Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση Εορτασμού για την Ημέρα της Ευρώπης στην Κοζάνη!

Το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας - Όμιλος Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας και η ομάδα EPAS του 3ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης διοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία την εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024,  στον χώρο του 3ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης. 

 

Πιο συγκεκριμένα, οι πρέσβεις, οι υποψήφιοι πρέσβεις και οι εθελοντές πρέσβεις του προγράμματος EPAS 3ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης σε συνεργασία με το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας - Όμιλος Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας αλλά και τη συμμετοχή του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE), με την υποστήριξη του Δήμου Κοζάνης, πραγματοποίησαν μια σειρά από δράσεις αφιερωμένες στην Ευρώπη, στις Ευρωεκλογές και στην κλιματική αλλαγή. 

 

Την εκδήλωση “άνοιξε” ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για τη συμμετοχή των νέων στις επικείμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 καθώς η κάθε ψήφος θεωρείται σημαντική προκειμένου να συνδιαμορφωθεί το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Τόνισε πως σε έναν ολοένα και πιο σύνθετο και διασυνδεδεμένο κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις τις οποίες καμία χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία μόνη της. Η αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι δεν είναι αμελητέο καθήκον των πολιτών και ότι μόνο μέσω της ψήφου μας, μπορούμε να επηρεάσουμε και να αλλάξουμε το μέλλον μας.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Γιάννης Κοκκαλιάρης, η Διευθύντρια Β/θμιας εκπαίδευσης κ. Βίκυ Βόντσα, η σύμβουλος του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης κ. Αγνή Παπακώστα  καθώς και η εκπρόσωπος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και υπεύθυνη Ευρωπαϊκών  προγραμμάτων κ. Ευαγγελία Τριανταφύλλου. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι συμμετείχαν μαθητές/τριες και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί του 6ου Γυμνασίου Κοζάνης, του 8ου Γυμνασίου Κοζάνης, του 12ου Δημοτικού Κοζάνης, του 8ου Δημοτικού Κοζάνης, του 9ου Δημοτικού Κοζάνης, του 4ου ΓΕΛ Κοζάνης και του 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης. Οφείλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για τη συμμετοχή, την υποστήριξη και συνδρομή των σχολικών πρέσβεων του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας καθώς και τη συντονίστρια εκπαιδευτικό του προγράμματος EPAS κ. Ζαφειριώ Μελισίδου. Πάνω από 200 μαθητές/τριες συμμετείχαν ενεργά σε διαδραστικά παιχνίδια και ψηφιακά quiz με θέματα που αφορούσαν στις πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

 

Οι δράσεις αυτές χωρίστηκαν σε σταθμούς ανά δράση και θεματική και πραγματεύτηκαν διάφορα θέματα όπως: α) παρουσίαση των δράσεων και πρωτοβουλιών της ομάδας EPAS του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους ως Σχολεία - Πρέσβεις του ΕΚ - προβολή ψηφιακού/ φυσικού χάρτη και γνωριμία με έργα της ΕΕ στην περιοχή, β) επιδαπέδια παιχνίδια για τους με τίτλο: “Ευρωγνώστες” σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οφέλη του Ευρωπαίου πολίτη, γ) παιχνίδια με κάρτες αλλά και βιωματικά παιχνίδια για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας των συμμετεχόντων/ουσών σχετικά με τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, τον ρόλο και τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δ) info kiosk για την ενημέρωση των νέων σχετικά με τις ευκαιρίες κινητικότητας τα προγράμματα Erasmus+ και European Solidarity Corps αλλά και πληροφόρηση των νέων σχετικά με τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, ώστε να αντιληφθούν την ιδιαίτερη αξία που φέρει η συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές του 2024 αλλά και να κατανοήσουν εις βάθος τον ρόλο και τις δημοκρατικές αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24)”. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τομέα της επικοινωνίας.

 

Ευχαριστούμε θερμά για την άψογη συνεργασία την ομάδα EPAS του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης και τις συντονίστριες εκπαιδευτικούς καθώς και τους/τις μαθητές/τριες όλων των συμμετεχόντων σχολείων και συνοδούς εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης και συνεχίζουμε δυναμικά γιατί το μέλλον της Δημοκρατίας και της Ευρώπης είναι στα χέρια των νέων!

 

Οι Νέοι Μπροστά!

  

Ακολουθήστε μας στα Social Media:

 

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56 

 

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις, προσκλήσεις και νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή: 

https://shorturl.at/lyOR3