Διαδικτυακή εκδήλωση του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας με το Youth Alliance

Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021, ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας και το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας συν-διοργάνωσαν διμερή διαδικτυακή εκδήλωση με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Youth Alliance και τον θεσμικό οργανισμό Cooperation for Common Future. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ευκαιρίες για την εκπαίδευση στις γειτονικές χώρες, αλλά και σε ζητήματα σπουδών και ανταλλαγής φοιτητών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

 

Πιο συγκεκριμένα, η τηλε-εκδήλωση αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας για τη λειτουργία Γραφείων Νεολαίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός θεσμικού μηχανισμού για την προσέγγιση των νέων των δύο χωρών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές.

 

Η επιλογή του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου και του τόπου σπουδών για τις νέες και τους νέους, είναι μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα λάβουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για σπουδές στην γειτονική μας χώρα, που ειδικά οι μελλοντικοί ακαδημαϊκοί πολίτες από την Ελλάδα πρέπει να εξερευνήσουν και να αδράξουν.

 

Σκοπός λοιπόν της ενημερωτικής αυτής εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι μελλοντικοί ακαδημαϊκοί πολίτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Βόρεια Μακεδονία, για τις ευκαιρίες κινητικότητας που έχουν οι νέοι και νέες για σπουδές μεταξύ αυτών των 2 χωρών, μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+, αλλά και να παρέχουμε πολύτιμες γνώσεις στους νέους που είναι ακόμα αναποφάσιστοι, για το περαιτέρω εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους μέλλον και για τις δυνατότητες σπουδών στη γειτονική χώρα, αλλά και τις διαδικασίες και τα οφέλη που αποκομίζουν. 

 

Ειδικότερα, τον συντονισμό του event, ανέλαβε η κα Anelija Mitrova, υπεύθυνη του οργανισμού Youth Alliance από τη Βόρεια Μακεδονία. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εκπροσώπησε η κα Αικατερίνη Μπλάντα, Ιδρυματικά υπεύθυνη του γραφείου Erasmus+ του ΠΔΜ, η οποία αναφέρθηκε στις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που έχουν οι νέοι/νέες από τη Βόρεια Μακεδονία ώστε να έρθουν να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης η κα Zdravka Mirchevska, Επικεφαλής της Πρυτανικής Γραμματείας του Rectorate of the University of Bitola, St. Clement of Ohrid, της Βόρειας Μακεδονίας. Τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας εκπροσώπησε ο επιστημονικός συνεργάτης, Ευάγγελος Δημητρίου, ο οποίος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πληροφόρησε τους συμμετέχοντες για τις δυνατότητες που προσφέρει ο ΟΕΝΕΦ και το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας.

 

Η παραπάνω δράση δημιουργεί ελπίδες και αναπτύσσει ευκαιρίες για κοινές δράσεις και περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε ακαδημαϊκό, κοινωνικό αλλά και συλλογικό επίπεδο.