Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών/τριών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου και του 1ου ΕΠΑΛ Αμυνταίου στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα

Η διαχειριστική ομάδα του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον Φιλώτα, τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης καθώς και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου και τους μαθητές της Γ’ τάξης καθώς και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, του 1ου ΕΠΑΛ Αμυνταίου. Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κέντρο αλλά και να πληροφορηθούν από τον εθελοντή youth worker του ΟΕΝΕΦ Λάζαρο Παπουτζή σχετικά με το τί είναι οι ανανεώσιμες πηγές, τι είναι η κλιματική αλλαγή και ποια τα επακόλουθα της στο περιβάλλον. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τον αντίκτυπό της καθώς και τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας για τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Τέλος, εφαρμόστηκε ένα brainstorming- καταιγισμός ιδεών σχετικά με τους τρόπους που μπορεί ο άνθρωπος να αποτρέψει την κρίση αυτή.

 

Μετά την παρουσίαση/εισαγωγή, ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου, όπου οι μαθητές/τριες, μέσα από διάδραση, ανακάλυψαν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.

 

Παράλληλα, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, μέσω ενός επιδαπέδιου παιχνιδιού γνώσεων. Τον συντονισμό του επιδαπέδιου παιχνιδιού, ανέλαβε η συνεργάτης του Κέντρου, Παρασκευή Σιστάνη. Μέσα από τις ερωτοαπαντήσεις και το παιχνίδι, τα παιδιά κατάφεραν, σε σημαντικό βαθμό, να κατανοήσουν πως οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη επηρεάζουν την ζωή μας και τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι/ίδιες καθημερινά για να βοηθήσουν στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης μέχρι το 2030.

 

Ευχαριστούμε θερμά τους συνοδούς/εκπαιδευτικούς και συγκεκριμένα την κ. Χριστοδούλου Κωνσταντίνα και κ. Λαζανά Σοφία του 1ου Δημοτικού Αμυνταίου καθώς και την κ. Γίτση Δέσποινα, κ. Αμοιρίδου Βασιλική και κ. Ευσταθιάδου Κωνσταντίνα του 1ου ΕΠΑΛ Αμυνταίου καθώς και όλους τους μαθητές και για τη συμμετοχή, ενδιαφέρον και ζήλο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.

 

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το  Πράσινο Ταμείο και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, έχει στόχο την ενημέρωση και την ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

Το πρόγραμμα «Δημιουργία Εκπαιδευτικών Δράσεων Πράσινης Ανάπτυξης και Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» έχει ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, με στόχο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 

 

Οι Νέοι Μπροστά!

 

Δείτε παρακάτω το φωτογραφικό υλικό από τις συναντήσεις.Φωτογραφικό υλικό των μαθητών/τριων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου.


Φωτογραφικό υλικό των μαθητών/τριων του  1ου ΕΠΑΛ Αμυνταίου.