Ενεργός Πολίτης - Ευρωπαίος Πολίτης ||, Μάιος - Ιούνιος 2021  

Επίσκεψη στο 2ο ΓΕΛ Φλώρινας για την Ημέρα της Ευρώπης - 20 Μαΐου 2021

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης, το Europe Direct Western Macedonia - Δυτικής Μακεδονίας και ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας, συναντήθηκαν με τους μαθητές/τριες του 2ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας, το οποίο είναι Σχολείο-Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Φλώρινας.

 

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής μας συνάντησης, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις δράσεις, τα  προγράμματα και το όραμα της Ε.Ε. Οι σχολικοί Πρέσβεις είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις  δράσεις τους και συζήτησαν  για το πώς ονειρεύονται το μέλλον τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση!!!

 


Διαδραστικό κυνήγι θησαυρού - Ευρωπαίοι Εξερευνητές - 16  Μαΐου 2021

Στο πλαίσιο του εορτασμού της "Ημέρας της Ευρώπης", πραγματοποιήσαμε τη δράση με τίτλο "Ευρωπαίοι Εξερευνητές". Ένα διαδραστικό κυνήγι γνώσης, όπου μέσα από διαφορετικές αποστολές και προκλήσεις οι νέοι/ες είχαν την ευκαιρία να οδηγηθούν σε μια πορεία ανακάλυψης σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το μέλλον της Ευρώπης. Υπήρξε μια συνδυαστική δραστηριότητα, που περιελάμβανε την κοινωνική αποστασιοποίηση με τη χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής και τη δράση σε εξωτερικό χώρο, έτσι ώστε νέοι και νέες του τόπου μας να γνωρίσουν το παρελθόν αλλά και να χτίσουν το μέλλον της Ευρώπης.


1η συνάντηση του Σχεδίου "Οι νέοι στις περιφέρειες της Ευρώπης" - & εορτασμός της Ημέρας Περιβάλλοντος από τους Ενεργούς πολίτες-Ευρωπαίος πολίτες - 4,5 & 6 Ιουνίου 2021

Τον Ιούνιο 2021, διοργανώσαμε την πρώτη δια ζώσης προπαρασκευαστική συνάντηση του Σχεδίου “Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης - Μεταλιγνιτική Εποχή και Ανάπτυξη - Διάλογος, Καινοτομία και Δράσεις».

 

Συνολικά 30 νέες και νέοι, 16 έως 30 ετών, από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας, διαμόρφωσαν ένα τριήμερο πλούσιο σε δραστηριότητες που πέτυχε να δημιουργήσει και να προσφέρει στους νέους της περιφέρειας μας την ευκαιρία να βρεθούν κοντά και να ξεχάσουν την απρόσωπη ψηφιακή επικοινωνία που για μήνες ήταν κομμάτι της ζωής τους. Οι  δράσεις ήταν πολυποίκιλες και προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες προκειμένου να περιλαμβάνουν δραστηριότητες ομάδων εργασίας, αποτύπωση ιδεών και συνεργασία του συνόλου των συμμετεχόντων στο Σχέδιο, διάχυση της πληροφόρησης μέσω δημιουργίας δικτύου “πολλαπλασιαστών” και της πρόσκλησης συμμετοχής στο διευρυμένο Φόρουμ στις τοπικές κοινωνίες των συμμετεχόντων. Στη συζήτηση συμμετείχαν διαδικτυακά εκπρόσωποι από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης - ΕΜΣ Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. που αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού για τα προγράμματα Erasmus+ Youth Greece στους τομείς Νεολαία και Αθλητισμός και για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης - European Solidarity Corps Greece. Στη συνάντηση αυτή, ενεργό ρόλο διαδραμάτισαν μαθητές του 3ου ΓΕΛ Φλώρινας, όπου με αφορμή την “Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος” (5 Ιουνίου), έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού μέσα στην πόλη, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή “Actionbound”. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της δράσης οι νέοι/ες είχαν την ευκαιρία μέσω εφαρμογής παιχνιδοποίησης από το κινητό τους, να περιηγηθούν μέσα στην πόλη της Φλώρινας, να ενημερωθούν για τις κυριότερες δράσεις και πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους, μέσα από την αλληλεπίδραση και συνεργασία μεταξύ τους.


Virtual εκπαιδευτικό εργαστήριο με αφορμή τον εορτασμό της "Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη" - 16 Ιουνίου 2021

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, υλοποιήθηκε διαδικτυακό (virtual) εργαστήριο, επιμορφωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με focus στην "Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη", 14 Ιουνίου. 

 

Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού εργαστηρίου, οι νέοι και νέες του σχεδίου, ενημερώθηκαν για τα οφέλη και τη σημαντικότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας, την προσφορά του ανέξοδου αυτού ανθρώπινου δώρου, του αίματος, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επιπλέον μέσω του on line εργαστηρίου, στοχεύσαμε και επιδιώξαμε την προσέλκυση νέων μελών και την ενημέρωση των παλαιότερων, σε μια περίοδο που οι ανάγκες για αιμοδοσία είναι αυξημένες, και δώσαμε έμφαση στα οφέλη της δωρεάς αίματος και την ανάδειξη της επιτακτικότητας για Εθελοντική Αιμοδοσία.