Ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος του Προγράμματος Ανταλλαγής Νέων με τίτλο: “High 5" - Ελλάδα, Ιρλανδία

O Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας από την Ιρλανδία "Youth Work Ireland Tipperary" και για 8η συνεχόμενη χρονιά, διοργάνωσε διμερή Ανταλλαγή Νέων (Youth Exchange) στην πόλη της Φλώρινας. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος του σχεδίου Ανταλλαγής Νέων, με τίτλο: "High 5", που εντάσσεται στο πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο υλοποιήθηκε στην πόλη της Φλώρινας, από τις 21 Ιουνίου μέχρι τις 28 Ιουνίου 2023.

 

Στο πρώτο σκέλος αυτής της ανταλλαγής συμμετείχαν παραπάνω από 40 νέες και νέοι, από την Ιρλανδία και την Ελλάδα, εκ των οποίων 16 νέες και νέοι εθελοντές/ντριες μέλη του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας. Το πρόγραμμα διήρκεσε έξι ημέρες και περιελάμβανε δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης και διαπολιτισμικές βραδιές, με στόχο την ανάδειξη στοιχείων του πολιτισμού των συμμετεχόντων/ουσών. Η συμμετοχή, η συνεργασία και η ενσωμάτωση, επέτρεψαν στους/στις συμμετέχοντες/ουσες να αποκτήσουν εμπειρίες, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό.

 

Το ποικίλο σε θεματικές πρόγραμμα, περιελάμβανε πολυάριθμα workshops, ομαδοσυνεργατικές δράσεις και αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων/ουσών, που έφεραν τους/τις συμμετέχοντες/ουσες σε διαρκή επαφή με διαπολιτισμικά περιβάλλοντα. Οι δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης περιελάμβαναν θεματικές σχετικά με τον πολιτισμό, τις δεξιότητες, την ομαδική εργασία, τη συμπερίληψη, τη προώθηση της σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς και τη γνωριμία μεταξύ διαφορετικών λαών. Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια υλοποίησης των δραστηριοτήτων οι Έλληνες και Ιρλανδοί επωφελούμενοι/νες, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε τοπικές δράσεις και συγκεκριμένα να εξερευνήσουν την πόλη της Φλώρινας μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού εντός της πόλης, το Νυμφαίο, μέσα από την ξενάγηση στον Αρκτούρο και την Νίκειο Σχολή, αλλά και να βιώσουν μία μοναδική πολιτισμική εμπειρία, συμμετέχοντας στην αναβίωση παραδοσιακού εθίμου στην Κοινότητα Φλάμπουρου.

 

Το δεύτερο σκέλος του προγράμματος πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Tipperary της Ιρλανδίας από τις 19 έως τις 26 Αυγούστου 2023, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους και νέες της Φλώρινας να συμμετέχουν σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα και να αποκομίσουν εμπειρίες ζωής.

 

Παρακάτω ακολουθεί το φωτογραφικό υλικό και οι εμπειρίες των συμμετεχόντων/ουσών στο πρόγραμμα:

 

Nastassia Prastalo

Participating in the first part of the Youth Exchange between Tipperary and Florina was an incredibly valuable insight into the work of youth organizations and the great importance of intercultural exchange for young people. During the six days it was possible to observe how the participants from both countries got to know each other as well as themselves better and developed valuable skills. The young people were very open to the other culture and showed great interest in Florina, in Greek traditions and dances as well as in the organized workshops from OENEF. They developed important skills such as teamwork, communication, and self-confidence, which resulted in a great personal development at the end of the exchange. Full of excitement, anticipation, and new friendships, the first part of the Youth Exchange came to an end and left the participants eagerly waiting for the second part of the Youth Exchange in Tipperary, Ireland. Through the participation in the Youth Exchange and through the internship, it became even clearer to me to what extent intercultural exchanges can shape and connect young people, show them different cultures and certainly change their lives”.

 

 Σοφία Μαβίδου

Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα ως Leader στο πρόγραμμα Youth Exchange μεταξύ Φλώρινας και Tipperary, και η εμπειρία μου ήταν πολύ εποικοδομητική. Συναναστράφηκα με καινούργιους ανθρώπους, συμμετείχα και βοηθούσα σε πολλές δραστηριότητες, στις οποίες δεν είχα ξανά συμμετάσχει και απέκτησα καινούργιες δεξιότητες ως εθελόντρια/ηγέτης. Όλοι όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα (Leaders και εθελοντές) ήταν ιδιαίτερα ενεργητικοί όσον αφορά τις δραστηριότητες και όλοι μας αναπτύξαμε μια σχέση φιλίας μέσα σε διάστημα 6 ημερών. Αναμένω για το επόμενο πρόγραμμα Erasmus+ για να προσφέρω, να βοηθήσω και να μάθω καινούργια πράγματα και νέους ανθρώπους μέσω του προγράμματος Youth Exchange”.

 

Νίκος Πλιάτσικας

“Το πρόγραμμα Youth Exchange που διαδραματίστηκε ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε τέτοιου είδους δράσεις ως εθελοντής/ηγέτης και η εμπειρία μου ήταν ξεχωριστή εξαιτίας της αλληλεπίδρασης μου με ανθρώπους από μία τελείως διαφορετική σφαίρα πραγματικότητας. Στις 4 ημέρες που συμμετείχα, βοήθησα στις δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί και κατάφερα να ανακαλύψω καινοτόμες δεξιότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον. Η συνολική μου εμπειρία ήταν ιδιαίτερα ευεργετική κυρίως εξαιτίας της σχέσης οικειότητας που απέκτησα με τους συμμετέχοντες του προγράμματος και ευελπιστώ ότι θα έχω την ευκαιρία να πάρω μέρος και σε περισσότερα παρεμφερές προγράμματα”. 

 

Μείνετε συντονισμένοι για το δεύτερο σκέλος του προγράμματος μεταξύ Ιρλανδίας και Ελλάδας!