Εργαστήριο Συνδημιουργίας Πολιτικής - Ενισχύοντας την Κοινωνική Καινοτομία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το εργαστήριο Συνδημιουργίας Πολιτικής  στο πλαίσιο του προγράμματος “Path - Rural Innovation Accelerator Δυτικής Μακεδονίας” που διοργάνωσε το Impact Hub Athens και οι Ενεργοί Νέοι Δυτικής Μακεδονίας και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα Κοίλα Κοζάνης.

 

Σε μια κοινή προσπάθεια με το Impact Hub Athens κι άλλους 8 φορείς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, συν-σχεδιάζουμε  στρατηγική για την εξέλιξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ώστε να γίνει πιο βιώσιμη και δυνατή. Ακολουθώντας τις νέες τάσεις καινοτομίας και ανθεκτικότητας, αναπτύξαμε μαζί ένα πρόγραμμα πράσινης & βιώσιμης επιχειρηματικότητας για εγχειρήματα στον τομέα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και φέρνουμε κοντά τοπικούς φορείς έρευνας & επιχειρηματικότητας.

 

Κατά την έναρξη των εργασιών του εργαστηρίου, ο Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Δυτικής Μακεδονίας απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες/ουσες για τον ρόλο και σκοπό του Ομίλου αλλά και τις πρωτοβουλίες του φορέα στο πλαίσιο ενίσχυσης της κοινωνικής καινοτομίας και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Στη συνέχεια ο Επιστημονικός Συνεργάτης του ΟΕΝΕΦ, Ευάγγελος Νομικός, παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του έργου προθερμοκοίτησης έως σήμερα, τις ενέργειες ενίσχυσης της επιχειρηματικής συναντίληψης καθώς και εξερεύνησης και παρουσίασε τα επόμενα βήματα, όπως το Hackathon που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος. 

 

Οι συνεργάτες του Impact Hub Athens παρουσίασαν τη 10ετή δράση του οργανισμού  γύρω από την πράσινη και κοινωνική επιχειρηματικότητα, αλλά και την εξέλιξη του προγράμματος “Ενισχύοντας την Κοινωνική Καινοτομία στην Ελληνική Περιφέρεια, που υλοποιούν με την υποστήριξη του ιδρύματος της  google.org.

 

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε 6 Περιφέρειες με 8 τοπικούς φορείς. Έχει δύο στόχους: 1- την επιχειρηματική ενδυνάμωση για εγχειρήματα στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και 2- την ενίσχυση και ενεργοποίηση των τοπικών οικοσυστημάτων καινοτομίας προς την ίδια κατεύθυνση.

 

Συνολικά έχουν συμμετάσχει 138 επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα είχε ως επιμέρους στόχο και την ενεργοποίηση υπο-εκπροσωπούμενων ομάδων στο χώρο της επιχειρηματικότητας- έτσι,  41% των συμμετεχόντων είναι γυναίκες και 68%  προέρχεται από χαμηλότερα εισοδήματα (όπως ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ). Οι επιχειρήσεις αυτές, θα έχουν δημιουργήσει 744 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2024 αποδεικνύοντας και τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν τέτοιες δράσεις στην Περιφέρεια, αλλά και τη δυναμική του τομέα της πράσινης επιχειρηματικότητας.

 

Tο κεντρικό ερώτημα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του διαδραστικού εργαστηρίου αφορούσε στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες ανάπτυξης της βιώσιμης επιχειρηματικότητας, καθώς και στις προτάσεις για την άρση των εμποδίων και την επιτάχυνση των ευκαιριών που θα αναδειχθούν. Στο διαδραστικό εργαστήριο τέθηκε στο επίκεντρο το πώς η επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία μπορεί να εξελιχθεί δεδομένης της απολιγνιτοποίησης και της διαδικασίας υλοποίησης της Δίκαιης Μετάβασης.  Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, στα υπάρχοντα εργαλεία και δίκτυα υποστήριξης της βιώσιμης επιχειρηματικότητας και οι δεξιότητες που πρέπει να πλαισιώσουν την επιχειρηματικότητα με σκοπό να γίνουν βιώσιμες και ανθεκτικές, αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες του εργαστηρίου.

 

Θεσμοί, φορείς και επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να προβληματιστούν, να θέσουν ερωτήματα αλλά και να καταθέσουν τις απόψεις και ιδέες τους με σκοπό την εξερεύνηση της στρατηγικής για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Στο εργαστήριο συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η ANKO Δυτικής Μακεδονίας A.E., η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας / Region of Western Macedonia, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Εορδαίας, το Ινστιτούτο για τη Δίκαιη Μετάβαση,  το Cluster of Bioeconomy & Environment of Western Macedonia - CLUBE, η Νέα Γενιά - Νέα Γεωργία, στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία», το ΕΚΕΤΑ ΙΔΕΠ, ο Όμιλος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεμάτων, το Επιμελητήριο Κοζάνης, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και επιχειρήσεις και φορείς χρηματοδότησης. 

 

Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία την Μονάδα Επιχειρηματικότητας του ΠΔΜ καθώς και όλους τους/τις συμμετέχοντες/ουσες, αλλά και το Impact Hub για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος και του συγκεκριμένου εργαστηρίου. 

 

Ήταν μια συλλογική προσπάθεια με στόχο την εξερεύνηση της στρατηγικής για την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία, με σκοπό να γίνει πιο βιώσιμη και ανθεκτική.

 

#impacthubathens #ruralinnovation #ruralincubators #sustainableentrepreneurship #oenef #activeyouths #Path

 

Μείνετε συντονισμένες/οι!

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις, προσκλήσεις και νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή: https://shorturl.at/lyOR3