Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας επισκέφθηκε το 3ο ΓΕΛ Φλώρινας στο πλαίσιο του σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, τα στελέχη της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, επισκέφθηκαν το 3ο ΓΕΛ Φλώρινας με στόχο την ενημέρωση μαθητών/τριών στο πλαίσιο του σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24)”. Το σχέδιο αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα ενημερωμένο Ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα, προκειμένου να αυξηθεί η δημοκρατική συμμετοχή στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, μια από τις πιο ευρωσκεπτικιστικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Βασικός στόχος του σχεδίου μέσα από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις είναι να προσεγγίσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους (17-22 χρονών) να αντιληφθούν την ιδιαίτερη αξία που φέρει η συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές του 2024 αλλά και να κατανοήσουν εις βάθος τον ρόλο και τις δημοκρατικές αξίες που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Στην αρχή της εκπαιδευτικής επίσκεψης ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ενημέρωσε τους/ις μαθητές/τριες για τις προτεραιότητες και τη σημαντικότητα του σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24)”. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, προγράμματα (European Green Deal, Erasmus+, ESC) και χρηματοδοτικούς μηχανισμούς (ΕΣΠΑ, ΕΤΠΑ, Next Generation EU) που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στις περιφέρειες της, με σκοπό την ανάπτυξή τους, την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας.

 

Στη συνέχεια η Παρασκευή Σιστάνη, στέλεχος της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, προχώρησε σε μία παρουσίαση σχετικά με την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξελικτική της πορεία. Επικεντρώθηκε στα θεσμικά όργανα που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ρόλο και τα καθήκοντα που καθένα διατελεί. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αναφέρθηκε στα οφέλη που απολαμβάνει ένας Ευρωπαίος πολίτης, τονίζοντας τη δημοκρατία και την ειρήνη που διασφαλίζει στα κράτη μέλη της από την αρχή της ίδρυσης της. Δόθηκαν σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά τη διαδικασία των Ευρωεκλογών και τη σημαντικότητα της συμμετοχής των νέων στις Ευρωεκλογές. Η συμμετοχή των νέων αποτελεί προϋπόθεση, με σκοπό να ακουστεί η φωνή της νέας γενιάς και να επιλέξει άτομα που επιθυμεί να την αντιπροσωπεύουν. Παράλληλα, οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να εγγραφούν στην διαδικτυακή πλατφόρμα “mazi.eu”, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο να διατηρηθεί ένας συνεχής διάλογος μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Ευρωπαίων πολιτών της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας. Σε όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες διαμοιράστηκε ενημερωτικό "flyer" για τις Ευρωεκλογές του 2024.

 

Μετά την παρουσίαση, ακολούθησε διαδραστικό διαδικτυακό παιχνίδι Kahoot, όπου οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ευρωπαϊκές εκλογές. Τον συντονισμό του παιχνιδιού, ανέλαβε το στέλεχος της ομάδας έργου του ΟΕΝΕΦ, Αλεξάνδρα Καραγκιοζίδου και στο τέλος οι νικητές/τριες επιβραβεύτηκαν με αναμνηστικά δώρα και έντυπο υλικό από τον ΟΕΝΕΦ.

 

Ολοκληρώνοντας την εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το παιχνίδι με τίτλο “Δημοκρατική Γωνιά” δίνοντας τη δυνατότητα στους/ις μαθητές/τριες να εκφράσουν τις απόψεις τους πάνω σε προτάσεις που τέθηκαν, ανάλογα με τον αν συμφωνούν ή διαφωνούν. Τον συντονισμό του παιχνιδιού, ανέλαβε ο Βασίλης Δουδούμης, στέλεχος της ομάδας έργου του ΟΕΝΕΦ.

 

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές και μαθήτριες για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική επίσκεψη. Επιπροσθέτως, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς και τον διευθυντή του 3ου ΓΕΛ Φλώρινας κ. Νικόλαο Γεράση.

 

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τομέα της επικοινωνίας.

 

Μείνετε συντονισμένες/οι!

 

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY 

 

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56 

 

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις, προσκλήσεις και νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή:

https://shorturl.at/lyOR3 

Οι Νέοι Μπροστά!

 

#activeyouths #OENEF #EDWesternMacedonia #YEEEs24 #EuropeanElections #EU

 

Δείτε παρακάτω φωτογραφικό υλικό από την εκπαιδευτική επίσκεψη.