Alternative Sports for Youth: αθλητικός τουρισμός για τη Νεολαία

Το παρόν Σχέδιο Αλληλεγγύης δημιουργήθηκε με στόχο να προωθήσουμε λύσεις και διεξόδους στους νέους και την ευκαιρία να ξεφύγουν από τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής της γενιάς μας, όπως π.χ. μη διατροφική δίαιτα, έλλειψη άσκησης, παχυσαρκία και ψυχικές ασθένειες.

 

Ιδιαίτερα πλέον, στην εποχή μας που οι περισσότερες δραστηριότητες της καθημερινότητας είναι καθιστικές, είναι σημαντική η υιοθέτηση εύκολων τρόπων για περισσότερη φυσική δραστηριότητα. Οι δράσεις χιονοδρομίας, ορειβασίας, ποδηλασίας και ερασιτεχνικού ψαρέματος, που θα εξασφαλιστούν μέσω του προτεινόμενου Σχεδίου, έχουν ως στόχο να δώσουν ευκαιρίες συμμετοχής και ενεργοποίησης των νέων της Φλώρινας, που δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους δραστηριότητες και ευκαιρίες, λόγω κοινωνικών, οικονομικών και γεωγραφικών περιορισμών.

 

Το Σχέδιο υποστηρίζεται ως Έργο Αλληλεγγύης, από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

Επιπρόσθετα, αυτές οι δραστηριότητες απευθύνονται σε κάθε φύλο, ηλικία και σωματότυπο. Έχουν ως στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου, κινητικά και πνευματικά. Αποτελούν ιδανικά μέσα αναψυχής σε ομάδες νέων ατόμων, που επιθυμούν να καλλιεργήσουν δεξιότητες μέτριας και υψηλής έντασης, αλλά και να απασχοληθούν αναγνωρίζοντας το φυσικό περιβάλλον γύρω τους.

 

Παράλληλα, προσφέρουν τη δυνατότητα διενέργειάς τους στη φύση, με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα - σε συνδυασμό με δράσεις ευαισθητοποίησης για οικοτόπους, περιπατητικές διαδρομές, χιονοδρομικές καταβάσεις, Mountain bike, αναρριχήσεις κ.α. Υπό το πρίσμα αυτό, δημιουργούμε προϋποθέσεις ανάπτυξης οικοτουριστικών δράσεων χιονοδρομίας, ορειβασίας και ποδηλασίας στη φύση για νέους/εες του αστικού χώρου, που επιθυμούν να “αποδράσουν” από την καθημερινότητα και να γνωρίσουν τη φύση - ευκαιρία που μέχρι στιγμής δεν είχαν.

 

Φορέας υλοποίησης του Σχεδίου είναι ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας και η διάρκεια του είναι 12 μήνες, με έναρξη τον Μάρτιο του 2023. 
Σεμινάριο και ο διαγωνισμός SPINNING Τούρνας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 05/03/2023 στην λίμνη Χειμαδίτιδα το σεμινάριο και ο διαγωνισμός SPINNING Τούρνας που διοργάνωσε ο Αθλητικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων νομού Φλώρινας σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου και την Αντιδήμαρχο Αθλητισμού και Πολιτισμού κα Γυρίκη Ελένη και τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας,  με μεγάλο χορηγό το κατάστημα fishtales.gr. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φίλους ερασιτέχνες ψαράδες που ήρθαν από Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα και στήριξαν αυτή μας την προσπάθεια καθώς και τους υπόλοιπους χορηγούς της εκδήλωσης.


Κοινές εθελοντικές δράσεις του Σώματος Αλληλεγγύης μεταξύ ΑΟΦ και ΟΕΝΕΦ

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, με επικεφαλής τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας και συμμετέχοντες τον Αθλητικό Όμιλο Φλώρινας και τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Φλώρινας,  επιτυγχάνεται η διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας που αναδεικνύει τις ξεχωριστές πτυχές των δράσεων των συλλόγων σε αντικείμενα πολιτισμού και αθλητισμού. Μέσα από αυτή τη συνέργεια διασφαλίζεται ο στόχος της διεύρυνσης των συνεργασιών για να αναπτυχθεί μια διαφορετική πτυχή του αθλητικού προσανατολισμού της Φλώρινας, με επίκεντρο τους νέους και τις νέες. Είναι σημαντικό επίσης το γεγονός να παρέχουμε την ποιοτική ανανέωση του αθλητικού εξοπλισμού των συλλόγων μας, με υλικά που ικανοποιούν τις ανάγκες και ενισχύουν άμεσα τις νέες και νέους αθλητές.

 

Η πρωτοβουλία που αναλάβαμε καταδεικνύει την τεράστια δυναμική της συλλογικότητας, της συνεργασίας και της κοινής δράσης μεταξύ των μελών μας, που μοναδικό στόχο έχουν να προάγουν τα γνήσια ηθικά ιδεώδη της άμιλλας. Στον Αθλητικό Όμιλο Φλώρινας παραδόθηκε εξοπλισμός που αποτελείται από 12 ζεύγη roller με δέστρες, 9 ζευγάρια μπαστούνια/μπατόν και 12 ζεύγη μπότες του σκι-roller.

 

Το υλικό παραδόθηκε από τον Πρόεδρο του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, Κώστα Φιλιππίδη, στα γραφεία του Ομίλου, στο μέλος του Αθλητικού Ομίλου Φλώρινας, Χρήστο Τίτα.

 

Η συνεργασία μεταξύ των συλλόγων δεν σταματάει εδώ αλλά θα συνεχιστεί μέσα από τις κοινές δράσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη των αθλημάτων και στη γνωριμία σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους συμπολίτες μας.

 

Το Σχέδιο Αλληλεγγύης "Alternative Sports for Youth: αθλητικός τουρισμός για τη Νεολαία", βασίζεται στο γενικότερο όραμα και σκοπό του Αθλητικού Ομίλου Φλώρινας (ΑΟΦ) σε συνέργεια με τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) για την παροχή ευκαιριών άθλησης και γενικότερης δραστηριοποίησης των νέων στην περιοχή. Το Σχέδιο υποστηρίζεται ως Έργο Αλληλεγγύης, από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Φορέας υλοποίησης του Σχεδίου είναι ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας.


Εργαστήριο γνωριμίας των συμμετεχόντων/ουσών του Σχεδίου Αλληλεγγύης "Alternative Sports for Youth: αθλητικός τουρισμός για τη Νεολαία"

Το Σχέδιο Αλληλεγγύης "Alternative Sports for Youth: αθλητικός τουρισμός για τη Νεολαία" με φορέα υλοποίησης τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας, δημιουργήθηκε με στόχο να προωθήσουμε λύσεις και διεξόδους στους νέους και την ευκαιρία να αποφύγουν τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής της γενιάς μας, όπως π.χ. μη διατροφική δίαιτα, έλλειψη άσκησης, παχυσαρκία και ψυχικές ασθένειες αλλά και να μυηθούν σε ποιοτικές μορφές ψυχαγωγίας, αποκτώντας παράλληλα δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρίες που αφορούν στον αθλητικό τουρισμό, τη χιονοδρομία και την επαφή με το φυσικό περιβάλλον.  

 

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ), Κώστας Φιλιππίδης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες/ουσες και τόνισε την αξία που έχει ο αθλητισμός και τον σημαντικό ρόλο που έχει στην ατομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Επεσήμανε πως ο στόχος του Σχεδίου είναι η γνωριμία με την πανέμορφη και ελκυστική φύση της Φλώρινας που αποτελεί ένα ανεκμετάλλευτο τμήμα των διακριτών χαρακτηριστικών του τόπου μας. Οι δράσεις πέρα από τα οφέλη που παρέχουν στους νέους και νέες αναδεικνύουν μια ακόμα οικονομική και παραγωγική δυνατότητα του Δήμου. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στους αθλητές του Αθλητικού Ομίλου Φλώρινας (ΑΟΦ) και ιδιαίτερα στους αθλητές και αθλήτριες που λαμβάνουν μέρος σε προ-ολυμπιακούς αγώνες για τη συμμετοχή τους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2023, κάνοντας περήφανους τους Φλωρινιώτες και όλη την Ελλάδα. Αξίζει η έμπρακτη στήριξη τους και ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας θα είναι κοντά τους. 

 

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εργαστηρίου γνωριμίας που υλοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μαΐου 2023, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις βασικές αρχές και γνώσεις των αθλημάτων, τους κανόνες ασφαλείας τους και επίσης να κατανοήσουν τις βασικές αρχές του οικοτουρισμού και των εναλλακτικών δραστηριοτήτων στη φύση. Σε ό,τι αφορά στα αθλήματα, έγινε μία πρώτη εισαγωγή από τον coach του Σχεδίου, Χρήστο Τίτα,  για τα αθλήματα της χιονοδρομίας, ορειβασίας και του roller ski. Απώτερος σκοπός της συνάντησης αυτής η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και η προσθήκη γνώσεων για την αειφορία και την ομαλή τουριστική ανάπτυξη που σέβεται τη φύση και τον άνθρωπο.

 

Μέσα στους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν πολλές δράσεις και η συμμετοχή των φίλων μελών αλλά και των νέων της Φλώρινας είναι ευπρόσδεκτη και μας γεμίζει με ελπίδα για το μέλλον όλων μας. 

 

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τη συμμετοχή του Αθλητικού Ομίλου Φλώρινας και του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Φλώρινας και αποδεικνύει τα οφέλη της πολυεπίπεδης συνεργασίας με τους συλλόγους της Φλώρινας. 

 

Το Σχέδιο υποστηρίζεται ως Έργο Αλληλεγγύης, από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.


ΑΟΦ: Σχέδιο Αλληλεγγύης "Alternative Sports for Youth: αθλητικός τουρισμός για τη Νεολαία" και πρόσκληση για συμμετοχή σε ορειβασία/πεζοπορία


Ο Αθλητικός Όμιλος Φλώρινας (ΑΟΦ) στο πλαίσιο του Σχεδίου Αλληλεγγύης "Alternative Sports for Youth: αθλητικός τουρισμός για τη Νεολαία",  με φορέα υλοποίησης τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ), προσκαλεί τους νέους/ες ηλικίας από 8 έως 30 ετών να συμμετέχουν στη δράση που αφορά στη γνωριμία με τις τεχνικές και στο ένστικτο της ορειβασίας/πεζοπορίας. Στόχος είναι να κατανοήσουν τη σημασία του ενστίκτου και της αυτοπεποίθησης στην ορειβασία/πεζοπορία, να αντιλαμβάνονται τη σημασία της σωστής προετοιμασίας, καθώς και τη σημασία της επαναληπτικής προσπάθειας, ως μέσο για τη σταδιακή βελτίωση.

 

*Διαδρομή: ΦΟΟΦ-Ορειβατικό μονοπάτι στον Λόφο Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας-Σταυρός-Περιφραγμένο-Επιστροφή. 

 

*Αναχώρηση: Κυριακή 11/6/2023 - Συγκέντρωση ώρα 09:00, στο περίπτερο ΄Λυγκηστίς΄ ΦΟΟΦ – Διάρκεια δράσης: 2h - 2,5h

 

Τηλ. επικοινωνίας: 6932919269,  Χρήστος Τίτας