Ο ΟΕΝΕΦ σε συνεργασία με το "Youth Alliance Krusevo - YAK" ολοκλήρωσε το Σχέδιο "Queen’s Tech" του προγράμματος Erasmus+.

Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας "Youth Alliance Krusevo - YAK" ολοκλήρωσε το Σχέδιο Ανταλλαγής Νέων (Youth Exchange) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, από τις 22 μέχρι και τις 28 Ιουλίου 2021, με τίτλο “Queen’s Tech”, στο Κρούσοβο της Βόρειας Μακεδονίας. 

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το εκπαιδευτικό αυτό σεμινάριο, αποτελεί την πρώτη δια ζώσης διαπολιτισμική συνάντηση νέων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, που διοργανώθηκε από τον ΟΕΝΕΦ, μετά από 1,5 χρόνο εγκλεισμού από την αρχή της πανδημίας COVID-19. Κατά τη διάρκεια αυτού του σεμιναρίου, 43 νέοι και νέες από 8 διαφορετικές χώρες όπως η Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία, η Τουρκία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γόνιμες και ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με την άνοδο των τάσεων της Τεχνολογίας και ιδιαιτέρως του S.T.E.M (Science, Technology, Engineering and Math), που φέρνει νέες ευκαιρίες απασχόλησης, αποτελώντας ‘κλειδί’ για την αντιμετώπιση των πιθανών μειονεκτημάτων της σύγχρονης τάσης, όπως η κλιματική αλλαγή, ο εκφοβισμός (cyberbullying) στον κυβερνοχώρο και ο αναπροσανατολισμός των τομέων εργασίας, αλλά και η αντιμετώπιση του θέματος της ανεργίας των νέων.

 

Επίσης, τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού και όλες οι δράσεις υλοποιήθηκαν σε εξωτερικούς χώρους.

 

Κατά τη διάρκεια της επταήμερης εκπαίδευσης των νέων συμμετεχόντων, οι εμπλεκόμενοι μέσω των βασικών αξόνων εργασίας του παρόντος Σχεδίου είχαν την ευκαιρία να:

 

-Αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον τους στον τομέα STEM,

-Αναλογιστούν, αποτυπώσουν και αναθεωρήσουν το χάσμα μεταξύ των φύλων όσον αφορά το STEM,

-Κατανοήσουν τις θέσεις εργασίας και σταδιοδρομίας που παρέχει το περιβάλλον του STEM,

-Αυξήσουν την εμπιστοσύνη και να ενισχύσουν την τάση για συνέχιση του STEM τόσο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και στην μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία,

-Αναπτύξουν soft skills όπως η δημιουργική/κριτική σκέψη και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων,

-Προωθήσουν το πρόγραμμα Erasmus+ ως ευκαιρία απόκτησης νέων δεξιοτήτων και ικανοτήτων των νέων, ούτως ώστε να ενθαρρύνουν τη δημιουργία περισσότερων μελλοντικών παρόμοιων προγραμμάτων.

 

Μέσω του παρόντος σεμιναρίου, δόθηκε η ευκαιρία σε 5 Ενεργούς Νέους της Φλώρινας ηλικίας από 18 έως 23, να δημιουργήσουν και να δουλέψουν πάνω σε νέες θεματικές, επιχειρηματολογώντας, να κατανοήσουν καλύτερα τον κύκλο διαχείρισης των προγραμμάτων, καθώς και το πρόγραμμα Erasmus+, να εντοπίσουν τις κοινές τους ανάγκες, προβλήματα και προκλήσεις και να οδηγηθούν στην εξεύρεση λύσεων.

 

Μέσω αυτής της διαπολιτισμικής εμπειρίας, βιωματικής μάθησης και συμμετοχής σε αντίστοιχα εργαστήρια, η πενταμελής ομάδα νέων από τη Φλώρινα βρέθηκε στην κατάλληλη θέση να ενισχύσει την πολυπολιτισμική επίγνωση, την κριτική αντίληψη, το σεβασμό προς τη διαφορετικότητα της κουλτούρας, του πολιτισμού και της γλώσσας αλλά και την ώριμη διαπίστωση ότι οι γυναίκες έχουν ακριβώς το ίδιο θεμελιώδες δικαίωμα στη συμμετοχή στην Επιστήμη, ειδικά στο επιστημονικό πεδίο του STEM.

 

Οι νέοι συμμετέχοντες που εκπροσώπησαν τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, μας μιλούν για τις εμπειρίες και γνώσεις που αποκόμισαν συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό σεμινάριο. Παρακάτω παρατίθενται οι δηλώσεις των συμμετεχόντων του ΟΕΝΕΦ με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό και βίντεο.

 

Συμεών, 18 ετών

"Ελπίδα, οραματικότητα, συνεργασία, συμφιλίωση, κοινό μέλλον, ενωμένοι νέοι, ενωμένη Ευρώπη. Αυτές, εν ολίγοις, είναι οι λέξεις "κλειδιά" που αντικατοπτρίζουν το ταξίδι μου στο Κρούσοβο της Βόρειας Μακεδονίας. 7 μέρες που με γέμισαν χαρά, σαν νέο, καθώς παρευρέθηκα με νέους που έχουν το ίδιο όραμα με εμένα. Αναζητούν και θέλουν την ισότητα, την αλληλοβοήθεια, την αλληλεγγύη, την ενότητα, μεταξύ όλων. 43 άνθρωποι βρεθήκαμε και όλοι μαζί καταφέραμε να βάλουμε ένα σημάδι τέλους πάνω σε κάθε στερεότυπο, πάνω σε κάθε προκατάληψη του παρελθόντος."

 

Αλέξανδρος, 18 ετών

"Είμαι ο Αλέξανδρος Ραχωβίτσας και η εμπειρία μου στο Κρούσοβο ήταν τέλεια. Ξεκινώντας, γνώρισα πολύ κόσμο από διάφορες χώρες και μαζί με αυτούς γνώρισα και ένα μικρό κομμάτι της κουλτούρας τους. Όλοι ήταν πολύ φιλικοί. Το γεγονός ότι συνεργάστηκα με πολλά άτομα με βοήθησε, διότι με όλους όσους συνεργάστηκα είχανε διαφορετικές προσεγγίσεις. Έτσι είδα διάφορα γενικά θέματα πιο σφαιρικά. Τα sessions ήταν πολύ ενδιαφέροντα και δημιουργικά, χωρίς καμία εξαίρεση. Πιστεύω πως, μετά από αυτό έγινα ένας καλύτερος συνεργάτης με υπομονή και σεβασμό στις απόψεις των γύρω μου ακόμα και αν διαφωνώ."

 

Άκης, 23 ετών

"Η εμπειρία μου από το πρώτο Erasmus+ στο εξωτερικό, σίγουρα μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει! Όσο πλησίαζαν οι μέρες η αδημονία μου για το τί πρόκειται να συναντήσω στο Κρούσοβο μεγάλωνε. Συνάντησα και μίλησα με πολλούς ανθρώπους, όλοι ξεχωριστοί αλλά τόσο ίδιοι ταυτοχρόνως. Συνεργάστηκα χωρίς κανένα κώλυμα μαζί τους, ανταλλάξαμε εμπειρίες και πληροφορίες για τις χώρες μας και ο καθένας τους ‘έχτισε’ ένα μικρό λιθαράκι αποδοχής κάθε διαφορετικού πολιτισμού. Επίσης, ως πρώτη φορά αρχηγός του Greek Team, έχω να πω ότι δε θα μπορούσα να βρω καλύτερη και πιο συνεννοήσιμη ομάδα. Η βαλίτσα μου επιστρέφοντας από την Βόρεια Μακεδονία, εκτός των άλλων, ήταν γεμάτη με μοναδικές και ξεχωριστές εμπειρίες που μόνο ο ΟΕΝΕΦ και τα προγράμματα Erasmus+ μπορούν να προσφέρουν. Να θυμάστε ότι τελικά αυτά που μας ενώνουν, είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Τολμήστε το!"

 

Μαρία, 18 ετών

Εμπειρία ζωής που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δόθηκε να γνωρίσω νέο κόσμο, να κάνω νέες φιλίες, να ανταλλάξω εμπειρίες. Απίστευτο το κλίμα από την πρώτη κιόλας μέρα και απίστευτη συνεργασία με όλες τις ομάδες που συμμετείχαν. Η ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας πολύ καλά προετοιμασμένη τόσο για το πρόγραμμα όσο και για την φιλοξενία μας εκεί.”