Οι ενεργοί νέοι και νέες του ΟΕΝΕΦ σε πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στην Ιρλανδία

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας – Europe Direct – Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε σε ακόμα ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στην Ιρλανδία, με τίτλο “Solidarity against hate”, στο πλαίσιο του Erasmus+. Σε συνεργασία με τον οργανισμό νεολαίας Finglas Youth Resource Centre - National Youth Council of Ireland, δόθηκε η δυνατότητα σε 10 νέες και νέους της Φλώρινας να βρεθούν στην περιοχή του Killary της Ιρλανδίας και συγκεκριμένα στο Killary Adventure Center, αλλά και στο Δουβλίνο, από τις 1 έως τις 8 Νοεμβρίου 2023.

 

Μέσα από το εκπαιδευτικό σεμινάριο,  40 νέοι και νέες από 4 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Φιλανδία) είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, λαμβάνοντας μέρος σε μία ποικιλία διαδραστικών δραστηριοτήτων με θέμα την αλληλεγγύη ενάντια στο μίσος. Στόχος των δραστηριοτήτων ήταν η ανάδειξη των λόγων και των στερεοτύπων που οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά και η εύρεση λύσεων για την κοινωνική ενσωμάτωση μέσω της ομαδικής συνεργασίας. Από το πρόγραμμα δεν έλειψαν και οι αθλητικές δραστηριότητες όπως zipline, sup, τοξοβολία, αναρρίχηση και άλλα.

 

Την αποστολή συνόδεψαν η εθελόντρια και Youth Worker του ΟΕΝΕΦ, Μαρία Ζυγομάνη και η εθελόντρια και μέλος του ΟΕΝΕΦ, Στεφανία Ζυγομάνη.

 

Νέοι και νέες οι οποίοι αποτελούν ενεργά μέλη του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας και συμμετείχαν ενεργά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μας εξιστορούν τις εμπειρίες τους και τα συναισθήματα που αποκόμισαν μέσα από το πρόγραμμα:

 

Ευάγγελος, 16 χρονών

Εγώ έχω να πω πως ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. Κατάφερα να γνωρίσω καινούργια άτομα από άλλες χώρες αλλά και από την δικιά μου. Οι δραστηριότητες ήταν πάντα ευχάριστες και περνούσαν το μήνυμα της αλληλεγγύης. Οι leaders ήταν άψογοι και κατανοούσαν τα προβλήματα και τις ανησυχίες που είχαμε.

 

Σπυρίδωνας, 16 χρονών

Η εμπειρία μου στο πρόγραμμα ήταν μοναδική και μπορώ να πω με σιγουριά πως ήταν μια εβδομάδα που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Μπορέσαμε να γνωρίσουμε παιδιά από όλο τον κόσμο και να γνωρίσουμε περισσότερα για την κουλτούρα τους μέσα από πολύ ευχάριστες δραστηριότητες.

 

Μαρία, 15 χρονών

Για μένα το ταξίδι στην Ιρλανδία ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Παρόλα αυτά, πέρασα υπέροχα! Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω άτομα από άλλες χώρες και να κάνω νέες φιλίες! Οι leaders ήταν πολύ καλοί μαζί μας και νοιαζόντουσαν για εμάς. Αν είχα την ευκαιρία να ξανά πάω εκεί ή κάπου αλλού, θα το έκανα με μεγάλη ευχαρίστηση!

 

Βαγγέλης, 16 χρονών

Ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου και για τα activities που δεν θα τα έκανα πουθενά αλλού αλλά και για τα σημαντικά μηνύματα που κατάφεραν να περάσουν για τη ζωή  μέσα από τα παιχνίδια και τις διάφορες συζητήσεις που κάναμε με τα παιδιά των άλλων χωρών. Δεν θα μπορούσα να ζητήσω άλλους leaders για εκείνη την εβδομάδα διότι με βοήθησαν σε όλα και μας έφτιαχναν την ψυχολογία. Πέρασα τέλεια και θα ήθελα να ξαναζήσω αυτήν την εμπειρία.

 

Θοδωρής, 16 χρονών

Για μένα σίγουρα ήταν μια από τις πιο ευχάριστες και αξέχαστες εβδομάδες που έχω περάσει. Από την πρώτη στιγμή βγήκαμε έξω από το στοιχείο μας, μιλήσαμε αγγλικά και συναναστραφήκαμε με άτομα της χώρας μας αλλά και άλλων χωρών. Μέσω του προγράμματος μάθαμε για την αλληλεγγύη και για το ότι πρέπει να γινόμαστε ένα, ώστε να καταπολεμούμε το μίσος. Επιπλέον οι δραστηριότητες που κάναμε ήταν πρωτόγνωρες και πολύ διασκεδαστικές. Τελικά, οι leaders ήταν πολύ καλοί, έδειχναν κατανόηση και μας έκαναν να νιώθουμε ασφαλείς γύρω τους. Γενικότερα ήταν μια εκπληκτική εμπειρία την οποία θα ήθελα σίγουρα να ξαναζήσω!

 

Χρύσα, 14 χρονών

Η εμπειρία στο πρόγραμμα αυτό ήταν πολύ ξεχωριστή για μένα, επειδή ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε κάτι τέτοιο. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα κατάφερα να γνωρίσω καινούργια άτομα με τις κουλτούρες τους (που πραγματικά πιστεύω ότι δεν  μπορούσα να τα μάθαινα από κάπου αλλού). Οι συζητήσεις που κάναμε για το θέμα του προγράμματος  και οι δραστηριότητες θα μου μείνουν αξέχαστες. Για τους leaders έχω να πω τα καλύτερα, ήταν πραγματικά τέλειοι.

 

Ηλίας, 16 χρονών

Η εβδομάδα που ήμασταν εκεί ήταν μια από τις καλύτερες που έχω ζήσει, καθώς απέκτησα καινούργιες εμπειρίες μίλησα με καινούρια άτομα και έμαθα πολλά πράγματα από τα παιχνίδια που κάναμε και από τα μήνυμα που μας πέρασαν. Οι leaders ήταν ό,τι καλύτερο έχω γνωρίσει και σίγουρα όλο αυτό είναι κάτι το οποίο θα έκανα ξανά χωρίς δισταγμό!

 

Κωνσταντίνος, 17 χρονών

Το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με βασικό θέμα “Αλληλεγγύη ενάντια στο μίσος” που συμμετείχα μέσω του Erasmus+ ήταν για μένα μια θαυμάσια εμπειρία, καθώς είχα την ευκαιρία να γνωρίσω, να συναναστραφώ και να ανταλλάξω πολιτισμικές και πνευματικές ιδέες με συνομηλίκους μου από τρεις διαφορετικές χώρες. Επίσης είχαμε την ευκαιρία όλοι οι συμμετέχοντες, μέσω των ομαδικών δραστηριοτήτων, να κατανοήσουμε το κρυφό μήνυμα πίσω από αυτές, που ήταν η αλληλεγγύη!

 

Αγάπη, 15 χρονών

 

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Όλες οι δραστηριότητες ήταν η μία πιο όμορφη και ευχάριστη από την άλλη. Όλα τα παιδιά ήταν συνεργάσιμα και καταλαβαίναμε ο ένας τον άλλον, αλλά οι leaders ήταν το αποκορύφωμα του προγράμματος. Χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο. Κάνανε κάθε μέρα ξεχωριστή και χαρούμενη από το πρωινό μέχρι την ώρα που θα πηγαίναμε για ύπνο. Άκουγαν και έδιναν λύση σε ότι πρόβλημα προέκυψε και πραγματικά έδιναν αυτό το κάτι παραπάνω σε ό,τι κάναμε και μας στήριζαν καθόλου τη διάρκεια του πολύ ενδιαφέροντος και επιμορφωτικού προγράμματος.

 

Μείνετε συντονισμένες/οι!

 

Active Youths: https://shorturl.at/chjpY

 

Europe Direct Western Macedonia: https://shorturl.at/IJP56

 

Μπες και συ στο κανάλι ενημερώσεων του ΟΕΝΕΦ στο Viber! Μείνε συντονισμένος/η για τις δράσεις μας, τις προσκλήσεις μας και τα νέα μας. Ακολούθησε τον παρακάτω σύνδεσμο για εγγραφή:

https://shorturl.at/lyOR3

 

Οι Νέοι Μπροστά!

#activeyouths  #oenef  #EDWesternMacedonia #solidarityagainsthate #IRELAND #ERASMUS+ #youthexchange #youthwork