Γεύσεις της Δυτικής Μακεδονίας στο Tipperary της Ιρλανδίας από τον ΟΕΝΕΦ!

Τελική εκδήλωση - Food Festival στο πλαίσιο της Στρατηγικής Συνεργασίας “HEALTH”, Βασική Δράση 2 του προγράμματος Erasmus+ μεταξύ του ΟΕΝΕΦ, του Youth Work Ireland Tipperary και του TwoPlusTwo. 

 

 

Το τελικό σκέλος της Στρατηγικής Συνεργασίας“HEALTH”, Βασική Δράση 2 του προγράμματος Erasmus+, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Tipperary της Ιρλανδίας, από τις 16 Νοεμβρίου έως και τις 21 Νοεμβρίου 2022.  Κατά τη διάρκεια της τελικής εκδήλωσης - Food Festival έγινε η διάχυση των αποτελεσμάτων της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων: Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας - Ελλάδα, Youth Work Ireland Tipperary - Ιρλανδία, TWOPLUSTWO - Ιταλία. 

 

Η συνεργασία επισφραγίστηκε με τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ διατροφής, γεύσεων και προβολής παραδοσιακών συνταγών/τοπικών προϊόντων. Οι εθελόντριες/εθελοντές του ΟΕΝΕΦ, σεφ και youth workers κατάφεραν να προσδιορίσουν εργαλεία μη τυπικής μάθησης που αφορούν στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, να έρθουν σε επαφή και να ορίσουν ένα κοινό στόχο για τη σωματική και τη ψυχική υγεία, την ευεξία και τη μεσογειακή διατροφή.

 

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχουσες/οντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο οικολογικό πάρκο Dunhill και να πάρουν μέρος σε ένα πλούσιο ενημερωτικό πρόγραμμα με επισκέψεις σε κοινωνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με ζητήματα διατροφής και ευζωίας.

 

Στη συνέχεια, οι youth workers του ΟΕΝΕΦ μαζί με τον Δήμαρχο Φλώρινας, Βασίλη Γιαννάκη, επισκέφθηκαν το Περιφερειακό Συμβούλιο της Επαρχίας του Tipperary, όπου διεξήχθη μια γόνιμη συζήτηση για την ανταλλαγή καλών πρακτικών σε θέματα υποστήριξης της νεολαίας, προκειμένου να συνεχιστεί η διαχρονική συνεργασία του ΟΕΝΕΦ με τον οργανισμό νεολαίας του Tipperary και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Δήμαρχος Φλώρινας και ο επικεφαλής της Επαρχίας του Tipperary, Michael Anglim, συζήτησαν σε ιδιαίτερο θερμό κλίμα για τα χαρακτηριστικά των περιοχών που εκπροσωπούν και συμφώνησαν σε περαιτέρω επικοινωνία για την ανάπτυξη συνεργασίας και σε άλλα επίπεδα. 

 

Την επόμενη μέρα, ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, Κώστας Φιλιππίδης, έδωσε κοινή συνέντευξη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του οργανισμού Youth Work Ireland Tipperary, Donal Kelly, στον περιφερειακό ραδιοφωνικό σταθμό του Tipperary, όπου ενημέρωσε το κοινό για την επίσκεψη του ΟΕΝΕΦ στην περιοχή και το Food Festival που διοργανώνεται στον τόπο τους. 

 

Οι έμπειροι chefs Αλέκος Παπαευαγγέλου και Νάνσυ Πελοπίδα, με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών του ΟΕΝΕΦ, μαγείρεψαν στην κοινωνική κουζίνα του Community Center του Tipp Town, δίνοντας τη δυνατότητα σε μέλη του τοπικού επιμελητηρίου, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης αλλά και νέους/ες και youthworkers της περιοχής να δοκιμάσουν την παραδοσιακή κουζίνα και προϊόντα της περιοχής της Φλώρινας. 

 

Η Στρατηγική Συνεργασία διήρκησε παραπάνω από δύο χρόνια και κατέστη δυνατή μετά από τη συμμετοχή δεκάδων νέων εθελοντών/τριών της περιοχής μας και τον συντονισμό του youth worker του Ομίλου, Λάζαρο Παπουτζή, αλλά και την ευγενική προσφορά των εξαιρετικών προϊόντων τοπικών επιχειρήσεων της ΠΕ Φλώρινας.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους:

In Vino Estate, Αφοί Τσίπα για τα εξαιρετικά κρασιά που συναρπάζουν, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στη γευστική εμπειρία του Food Festival στην Ιρλανδία

Ναουμίδης ΑΕ, με τη βιολογική πιπεριά Φλώρινας, το χαβιάρι πιπεριάς, το πιπερόμελο και την φιλετοπιπεριά που αναδεικνύουν την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και διακρίνουν την τοπική κουλτούρα 

- Αχιλλέας Σωκράτης ΙΚΕ, GREKA  - Τυροκομείο Αμυνταίου με την εξαιρετική Φλωρινέλα που άνοιξε τη γευστική πανδαισία του φεστιβάλ και ξεχώρισε για την εξαιρετική ποιότητα ενός πραγματικά μοναδικού τυριού σήμα, κατατεθέν της Φλώρινας, όπως και η φέτα που έντυσε τις σαλάτες και το κριθαρότο.

 

Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας

Οι Νέοι μπροστά!