Περισσότεροι από 250 νέοι και νέες συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις για τη Μεταλιγνιτική Εποχή και την Ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας
Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας διοργάνωσε το 1ο Συνέδριο - Forum Νεολαίας Δυτικής Μακεδονίας “Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης - Μεταλιγνιτική Εποχή και Ανάπτυξη - Καινοτομία, Διάλογος και Δράσεις”, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ), ως εθνικό φορέα συντονισμού του Erasmus+, στις 7, 8 και 9 Οκτωβρίου 2022, στο Roof Garden “Taratsa” του Ξενοδοχείου Lingos, στο κέντρο της πόλης της Φλώρινας. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Φλώρινας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Με θετικό πρόσημο στον απολογισμό τους ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου, καθώς περισσότεροι από 150 νέοι και νέες ηλικίας 16 έως 30 ετών και συνολικά παραπάνω από 250 πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συμμετείχαν ενεργά σε ένα πλούσιο πλέγμα δράσεων, όπου είχαν τη δυνατότητα να συνδιαλεχθούν με καταξιωμένους ομιλητές, να ακούσουν επιστημονικές αναλύσεις και να εμπλακούν σε ειδικά διαμορφωμένες δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης και διαδραστικές εφαρμογές σχετικά με τα ζητήματα της απολιγνιτοποίησης και της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας. Το Συνέδριο αποτελεί το επιστέγασμα ενός μεγάλου κύκλου διερευνητικών συζητήσεων του ΟΕΝΕΦ και των μελών του με όλους τους φορείς που συμμετέχουν στο Σχέδιο Δίκαιης και Αναπτυξιακής Μετάβασης και διεκδίκησε την εκπροσώπηση της νεολαίας σε αυτό, ώστε να αναδειχθούν οι προτεραιότητες και οι ανάγκες των νέων της Δυτικής Μακεδονίας.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, κ. Νίκος Παπαθανάσης. Ο Αν. Υπουργός, έκανε ειδική αναφορά για τη στενή συνεργασία του Υπουργείου με τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας καθιστώντας τον ΟΕΝΕΦ ως “βασικό πυλώνα της προσπάθειας της Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία”, έχοντας συνδράμει σημαντικά με πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ξεκινήσει και έχει δοθεί ξεχωριστή μέριμνα. Επεσήμανε τον σπουδαίο ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν οι Νέοι, η Κοινωνία των Πολιτών, η Περιφέρεια και οι Δήμοι ως “τροχοί ανάπτυξης και δυναμικής για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας”.
Στο Συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό οι Βουλευτές Φλώρινας, ο κ. Γιάννης Αντωνιάδης και η κ. Πέτη Πέρκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, κ. Σωτήρης Βόσδου, εκ μέρους του Δήμου Φλώρινας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μιχάλης Χάτζιος και τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Δίκαιης και Αναπτυξιακής Μετάβασης “Μετάβαση Α.Ε”, κ. Ιωάννης Μπούκης.
Τη σκυτάλη στο πρόγραμμα πήραν εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων που συμμετέχουν αποφασιστικά στην διαδικασία της Δίκαιης Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία σε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση στρογγυλής τράπεζας.
Τον πρώτο κύκλο των τοποθετήσεων της ενότητας “Δίκαιη Μετάβαση, Πολιτικές και Νεολαία” άνοιξε ο κ. Στάθης Σταθόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου, ο οποίος αναφέρθηκε σε έργα βάσης - σχέδια που έχει υλοποιήσει το Πράσινο Ταμείο μέχρι σήμερα, δίνοντας έμφαση στην πρόσκληση που έχει δημοσιευθεί για την ενίσχυση των ΜμΕ που είναι άμεση η εξάρτηση της βιωσιμότητάς τους από την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Στην ομιλία του, κάλεσε τους νέους στη διαμόρφωση “βιώσιμων και ρεαλιστικών προτάσεων ώστε αυτές να γίνονται πράξη”, παραθέτοντας ως παραδείγματα το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον Φιλώτα και το προς υλοποίηση Κέντρο Νεολαίας, Εκπαίδευσης & Καινοτομίας, δύο καινοτόμες πρωτοβουλίες του ΟΕΝΕΦ.
Ο κ. Ιωάννης Μπούκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Δίκαιης και Αναπτυξιακής Μετάβασης “Μετάβαση Α.Ε”, αφότου εξήγησε το ρόλο και το σκοπό της εταιρείας “Μετάβαση Α.Ε”, παρακίνησε τους νέους να τολμήσουν, καθώς υπάρχει το αντίστοιχο πλαίσιο, αφού η εταιρεία “Μετάβαση Α.Ε” εστιάζει σε έργα που θέτουν τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ακόμη, διατύπωσε την άποψη πως ο ΟΕΝΕΦ αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τοπικούς φορείς, καθότι δείχνει μεγάλο δυναμισμό και πολύ τολμηρές ιδέες.
Ο Βουλευτής της ΝΔ, κ. Γιάννης Αντωνιάδης, υπογράμμισε τη δύναμη που διαθέτουν οι νέοι για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη της περιοχής. Απτό παράδειγμα θα αποτελέσει, το Κέντρο Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας που έχει προταθεί από την επιστημονική ομάδα του ΟΕΝΕΦ και έχει εγκριθεί και ενταχθεί στο Σχέδιο Δίκαιης και Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Η κ. Πέτη Πέρκα, ως Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από την πλευρά της τόνισε ότι οι νέες και νέοι πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο σε ότι επηρεάζει άμεσα το μέλλον τους και να συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή και σχεδιασμό της πολιτικής, μαζί με τους φορείς χάραξης της πολιτικής. Στηλίτευσε την μέχρι τώρα αδυναμία της Πολιτείας να εμπλέξει στο ΣΔΑΜ τους φορείς της τοπικής κοινωνίας και επαίνεσε την προσπάθεια των νέων της Δυτικής Μακεδονίας για εμπλοκή τους στη Μετάβαση, πράγμα που το αποδεικνύει και ο δυναμισμός του Συνεδρίου.
Στη συνέχεια των τοποθετήσεων ο κ. Νάσσος Σοφός, Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενος στη διαδικασία υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν στις κατευθύνσεις της επόμενης επταετίας, τόνισε τη σημασία της έξυπνης εξειδίκευσης, πρωτίστως στον τομέα της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας, στην Κλιματική και Ενεργειακή Μετάβαση και τέλος στη Ψηφιακή Μετάβαση. Όλα αυτά απαιτείται να ενταχθούν και να υλοποιηθούν μέσα σε ένα δίκαιο πλαίσιο, ώστε να μην μείνει κανείς πίσω.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Μετάβασης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Στέργιος Κιάνας, έκανε λόγο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει διαδραματίσει και θα πρέπει να διαδραματίσει το Πανεπιστήμιο, το οποίο ενισχύεται από παντού αλλά αποτελεί επιτακτική ανάγκη η σύνδεση του με έναν καλύτερο τρόπο με την επιχειρηματικότητα. Συνέχισε, συμπεραίνοντας πως η συγκεκριμένη πρόταση, είναι ζωτικής σημασίας για τον τρόπο που θα εμπλακούν οι νέοι στο εγχείρημα.
Στη συζήτηση για το μεγάλο, δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα της Μετάβασης δεν θα μπορούσε να λείπει η ακαδημαϊκή κοινότητα της περιοχής. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης, αναφέρθηκε στον ρόλο του Πανεπιστημίου ως τοπικός επιταχυντής στην λεγόμενη τετραπλή έλικα, μαζί με τους επιχειρηματίες, τους δημόσιους φορείς και φυσικά την Κοινωνία των Πολιτών και δήλωσε χαρακτηριστικά πως “η Μετάβαση θα ήταν μια πολύ πιο δύσκολη υπόθεση αν δεν υπήρχε το Πανεπιστήμιο”. Ο ρόλος αυτός αφορά στην υλοποίηση και εγκαθίδρυση ενός οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας που λείπει από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και θα σημάνει ουσιαστική σύνδεση με την επιχειρηματικότητα, νέες θέσεις εργασίας καθώς και επίσης εμπλοκή στα προγράμματα επανακατάρτισης και γενικά ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής. Συνεχάρη ακόμη τον ΟΕΝΕΦ ως μια ασυνήθιστα δραστήρια ομάδα, που η ίδια η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει τη σημασία της παρουσίας του στο τοπικό γίγνεσθαι, καθώς έχει συμπεριληφθεί με δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Σχεδίου Δίκαιης και Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Τον κύκλο των τοποθετήσεων, ολοκλήρωσε με εισήγηση εστιασμένη στους νέους της Δυτικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, Δρ. Κώστας Φιλιππίδης. Αναφέρθηκε στον τριπλό στόχο που κλήθηκε να επιτύχει το Συνέδριο: Επετεύχθη ένας Δημοκρατικός ανοιχτός διάλογος με προτάσεις για τον τρόπο διακυβέρνησης και αποφάσεων από τους υπεύθυνους χάραξης των πολιτικών, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν από τους νέους για την ολοκλήρωση ρεαλιστικών και καινοτόμων σχεδίων που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της περιοχής. Χάριν του Forum επιτεύχθηκε η ενεργοποίηση των νέων που έχουν απομείνει στην περιοχή, αλλά και αυτών που σπουδάζουν ή δραστηριοποιούνται σε άλλη περιοχή και κατάγονται από την ΠΔΜ, οι οποίοι θέλουμε να είναι κοντά μας για να πετύχουμε τους αναπτυξιακούς στόχους. Τέλος, επεσήμανε πως μέσω της πολυδιάστατης δράσης του Ομίλου “κάνουμε πράξη την εξωστρέφεια”, ένας εξαιρετικής σημασίας στόχος που επιτυγχάνεται, καθώς οι νέοι της Περιφέρειας έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία με πολιτισμούς και νέους της Ευρώπης και του πλανήτη και να επιστρέφουν με πολλές εικόνες και καλά παραδείγματα, τα οποία μπορούν να εφαρμόσουν και στον τόπο τους.
Ο Αντιπρόεδρος του ΟΕΝΕΦ, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υπογράμμισε τον ρόλο που κατέχει ο ΟΕΝΕΦ από την ίδρυση του και αντικατοπτρίζεται στον ρόλο του ως διοργανωτή του Συνεδρίου και των προσυνεδριακών δράσεων που διήρκησαν για περισσότερο από 2 χρόνια. Το σημείο επιτυχίας του συνεδρίου αποτελεί το τρίπτυχο πολιτικής - έρευνας - πράξης (policy - research - practice), που σημαίνει πως “αυτοί που εφαρμόζουν Πολιτική να βασίζονται στην Έρευνα, αυτοί που εφαρμόζουν πραγματικά τις δραστηριότητες για τους νέους να βασίζονται επίσης στην Έρευνα και να συνεργάζονται με τις διαδικασίες και τους φορείς λήψης αποφάσεων για να υπάρχει συνέργεια, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα”.
Το αυξημένο ενδιαφέρον των νέων είχε ως αποτέλεσμα να διεξαχθεί ένας γόνιμος διάλογος με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της μετάβασης, ενώ ακολούθησε μια συνεδρία όπου απαντήθηκαν ερωτήσεις των συμμετεχόντων. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3, κ. Γεωργία Λοτσοπούλου.
Στη δεύτερη ενότητα της ημέρας παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα μιας μεγάλης επιστημονικής έρευνας με θέμα: “Δίκαιη Μετάβαση και Νεολαία, Προκλήσεις και Προοπτικές” από την επιστημονική ομάδα της δεξαμενής σκέψης περιβαλλοντικών ζητημάτων “The Green Tank”. Ο κ. Νίκος Μάντζαρης, συνιδρυτής και αναλυτής πολιτικής, η κα Ιωάννα Θεοδοσίου, συνεργάτιδα πολιτικής και ο κ. Όθων Καμινιάρης, ερευνητής πολιτικής του “The Green Tank”, ανέλυσαν τους λόγους που οδήγησαν την Ευρώπη και την Ελλάδα στην απολιγνιτοποίηση, πως αντιμετωπίζει η Ε.Ε και η Ελλάδα τη Δίκαιη Μετάβαση και για τον ρόλο των νέων στο μηχανισμό διακυβέρνησης της Μετάβασης. Οι ομιλητές παρουσίασαν συγκεκριμένα στοιχεία για τη Δυτική Μακεδονία, τις πολιτικές και τους διαθέσιμους πόρους που αφορούν στη νεολαία. Τη συζήτηση που ακολούθησε με τους νέους και τους επιστήμονες συντόνισε ο Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας.
Στην τρίτη ενότητα του Συνεδρίου “Δίκαιη Μετάβαση στην Ευρώπη”, δόθηκε η ευκαιρία στους νέους συμμετέχοντες να συνομιλήσουν με διακεκριμένους ομιλητές, ανταλλάσσοντας καλές πρακτικές, από άλλες περιοχές της Ευρώπης που επίσης βρίσκονται σε Μετάβαση. Ο διάλογος εστιάστηκε σε δράσεις που έχουν υλοποιήσει νέες και νέοι. Με τους συμμετέχοντες του Συνεδρίου, συνδέθηκαν μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης οι: Gina Halpin, Επικεφαλής Πληροφόρησης και Συμπερίληψης του οργανισμού “Youth Work Ireland” από την Ιρλανδία και ο Lorenzo Manca, Climate Justice Coordinator της οργάνωσης Generation Climate Europe, εκπροσωπώντας την Ιταλία. Το πάνελ των ομιλητών συμπλήρωσε δια ζώσης, ο 19χρονός ακτιβιστής και Πρόεδρος του Πολωνικού οργανισμού νεολαίας “The Young Locals Association”, Piotr Czerniejewski, ο οποίος κατέθεσε τη δική του εμπειρία σχετικά με την συμμετοχή των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη Μετάβαση.
Λίγο πριν το τέλος της πρώτης ημέρας, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους και να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της Μετάβασης μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και μεθόδους μη τυπικής μάθησης. Η ημέρα έκλεισε με συναυλία και balkan beats με προσκεκλημένη την παραδοσιακή μπάντα δρόμου, Banda Entopica.
Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με μια σειρά δραστηριοτήτων με έντονο αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα που βοήθησαν τους συμμετέχοντες/ουσες να μετουσιώσουν σε πράξη όσα ειπώθηκαν την πρώτη μέρα. Στη συνέχεια, η κ. Μαρία Καράλα, Project Officer του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, άνοιξε την Ενότητα “Ευκαιρίες για Νέες και Νέους”, παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Erasmus+ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, τους γενικούς στόχους του, τις προτεραιότητες και τη βασική διάρθρωσή τους.
Στο ίδιο πλαίσιο και αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν οι νέοι στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης, τοποθετήθηκε ο Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας. Στον διάλογο που ακολούθησε, συνεισέφεραν ωφελούμενοι προγραμμάτων κινητικότητας ή σχεδίων αλληλεγγύης με ζωηρές αφηγήσεις για τις δικές τους προσωπικές, έντονες εμπειρίες.
Τον κύκλο των ομιλητών, έκλεισε ο κ. Κωνσταντίνος Καραμάρκος, Σύμβουλος Στρατηγικής και Συνιδρυτής του “Just Transition Institute Greece”, ο οποίος εξήγησε σημαντικές έννοιες της Μετάβασης και κάλεσε τους νέους συμμετέχοντες να φανταστούν το μέλλον τους, σχεδιάζοντάς το σε μια κόλλα χαρτί. Οι συμμετέχοντες βρήκαν τόσο ενδιαφέρουσα τη διαδικασία, που θέλησαν να μοιραστούν τα σχέδια και τις επιδιώξεις τους για τα επόμενα 10 χρόνια σε όλους.
Στην απογευματινή συνεδρία, οι νέες και οι νέοι χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας προκειμένου να αναπτύξουν ιδέες για την ενεργοποίηση των Νέων κατά τη διαδικασία της Δίκαιης Μετάβασης, με τη μέθοδο διαλόγου του World Café. Οι ομάδες εργάστηκαν πάνω στην αναγνώριση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της απολιγνιτοποίησης, στην πρόταση μορφών ενεργής εμπλοκής τους στη Μετάβαση, στην αξιολόγηση της πληροφόρησης που λαμβάνουν, στη διερεύνηση των βασικότερων προτεραιοτήτων που πρέπει να θέσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την επόμενη μέρα και τέλος να καταγράψουν τους οικονομικούς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και τις προϋποθέσεις που είναι σημαντικοί για αυτούς ώστε να παραμείνουν στην περιοχή. Η μέθοδος του World Café επιλέχθηκε για να διασφαλίσουμε πως τα ζητήματα θα εξεταστούν εξίσου από όλους τους συμμετέχοντες και πως όλοι θα συνεισφέρουν στον καταιγισμό ιδεών, για να προαχθεί η συλλογική νοημοσύνη για την επίλυση ενός τόσο περίπλοκου ζητήματος και να εξασφαλίσουμε πως το θέμα διερευνάται από πολλές διαφορετικές προοπτικές και πως εισακούγονται οι απόψεις και οι λύσεις όλων. Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου έκλεισε με dj set στο Roof Garden “Taratsa” του Ξενοδοχείου Lingos, δίνοντας στους συμμετέχοντες μια ακόμη σημαντική ευκαιρία για δικτύωση.
Την Κυριακή, οι σύνεδροι συμμετείχαν σε μια αναζωογονητική εκδρομή στον παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου, όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του “Αρκτούρου” και να απολαύσουν την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης της περιοχής.
Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας μέσα από το 1ο Συνέδριο - Forum Νεολαίας Δυτικής Μακεδονίας “Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης - Μεταλιγνιτική Εποχή και Ανάπτυξη - Διάλογος, Καινοτομία και Δράσεις” λειτούργησε ως μια πλατφόρμα που παρέχει ένα ασφαλές πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου και συγκέντρωσε τους νέους/ες, τους θεσμικούς φορείς και τα ενδιαφερόμενα μέρη της Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας, για να συμμετέχουν στο δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα της Μετάβασης και οι νέοι/ες να έχουν ενεργό και θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο κατά τη διαδικασία αυτή. Αξίζει να σημειωθεί, πως τα αποτελέσματα του Συνεδρίου θα διαμοιραστούν σε όλη την τοπική κοινωνία και σε όλους τους φορείς λήψης αποφάσεων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το Συνέδριο υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Erasmus+ (Βασική Δράση 3 (KA3/ΒΔ3): Ενίσχυση σε θέματα μεταρρυθμίσεων πολιτικής) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), και στις δραστηριότητες του συμμετέχουν νέοι και νέες 16-35 ετών, που ζουν, εργάζονται, σπουδάζουν και γενικά δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Οι Νέοι Μπροστά!