Οι Ενεργοί Νέοι Δυτικής Μακεδονίας επισκέφθηκαν το ΓΕΛ Φιλώτα στο πλαίσιο του σχεδίου "Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές"

Τα στελέχη της ομάδα έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, επισκέφθηκαν την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, το ΓΕΛ Φιλώτα με στόχο την ενημέρωση μαθητών/τριών στο πλαίσιο του σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24)”.

 

Το σχέδιο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα ενημερωμένο Ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα, προκειμένου να αυξηθεί η δημοκρατική συμμετοχή στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, μια από τις πιο ευρωσκεπτικιστικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του σχεδίου μέσα από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις είναι να προσεγγίσει και να ευαισθητοποιήσει τους νέους (17-22 χρονών) να αντιληφθούν την ιδιαίτερη αξία που φέρει η συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές του 2024 αλλά και να κατανοήσουν εις βάθος τον ρόλο και τις δημοκρατικές αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Στην αρχή των εκπαιδευτικής συνάντησης στο ΓΕΛ Φιλώτα, ο επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ενημέρωσε τους/ις μαθητές/τριες για τις προτεραιότητες και τη σημαντικότητα του σχεδίου “Ενδυναμώνοντας τη Νέα Γενιά: Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές” (YEEEs24)”.

 

Στη συνέχεια τα στελέχη της ομάδας έργου προχώρησαν σε μία παρουσίαση σχετικά με την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξελικτική της πορεία. Επικεντρώθηκαν στα θεσμικά όργανα που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ρόλο και τα καθήκοντα που καθένα διατελεί. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αναφέρθηκαν στα οφέλη που απολαμβάνει ένας Ευρωπαίος πολίτης, τονίζοντας τη δημοκρατία και την ειρήνη που διασφαλίζει στα κράτη μέλη της από την αρχή της ίδρυσης της. Παράλληλα, δόθηκαν σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά την διαδικασία των Ευρωεκλογών αλλά και την σημαντικότητα της συμμετοχής των νέων στις Ευρωεκλογές. Παράλληλα, οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να εγγραφούν στην διαδικτυακή πλατφόρμα “mazi.eu”, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο να διατηρηθεί ένας συνεχής διάλογος μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Ευρωπαίων πολιτών της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας. Σε όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες διαμοιράστηκε ενημερωτικό "flyer" για τις Ευρωεκλογές του 2024.

 

Μόλις ολοκληρώθηκε η παρουσίαση, ακολούθησε διαδραστικό διαδικτυακό παιχνίδι Kahoot, όπου οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ευρωπαϊκές εκλογές και στο τέλος οι νικητές/τριες επιβραβεύτηκαν με αναμνηστικά δώρα και έντυπο υλικό από τον ΟΕΝΕΦ.

 

Στο τέλος της εκπαιδευτικής επίσκεψης πραγματοποιήθηκε το παιχνίδι με τίτλο “Δημοκρατική Γωνιά” δίνοντας τη δυνατότητα στους/ις μαθητές/τριες να εκφράσουν τις απόψεις τους πάνω σε προτάσεις που τέθηκαν, ανάλογα με τον αν συμφωνούν ή διαφωνούν.

 

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον διευθυντή του ΓΕΛ Φιλώτα κ. Νικόλαο Οικονόμου όπως και όλους/ες τους/ις μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική επίσκεψη.

 

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τομέα της επικοινωνίας. 

 

Μείνετε συντονισμένες/οι!

 

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY

 

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56

 

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις, προσκλήσεις και νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή:

 

https://shorturl.at/lyOR3

 

Οι Νέοι Μπροστά!

 

#activeyouths #OENEF #EDWesternMacedonia #YEEEs24 #EuropeanElections #EU

 

Δείτε παρακάτω φωτογραφικό υλικό από την εκπαιδευτική επίσκεψη: