Ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος του Προγράμματος Ανταλλαγής Νέων με τίτλο: “Active for youth mental health” - Ελλάδα, Ιρλανδία

O Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον φορέα νεολαίας “Ringsend and Irishtown Youth Service” από το Δουβλίνο, ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων στο πλαίσιο του Erasmus+, με τίτλο: “Active for youth mental health” στην πόλη της Φλώρινας, από τις 6 έως τις 12 Ιουλίου 2023.

 

Το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων (youth exchange) δημιουργήθηκε για να φέρει κοντά νέους και νέες από Ελλάδα και Ιρλανδία, προκειμένου να μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά και ειλικρινά τόσο για τη σωματική όσο και για τη ψυχική τους υγεία. Οι 22 Ιρλανδοί και 25 Έλληνες, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με διαφορετικές απόψεις και διαφορετικά υπόβαθρα γύρω από την υγεία και την ευημερία, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια σειρά φυσικών και εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα διήρκησε 7 ημέρες και περιλάμβανε συνεχή διάδραση των συμμετεχόντων/ουσών στοχεύοντας στην επινόηση μια εργαλειοθήκης, η οποία έχει μια ποικιλία απλών πόρων και μεθόδων μη-τυπικής μάθησης για την υποστήριξη της υγείας και της ευημερίας τους. 

 

Η συνεργασία με τον φορέα νεολαίας “Ringsend and Irishtown Youth Service” αποτελεί μια διαχρονικά σταθερή συνεργασία του ΟΕΝΕΦ και θα συνεχιστεί παρέχοντας ακόμη περισσότερες ευκαιρίες κινητικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης σε νέους και νέες της Φλώρινας και του Δουβλίνου.

 

Οι νέοι και νέες που εκπροσώπησαν τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, μας μιλούν για τις εμπειρίες και γνώσεις που αποκόμισαν, συμμετέχοντας στο εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

 

Ζήνων, 17 ετών

 

"Κατά την διάρκεια του πρώτου σκέλους του προγράμματος πέρασα καταπληκτικά, επειδή γνώρισα νέα άτομα που είχαν όρεξη να μάθουν και να γνωρίσουν τον τόπο που βρισκόντουσαν. Επιπλέον αποκόμισα νέες εμπειρίες που θα με βοηθήσουν στην καθημερινότητα μου. Τέλος αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν ότι τα παιδιά από την Ιρλανδία, ήταν πολύ ευγενικά και χαρούμενα κατά την διάρκεια όλης της εβδομάδας που διανύσαμε.”

 

Αρχοντούλα, 15 ετών

 

“Η όλη εμπειρία του youth exchange που συμμετείχα, ήταν μοναδική. Πρώτα από όλα, είμαστε τόσο τυχεροί που σε μια μικρή πόλη έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο συμβάν, καθώς αποκομίζεις πολλά εφόδια για το μέλλον. Γνωρίζοντας άτομα από το εξωτερικό, στη συγκεκριμένη περίπτωση από την Ιρλανδία κατάλαβα πόσο διαφορετικά σκεφτόμαστε και εκφραζόμαστε σαν άνθρωποι, διότι τελικά η χώρα που μεγαλώνεις κατέχει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητας σου. Ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία, που θα μου μείνει αξέχαστη."

 

Αλεξάνδρα, 22 ετών

 

“Πρώτη φορά είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω ως leader, σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων. Μέσα από αυτή πρωτόγνωρη εμπειρία, είχα τη δυνατότητα να συναναστραφώ με καινούργια άτομα και να μοιραστούμε διαφορετικές ιδέες και σκέψεις. Αισθάνομαι ευγνώμων, καθώς κατά τη διάρκεια του προγράμματος, βίωσα όλα αυτά τα συναισθήματα και διευρύνθηκαν οι ορίζοντες μου, ακούγοντας όλους αυτούς τους ανθρώπους να μοιράζονται τις συνήθειες τους και το πως βλέπουν και αφουγκράζονται τα γεγονότα, στη πόλη που μεγάλωσα, στη Φλώρινα. Ανυπομονώ να ξανά λάβω μέρος σε πρόγραμμα ανταλλαγής νέων και να γνωρίσω άτομα από διαφορετικούς τόπους με διαφορετικές κουλτούρες και δεξιότητες."

 

#weareyouthwork #ΟιΝέοιΜπροστά #activeyouths #oenef #ActiveForYouthMentalHealth #Ireland #YouthExchange #ErasmusPlus

 

 

Μείνετε συντονισμένοι/ες!

 

 

 

Active youths: https://shorturl.at/chjpY

 

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56

 

Οι Νέοι Μπροστά!