Εκπαιδευτική επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Άνω Καλλινίκης και του Γυμνασίου Κλεινών στο Κέντρο ΑΠΕ Φιλώτα

 

Η διαχειριστική ομάδα του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκε την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον Φιλώτα, τους μαθητές της Α’, Β’, Γ’ τάξης καθώς και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Κλεινών και στη συνέχεια, τους μαθητές της Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄ τάξης, καθώς και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, του Δημοτικού Σχολείου Άνω Καλλινίκης.

 

Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κέντρο αλλά και να πληροφορηθούν από την συνεργάτη του Κέντρου, Ελένη Κωνσταντίνου, σχετικά με το τί είναι οι ανανεώσιμες πηγές, τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τι είναι η κλιματική αλλαγή και ποια τα επακόλουθα της στο περιβάλλον. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τον αντίκτυπό της καθώς και τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας για τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Τέλος, έγινε καταιγισμός ιδεών σχετικά με τους τρόπους που μπορεί ο άνθρωπος να αποτρέψει την κλιματική κρίση, καθώς και μια εποικοδομητική συζήτηση από την ολομέλεια των μαθητών/τριών σχετικά με τους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Μετά την παρουσίαση/εισαγωγή, ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου από τον συνεργάτη του Κέντρου, Άκη Δημητρίου, όπου οι μαθητές/τριες ανακάλυψαν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.

 

Παράλληλα, οι μικροί/ες μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την κλιματική αλλαγή, μέσω ενός ευχάριστου επιδαπέδιου παιχνιδιού γνώσεων (φιδάκι). Μέσα από αυτό το παιχνίδι οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους πιο κοινούς και απλούς τρόπους προκειμένου να προστατέψουμε το περιβάλλον μας και να μάθουν περισσότερα για την κλιματική αλλαγή. Τον συντονισμό του επιδαπέδιου παιχνιδιού ανέλαβε η συνεργάτης του Κέντρου, Ελένη Κωνσταντίνου.

 

Η συνάντηση με τους μαθητές του Γυμνασίου Κλεινών είχε εξίσου αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα, μέσω εφαρμογής διαδικτυακού παιχνιδιού γνώσεων Kahoot, το οποίο ενθουσίασε τα παιδιά, με ερωτήματα εμπέδωσης που αφορούσαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,  τις πολιτικές και προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Τον συντονισμό του παιχνιδιού ανέλαβε ο συνεργάτης του Κέντρου, Στέργιος Αδάμ.

 

Ευχαριστούμε θερμά τους συνοδούς/εκπαιδευτικούς και συγκεκριμένα την κ. Σιάπα Χριστίνα, την κ. Παραστατίδου Μαγδαληνή και τον κ. Πολατίδη Ηρακλή του Γυμνασίου Κλεινών, τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Άνω Καλλινίκης, κ. Καπουλίτσα Αθανάσιο, καθώς και όλους τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και μαθητές και για τη συμμετοχή, ενδιαφέρον και ζήλο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.

 

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το  Πράσινο Ταμείο και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, έχει στόχο την ενημέρωση και την ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

Το πρόγραμμα «Δημιουργία Εκπαιδευτικών Δράσεων Πράσινης Ανάπτυξης και Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» έχει ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, με στόχο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 

 

Οι Νέοι Μπροστά!

#weareyouthwork #οιΝέοιΜπροστά  #activeyouths 

 

Δείτε εδώ τη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/oenef

 

Ακολουθήστε μας στο Instagram: https://www.instagram.com/activeyouths/

 

Διεύθυνση: 7ης Νοεμβρίου 9 | Φλώρινα, 53100 

 

Email: info@oenef.eu

 

Τηλ: +30 2385 10 14 46

 

Δείτε παρακάτω το φωτογραφικό υλικό!

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το Δημοτικό Σχολείο Άνω Καλλινίκης:

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το Γυμνάσιο Κλεινών: