Άρθρα και συνεντεύξεις σχετικά με το Συνέδριο - Forum για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Συνέντευξη του Προέδρου του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, κ. Φιλιππίδη, στο τηλεοπτικό κανάλι FLASHTV Κοζάνης

Την Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 15:45 μ.μ., ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας και Νόμιμος Εκπρόσωπος του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, παρέθεσε συνέντευξη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του FLASHTV Τηλεόραση Κοζάνης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Φιλιππίδης μίλησε για το καινοτόμο εγχείρημα και πρωτοβουλία του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας σε συνεργασία με το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με την ολοκλήρωση στρατηγικού σχεδίου, με τίτλο «Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης - Μεταλιγνιτική Εποχή και Ανάπτυξη -  Διάλογος, Καινοτομία και Δράσεις», για την ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ειδικά αυτή την περίοδο που συντελούνται εξελίξεις στον τομέα της μεταλιγνιτικής εποχής και σε συνάρτηση με τις κατευθυντήριες γραμμές και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πράσινη μετάβαση (EU GREEN DEAL-Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία) .

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΟΕΝΕΦ, αυτό που επιδιώκει ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας είναι η ανάπτυξη ενός "οριζόντιου" διαλόγου όπου θα συμμετέχουν νέοι και νέες από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στις λιγνιτικές περιοχές, αναφορικά με τις εξελίξεις για την μεταλιγνιτική εποχή, την πράσινη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, το μέλλον των νέων ανθρώπων, την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, την έρευνα, την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα.

Να αναφέρουμε πως ήδη "τρέχουν" οι αιτήσεις για την εγγραφή νέων στις τοπικές ομάδες εργασίας από κάθε περιοχή (Φλώρινα, Αμύνταιο, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά) με έμφαση στις λιγνιτικές περιοχές. Βασική επιδίωξη του Ομίλου, οι νέοι του τόπου μας να παρακινήσουν και άλλους νέους ανθρώπους να εμπλακούν και να δραστηριοποιηθούν, αλλά και να γίνουν οι κατάλληλες επαφές με φορείς Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με το Πανεπιστήμιο προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία, προτάσεις, απόψεις νέων ανθρώπων όπου και θα παρουσιαστούν και στο τελικό συνέδριο που θα λάβει χώρα τον Μάρτιο 2021. Ο κ. Φιλιππίδης κατέληξε αναφέροντας "ευελπιστούμε μέσα από το Συνέδριο - Forum να προκύψει ένα σύμφωνο, μια δέσμευση, έτσι ώστε οι απόψεις και ιδέες των νέων ανθρώπων να μπορέσουν να εφαρμοστούν και να αξιοποιηθούν αλλά και να αποτελέσουν μια δεσμευτική πράξη από τους φορείς τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών".

 


Συνέντευξη του κ. Στεργίου στην ΕΡΑ Φλώρινας

Ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, κ. Κωνσταντίνος Στεργίου, παρέθεσε συνέντευξη στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, κα  Θωμαή Αδάμου, σχετικά με τις εξελίξεις για τη μετάβαση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή και το Σχέδιο ΚΑ3 του Erasmus+ "Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης". Ειδικότερα αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του ΟΕΝΕΦ για τη συγκρότηση ειδικών ομάδων εργασίας από όλες τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας που θα απασχοληθούν με θέματα που αφορούν την μεταλιγνιτική εποχή και τη διαμόρφωση πολιτικών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και την υποστήριξη μεταρρυθμίσεων πολιτικής. Μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας με τις τοπικές αρχές, οι νέοι θα θίξουν υπάρχοντα προβλήματα, όπως η νεανική ανεργία αλλά και θα ασχοληθούν και με τις προκλήσεις που θα φέρει η μετάβαση αυτή στην μεταλιγνιτική εποχή.