμπειρία που σε αλλάζει για πάντα. Αν λοιπόν νιώσετε ποτέ μόνοι, κι ότι δεν σας εκτιμούν για αυτό που πραγματικά είστε (έτσι ένιωθα εγώ πριν έρθω εδώ), θα σας συνιστούσα να κοιτάξετε ευκαιρίες εθελοντισμού, είτε σε ιστοσελίδες τοπικών οργανώσεων, είτε στην σελίδα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Κατά κανόνα, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον εθελοντισμό είναι ανιδιοτελείς και έχουν πολλή αγάπη μέσα τους. Η γνωριμία λοιπόν με τέτοια άτομα θα είναι πάντα ιδιαίτερη και κατατοπιστική.

 

Για τους ίδιους λόγους θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εργαζομένους του Δήμου του Sundsvall και κυρίως τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, για την υποστήριξη τους και την αγάπη που μου έδειξαν! Όσο για τους αναγνώστες, σας παρακαλώ ΠΟΛΥ να αξιοποιήσετε την ευκαιρία που σας δίνει το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να την χάσετε! Καλή τύχη σε όλους, εύχομαι βρείτε το πρόγραμμα που θα σας ταιριάζει!

Αν έχετε ερωτήσεις για το οτιδήποτε στείλτε μου ένα στο e-mail στο nefanto@yahoo.gr. Θα χαρώ να σας βοηθήσω."

 

Παρακάτω θα βρείτε φωτογραφίες από το Sundsvall, αλλά και από τις περιπέτειες της εθελόντριας μας στη Σουηδία!

Το αγαπημένο μόνιμο προσωπικό του καφέ. Ο Micke, η Mona, η Rebecca και η Mathilda.