Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Βαρικού και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου στο Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα

Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Βαρικού και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ΟΕΝΕΦ στον Φιλώτα

 

Η διαχειριστική ομάδα του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκε την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον Φιλώτα, τους μαθητές και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Βαρικού, καθώς και τους μαθητές των τάξεων Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’, με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου.

 

Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κέντρο, αλλά και να πληροφορηθούν από την συνεργάτη του Κέντρου, Ελένη Κωνσταντίνου, σχετικά με το τί και ποιες είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τι αφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τί είναι η κλιματική αλλαγή και ποια τα επακόλουθα της στο περιβάλλον. Επίσης, συζητήθηκαν τα μέσα με τα οποία μπορεί να ακολουθηθεί ένας τρόπος ζωής και σκέψης πιο φιλικός προς το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας οικολογικά υλικά, τα οποία έχουν χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα.

 

Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο που αφορούσαν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στον αντίκτυπο που αυτή έχει, αλλά και στους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας για τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Τέλος, έγινε καταιγισμός ιδεών σχετικά με τους τρόπους που μπορεί ο άνθρωπος να αποτρέψει την κλιματική κρίση, καθώς και μια εποικοδομητική συζήτηση από την ολομέλεια των μαθητών/τριών σχετικά με τους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Μετά την παρουσίαση/εισαγωγή, ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου από τον συνεργάτη του Κέντρου, Άκη Δημητρίου, όπου οι μαθητές/τριες ανακάλυψαν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.

 

Παράλληλα, οι μικροί/ες μαθητές/τριες των δύο δημοτικών σχολείων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την κλιματική αλλαγή, μέσω ενός ευχάριστου επιδαπέδιου παιχνιδιού γνώσεων (φιδάκι), τον συντονισμό του οποίου, ανέλαβε η συνεργάτης του Κέντρου, Ελένη Κωνσταντίνου. Μέσα από αυτό το διαδραστικό παιχνίδι οι μαθητές/τριες, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν απλούς τρόπους αλλά ιδιαιτέρως σημαντικούς, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον πλανήτη και να τον προστατέψουμε.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον διευθυντή κ. Πασχαλίδη, και τους εκπαιδευτικούς, κ.  Ηλία Μίγγο και την κ. Λεμονιά Καλλιγά του Δημοτικού Σχολείου Βαρικού, καθώς και τη διευθύντρια κ. Μαρία Θεοχάρη και εκπαιδευτικούς, κ. Δημήτρη Λιασόπουλο, κ. Βενετία Ευθυμίου, κ.  Ζήνα Κοϊμσίδου και κ. Ελευθερία Ρόμπη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου, για την άψογη συνεργασία, καθώς και όλους τους μαθητές/τριες για τη συμμετοχή, ενδιαφέρον και ζήλο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.

 

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, αποτελεί αρωγό για ενημέρωση και ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

Το πρόγραμμα «Δημιουργία Εκπαιδευτικών Δράσεων Πράσινης Ανάπτυξης και Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» έχει ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, με στόχο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 

Οι Νέοι Μπροστά!

 

#weareyouthwork #οιΝέοιΜπροστά  #activeyouths 

 

Δείτε εδώ τη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/oenef

 

Ακολουθήστε μας στο Instagram: https://www.instagram.com/activeyouths/

 

 

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Βαρικού στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επίσκεψη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα.