Ο ΟΕΝΕΦ στο υπαίθριο φεστιβάλ νεολαίας "Experiencing Cooperation"

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) έλαβε μέρος στο υπαίθριο φεστιβάλ (outdoor festival) με τίτλο: “Experiencing Cooperation”, που διοργανώθηκε από τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό  “Cooperation for a Common Future” με την υποστήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Youth Alliance - Krusevo και του Δήμου Valandovo, το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021, στην πόλη του Valandovo της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Συγκεκριμένα, αυτή η δράση είναι μέρος της πρωτοβουλίας "Cooperation for a Common Future" για τη δημιουργία γραφείων συνεργασίας νεολαίας και από τις δύο χώρες, ώστε οι νέοι να μπορέσουν να ανταλλάξουν απόψεις, να κάνουν κοινές δραστηριότητες και να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο δεσμούς και φιλίες. Οι συμμετέχοντες/ουσες (16-29 ετών), από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε πολυποίκιλες και πολυθεματικές δράσεις όπως: κυνήγι θησαυρού μέσα στην πόλη, πεζοπορία, αναρρίχηση σε βουνό, ξενάγηση ροδιού, δενδροφύτευση, φεστιβάλ με τοπικό street food, μαθήματα χορού, μαθήματα γκράφιτι, παρακολούθηση ταινίας σε υπαίθριο θερινό κινηματογράφο και τέλος, βραδιά συνάντησης νεολαίας που έκλεισε με DJ.

 

Ειδικότερα, την εκδήλωση άνοιξαν με ομιλίες ο κ. Eric Meyer, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, ο κ. Pero Kostadinov, Δήμαρχος του Valandovo, ο κ. Metodija Stojcheski, Πρόεδρος του Youth Alliance - Krushevo, η κα Anelija Mitrova, συντονίστρια του προγράμματος και ο κ. Vladimir Lazov, συντονιστής του Info Point «Paper Clip», στο Valandovo. Τέλος, την ομιλία έκλεισε η κα Άννα Μπαμπίλη, συν-ιδρύτρια και γενική συντονίστρια του “See in action” και ο Ευάγγελος Δημητρίου, επιστημονικός συνεργάτης του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας. Όλοι στις ομιλίες τους τόνισαν το πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνουν χώρα τέτοιες διμερείς πρωτοβουλίες συνάντησης και δημιουργίας “γεφυρών” μεταξύ των δύο χωρών.

 

Μέσω του παρόντος festival, δόθηκε η ευκαιρία σε 6 Ενεργούς Νέους και Νέες της Φλώρινας, ηλικίας από 18 έως 25, αλλά και σε 2 νεαρά κορίτσια από την Ισπανία, που πραγματοποιούν Σχέδιο Εθελοντισμού στη Φλώρινα μέσω της Ε.ΚΑΤ.Ο, να δημιουργήσουν και να δουλέψουν πάνω σε νέες θεματικές, σχετικά με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. 

 

Οι νέοι συμμετέχοντες/ουσες που εκπροσώπησαν τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, μας μιλούν για τις εμπειρίες και γνώσεις που αποκόμισαν, λαμβάνοντας μέρος στο outdoor festival. Παρακάτω παρατίθενται οι δηλώσεις των συμμετεχόντων/ουσών του ΟΕΝΕΦ με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό.

 

Μαρία Τορμπάκη

Το “Experiencing Cooperation” project που συμμετείχαμε στο Valandovo είναι ένα καλοστημένο project που είχε σκοπό να φέρει κοντά τις 2 χώρες, Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, με πολύ ωραίες δράσεις, φιλικές προς το περιβάλλον. Κάναμε πολλές γνωριμίες με άτομα από τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα. Ο στόχος μας επιτεύχθηκε: Ένας φίλος, ένας συνεργάτης, σε κάθε σημείο της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Ιωάννα Χατζή

Η εμπειρία μου από το ταξίδι στο Βαλάντοβο ήταν συναρπαστική! Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες δράσεις και ειδικά όταν ενσωματώνονται σε αυτές νέοι άνθρωποι από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα. Η κοινή δράση, η ομαδικότητα, η συνεργασία σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα και τη διασκέδαση αναπτύσσουν ακόμη περισσότερο ισχυρούς δεσμούς και φιλίες μεταξύ των χωρών. Ευχαριστώ θερμά τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας και όλους τους διοργανωτές γι' αυτήν την εμπειρία!

 

Θεοδώρα Θεοδωροπούλου

Το ταξίδι μας στο Βαλάντοβο ήταν μια πολύ ωραία πρωτοβουλία. Η διοργάνωση ήταν άψογη, όλοι οι εθελοντές που παρευρέθηκαν ήταν πολύ ευγενικοί και οργανωμένοι. Περισσότερη εντύπωση μου έκανε το ότι είδαμε μια διαφορετική χώρα και κουλτούρα και γνωρίσαμε νέους ανθρώπους με φρέσκες ιδέες και αντιλήψεις. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι μέσα  από μία δραστηριότητα μάθαμε για το πως φτιάχνεται ο χυμός ροδιού, ο οποίος είναι σήμα κατατεθέν της πόλης, και επίσης το ότι παρασκευαζόταν μέσα στο αντίστοιχο τεχνικό λύκειο της περιοχής.

 

Άκης Δημητρίου

Η ευκαιρία που μας δόθηκε να ταξιδέψουμε μέχρι το Βαλάντοβο της Βόρειας Μακεδονίας ήταν μοναδική! Το πρόγραμμα ήταν εμπλουτισμένο με διαφορετικές δράσεις που συμπεριλάμβανε όλες τις ιδιομορφίες των συμμετεχόντων, λαμβάνοντας υπόψη τα ενδιαφέροντά τους, χωρίς να αφήνει κανέναν απ’ έξω. Γνώρισα πολλά νέα άτομα διαφορετικής ηλικίας, γεύτηκα τοπικά εδέσματα και συνέβαλλα με τον τρόπο μου σε δενδροφυτεύσεις και συλλογή απορριμμάτων από δημόσιους χώρους και εξελίχθηκα προσωπικά, καθώς είχα την κατάλληλη ευκαιρία να συνομιλήσω και να ανταλλάξω πληροφορίες/εμπειρίες με άτομα από διαφορετικό πολιτισμικό προφίλ. Ευχαριστώ τον ΟΕΝΕΦ και όλους τους διοργανωτές για αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα πολιτισμική συνάντηση.

 

Ηλιάνα Παλιάρη

H διαμονή μου στο Βαλάντοβο αποτέλεσε σπουδαία εμπειρία για εμένα. Η φιλοξενία των φίλων μας ήταν η καλύτερη δυνατή. Μου δόθηκε η ευκαιρία να δω ένα όμορφο μέρος και να καταλάβω τον πολιτισμό και τις συνήθειες των ανθρώπων που κατοικούν εκεί. Αγαπημένη δραστηριότητα για εμένα αποτέλεσε η πεζοπορία 6 χιλιομέτρων που πραγματοποιήσαμε προς το κοντινό Μοναστήρι της περιοχής. Η συνάντηση μας είχε χαρακτήρα ένταξης, καθώς η διοργάνωση ετοίμασε ένα υπαίθριο πάρτυ κατά την διάρκεια του οποίου όλοι μπόρεσαν να εκφράσουν τον εαυτό τους χωρίς στίγμα και περιορισμούς. Τέλος είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τα τοπικά προϊόντα (άιβαρ) αλλά και να εξασκήσω την γνώση μου στα Σέρβικα μέσα από συζητήσεις με τους κάτοικους της περιοχής.

 

Αλέξανδρος Ραχωβίτσας

Η εμπειρία μου στο Βαλάντοβο ήταν μοναδική. Γνώρισα πολλά ενδιαφέροντα άτομα, που είχαν πολύ θετική ενέργεια την οποία μου πέρασαν και σε εμένα. Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις για συμφιλίωση λαών/χωρών, είτε μέσω ανταλλαγής απόψεων και κουλτούρας, είτε μέσω της διασκέδασης.

 

Malena Bocchia

Once we got to the event we were guided through different spots in Valandovo which made the experience more enjoyable as we also got to see a bit of the town. The activities were diverse and really entertaining. In my case I participated in tree planting and in the dance session, and while doing them I met young people like myself with whom I connected with and still talk with now. Overall, it was a very pleasing event that for me really highlighted the importance of experiencing multiculturality.

 

Ana Duarte

Last weekend I was lucky to participate in the Outdoor Festival organized by Cooperation for a Common Future and Youth Alliance in North Macedonia with the collaboration of the USA and German embassy in Skopje. This was part of a broader bilateral project with Active Youths in Greece, an organization that I'm volunteering with until March. The entire experience was perfect, everything was pretty well settled down with a lovely variety of activities that really enhance you to get to know the wonders of Valandovo such as the pomegranate tour. We also had time for networking and learning from each other's perspectives. As a Spanish I've never heard much about North Macedonia nor ever been there before, and I could say without a doubt that thanks to Youth Alliance and Active Youths, I know now at least how welcoming Macedonians are!