Ενεργός Πολίτης - Ευρωπαίος Πολίτης ||, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2021

Τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας - EDIC Δυτικής Μακεδονίας επισκέφτηκε ο Ευρωβουλευτής, Κώστας Αρβανίτης - 4 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας υποδέχτηκε τον Ευρωβουλευτή, κ. Κώστα Αρβανίτη, στην έδρα του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή τη “Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας” (15 Σεπτεμβρίου). Οι νέοι και νέες του Σχεδίου "Ενεργός Πολίτης - Ευρωπαίος Πολίτης 2" είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Ευρωβουλευτή για θέματα Ευρωπαϊκών εξελίξεων τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο  αλλά και να ευαισθητοποιηθούν γύρω από το θέμα και τις προκλήσεις της δημοκρατίας. Ακόμη, οι μαθητές συνομίλησαν για τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτενέστερα για το νομοθετικό ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και για τον τρόπο λήψης απόφασης με την απλή και την ειδική πλειοψηφία. Επίσης για τους διαφορετικούς τρόπους συμμετοχής και έκφρασης πέρα από τις εκλογές, όπως οι διαβουλεύσεις και οι διάλογοι πολιτών. Με αφορμή την παραίνεση του κ. Αρβανίτη για συμμετοχή των πολιτών αλλά και των νέων ανθρώπων στην ύψιστη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών, ζήτησε από τους νέους να γίνουν πολλαπλασιαστές αυτού του μηνύματος, γιατί τον λόγο πρέπει να έχουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021- 26 Σεπτεμβρίου 2021

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (European Mobility Week), η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση τη διαμόρφωση και ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.

Κάθε χρόνο, το θέμα της εβδομάδας είναι διαφορετικό, σχετικό όμως πάντα με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Το θέμα που επιλέχθηκε για το έτος του 2021, ήταν «Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς».  Το φετινό θέμα εκφράζει κατά κύριο λόγο το φιλόδοξο στόχο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για μια Ευρώπη ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, όπως ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

 

Τo Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ), είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά θέματα και οι δράσεις που διοργανώνουν, ακολουθώντας πιστά το μότο του κάθε έτους, απευθύνονται σε όλους τους δημότες ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματικής κατάστασης. Γι’ αυτόν το λόγο, πραγματοποίησαν ποδηλατική βόλτα και εξωραϊσμό του Νέου Πάρκου Φλώρινας, ώστε να προωθήσουν και να στηρίξουν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Η ποδηλατική βόλτα που πραγματοποιήσαμε με τις νέες/νέους, αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενίσχυσε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, βοηθώντας ολοένα και περισσότερους πολίτες να γνωρίσουν τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας. Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν, ώστε να προκαλέσουν μια αλλαγή στη συμπεριφορά των πολιτών και να σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας πιο βιώσιμης στρατηγικής μετακινήσεων.


15η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς ατυχήματα 2021 - 16 Οκτωβρίου 2021

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης της 15ης "Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα" διοργανώσαμε ενημερωτική εξόρμηση με κεντρικό μήνυμα «Tο αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί», το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021.

 

Αυτή τη χρονιά, οι εθελοντές, συνεργάτες και μέλη της ομάδας του Σχεδίου "Ενεργός Πολίτης - Ευρωπαίος Πολίτης ||", βρέθηκαν σε νυχτερινό κατάστημα διασκέδασης στο κέντρο της πόλης, ενημερώνοντας και "υπενθυμίζοντας" στους συμμετέχοντες, πόσο επικίνδυνο είναι να καταναλώσουν αλκοόλ και στη συνέχεια να πιάσουν το τιμόνι. 

 

Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου και αυξημένο το ενδιαφέρον του, καθώς κατά τη διάρκεια της βραδιάς οι εθελοντές μας ενημέρωσαν και έκαναν φιλικό αλκοτέστ σε πάνω από 50 πολίτες. Βασικό μήνυμα της βραδιάς "αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί", ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε όσο πιο μακριά γίνεται, ώστε, να σωθούν ζωές, αφού τα θανατηφόρα τροχαία είναι μια μάστιγα που πρέπει να σταματήσει.

 


Συμμετοχή των "Ενεργών πολιτών - Ευρωπαίων πολιτών" στην Εκδήλωση Στήριξης Νέων για αναζήτηση εργασίας - 29 Σεπτεμβρίου και 06 Οκτωβρίου 2021

Τον Οκτώβριο 2021, στο πλαίσιο της  "Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων", η συντονιστική ομάδα του Σχεδίου και νέοι/ες 15-22 ετών, είχαν ενεργό ρόλο σε μια διαδραστική συμβουλευτική εισήγηση σε θέματα διαχείρισης συνέντευξης και επαγγελματικού προσανατολισμού στο Αμύνταιο, με τίτλο: «Ετοιμάσου για ένα καλύτερο μέλλον»  που πραγματοποίησε ο Δήμος Αμυνταίου. Η πρωτοβουλία κατάφερε να συνδέσει για πρώτη φορά στην περιοχή μας εργοδότες που αναζητούν στελέχη και δεκάδες υποψηφίους που επιθυμούν να κάνουν το πρώτο ή το επόμενο βήμα στην καριέρα τους. Δράσεις καριέρας και επαγγελματικού προσανατολισμού αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και την προσαρμογή των τοπικών επιχειρήσεων στα σύγχρονα δεδομένα για την αποτελεσματική ορθολογική ανάπτυξη τους. Επίσης, η αναζήτηση του κατάλληλου και ανταγωνιστικού εργασιακού περιβάλλοντος είναι ανάγκη για την παραμονή και την εξέλιξη του πλούσιου σε προσόντα και ικανότητες δυναμικού, που διαθέτει η Δυτική Μακεδονία.