Ενεργός Πολίτης - Ευρωπαίος Πολίτης ||, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2021

 

Εκπαιδευτική συνάντηση με τους "Ενεργούς Πολίτες - Ευρωπαίους Πολίτες" του 3ου ΓΕΛ Φλώρινας

Η ομάδα εργασίας του Σχεδίου και μέλη της διαχειριστικής ομάδας του ΟΕΝΕΦ, επισκέφθηκαν το 3ο ΓΕΛ Φλώρινας, και συνάντησαν μαθητές/τριες από την Α’, Β’ και Γ’ τάξη, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό του 3ου ΓΕΛ Φλώρινας, κα Άννα Μπαφίτη. Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης, η Επιστημονική Συνεργάτης του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Ελένη Κωνσταντίνου, ενημέρωσε τους/τις μαθητές/τριες σχετικά με τις δράσεις του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ),  και τις ευκαιρίες που αναπτύσσονται για τη νεολαία. Επιπλέον, η κα Ελένη Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στο ρόλο του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, και ενημέρωσε τους/τις συμμετέχοντες/ουσες σχετικά με το Σχέδιο “Ενεργός Πολίτης - Ευρωπαίος Πολίτης ΙΙ”, τις θεματικές του με βάση τις ανάγκες, τις φιλοδοξίες αλλά και τα ενδιαφέροντα των νέων,  και τέλος σε τι αποσκοπεί και τι προσφέρει το σχέδιο αυτό στους/στις μαθητές/τριες. Στη συνέχεια, ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου, Ευάγγελος Δημητρίου, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και τα προγράμματα κινητικότητας που υλοποιεί ο ΟΕΝΕΦ, στο Erasmus+ και το European Solidarity Corps, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τους/τις νέους/νέες, λαμβάνοντας μέρος στις δράσεις του ΟΕΝΕΦ.


Οι "Ενεργοί Πολίτες - Ευρωπαίοι Πολίτες" του 3ου ΓΕΛ Φλώρινας συναντήθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού - 21 Νοεμβρίου 2021

Στο πλαίσιο της "Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού" πραγματοποιήθηκε δια ζώσης ενημερωτικό εργαστήριο για την ενεργοποίηση της κοινωνικής συναίσθησης και ευθύνης των παιδιών. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής συνάντησης με τους μαθητές του 3ου ΓΕΛ Φλώρινας, αναφερθήκαμε στις παραβιάσεις αυτών των δικαιωμάτων που αφορούν σε κάθε χώρα, αναπτυγμένη ή αναπτυσσόμενη, παίξαμε και καταστρώσαμε τα πρώτα μας σχέδια δράσης. Οι ιδέες των παιδιών ευρηματικότατες, τα ίδια ενθουσιασμένα και εμείς με μία μοναδική αισιοδοξία για το δυναμικό των νέων ανθρώπων, που μας έφτιαξε τη μέρα!


Εκπαιδευτικό εργαστήριο των "Ενεργών Πολιτών - Ευρωπαίων Πολιτών" για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία - 5 Δεκεμβρίου 2021

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ, διοργανώθηκε δια ζώσης εκπαιδευτικό εργαστήριο με θέμα την Αναπηρία. Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες του 3ου ΓΕΛ Φλώρινας, είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για την αναπηρία,  να εμπλακούν ενεργά σε δραστηριότητες καλλιέργειας της ενσυναίσθησης και να διερευνήσουν πώς μπορούν να συμβάλουν στη συμπερίληψη. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής συνάντησης, υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, της καλλιέργειας του σεβασμού και της καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμών.


"Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" - 12 Δεκεμβρίου 2021

Τον ίδιο μήνα, οι "Ενεργοί Πολίτες- Ευρωπαίοι Πολίτες" επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, φορέα υλοποίησης του Σχεδίου, στις 12 Δεκεμβρίου 2021. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι επωφελούμενοι του Σχεδίου ενημερώθηκαν για τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους. Ακόμη, μέλη της διαχειριστικής ομάδας του ΟΕΝΕΦ αλλά και μέλη της ομάδας συντονισμού του Σχεδίου, τόνισαν την ανάγκη εορτασμού αυτής της ημέρας, καθώς θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες που αναγνωρίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αναγνωρίζονται σε άλλες χώρες του κόσμου.

 

Επιπλέον, οι μαθητές/τριες παρουσίασαν τις εργασίες που πραγματοποίησαν με αφορμή την "Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" (10 Δεκεμβρίου), υπογραμμίζοντας την προτεραιότητα της διασφάλισης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.